Nije za mlađe od 18 i starije od 65 godina

Starosna diskriminacija u vrijeme korone

U oba bosanskohercegovačka entiteta na snazi je zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina, jer je riječ o rizičnoj skupini ne samo zbog uzrasta već je u ovoj populaciji nemali broj osoba sa hroničnim bolestima što u slučaju zaraze i bolesti povećava mogućnost komplikacija i letalnog ishoda.

U Federaciji se zabrana kretanja odnosi i na mlađe od 18 godina. Iako mladi ne spadaju u rizičnu skupinu, što svakako ne znači da su pošteđeni bolesti i njenih teških posljedica, ova mjera donesena je prvenstveno kako bi se smanjila mogućnost lakšeg i bržeg širenja zaraze među širom populacijom.

Prepušteni sami sebi

Ovakva je situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini: na civilnoj zaštiti je, rodbini i prijateljima da riješe problem snabdijevanja starije populacije, plaćanja njihovih računa, kupovine lijekova i slično. Kako će oni koji nemaju mogućnost elektroničkog plaćanja doći do banaka, dakle do vlastitog novca i penzija, još uvijek niko nije odgovorio.

Zašto su stariji od 65 godina diskriminirani bez da se promislilo na koji način im se može olakšati situacija u kojoj se nalaze, i zašto se umjesto toga poseglo za, nadležnima lakše provodivom, mjerom koja ne rješava problem ove populacije već je prepušta samoj sebi. Uz opasnosti koje pandemija nosi sobom za ove građane, umjesto da se ponudi rješenje koje će pokazati kako nadležni vode računa o starijima i njihovoj dobrobiti, ovom mjerom samo se pojačava osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja prema vlastima. Pri tome se nije, naprimjer, vodilo računa o osobama starije dobi koje skrbe o svojim roditeljima još starije dobi, ili rodbini kojoj treba pomoć a ne živi s njima u istom domaćinstvu. Ove obaveze umjesto njih ne mogu obaviti mlađe komšije ili volonteri civilne zaštite.

Kako su druge zemlje riješile ovaj problem?

U Belgiji, Španiji ili na Islandu, prvi jutarnji sat rada prodavnica hrane i apoteka rezerviran je samo za stariju populaciju. Dakle, odmah po otvaranju kada su svi objekti dezinficirani i kada je najmanja frekventnost, omogućeno je starijim od 65 godina da u miru obave kupovinu osnovnih potrepština.

Slična je praksa zaživjela i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, neki od najvećih lanaca trgovina jednom ili dva puta sedmično omogućili su u određenim jutarnjim satima kupovinu za rizične skupine, ne samo za starije već i osobe sa hroničnim bolestima kao i za osobe koje se staraju o ovim kategorijama građana.

U Južnoafričkoj Republici, prodavnice se jednom sedmično otvaraju sat ranije za starije od 65 godina. Neke prodavnice u Francuskoj uvele su praksu otvaranja prodavnica pola sata ranije kako bi ključno osoblje u borbi protiv pandemije moglo obaviti potrebnu nabavku. Ovo se odnosi na zdravstvene radnike, policajce i vatrogasce.

U Mađarskoj u kojoj su na snazi stroga ograničenja kretanja, stariji od 65 godina mogu izaći u kupovinu u supermarkete i apoteke u periodu od devet sati ujutro do podneva.

Mladi – strpljenje kao sudbina

Obustava kretanja u Federaciji BiH odnosi se i na mlađe od 18 godina. Naknadno je pojašnjeno da se djeci sa posebnim potrebama dopušta kraći boravak napolju, u krugu od 100 metara od mjesta prebivališta.

Ostale zemlje regije nemaju ovu zabranu, u svijetu je provode samo zemlje koje su uvele strogi karantin za sve građane. U Francuskoj, naprimjer, dozvoljava se izlazak napolje u rekreativne svrhe, i djeci i odraslima, u blizini prebivališta, jedan sat dnevno i ne u većim grupama. Francuska vlada je izdala preporuku svima da u vrijeme izolacije budu aktivni barem 30 minuta dnevno, odnosno sat vremena za djecu. “Vježbajte, hodajte, plešite, ali poštujte zdravstvene savjete koje smo dali”, naveli su. U Francuskoj je prije napuštanja doma potrebno ispuniti dokument u kojem se pored ličnih podataka navode razlog i vrijeme izlaska. U slučaju da se ovaj dokument ne posjeduje, kazne su od 38 do 135 eura.

U Njemačkoj je na snazi zabrana okupljanja za više od dvije osobe, osim u slučaju porodica. Dozvoljen je izlazak na svjež zrak pod uslovom da se drži propisna udaljenost od 2 metra.

Provođenje mjera poduzetih s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom trajat će, čini se izvjesnim, i u narednim mjesecima. Ne bi bilo loše potražiti rješenje koje će izaći u susret građanima bez da se dovede u pitanje poštovanje prijeko potrebnih mjera opreza. Možda bi prilagodbom nekih mjera potrebama građana nadležni pomogli i najmlađim i onim starijim da se lakše nose sa izazovima izolacije.

Đana Karavdić #koronavirus


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri