Godišnji odmor u karantinu

Planirati godišnji odmor ili karantin – nije dilema, iako se po nekim objavama na društvenim mrežama stiče utisak kako je korona davno prohujala i odhujala dalje zajedno sa slabljenjem mjera, a podaci koje svakodnevno čitamo iz zemlje i regije sve više zabrinjavaju i nagone na ozbiljno promišljanje preventivnih mjera koje, svako za sebe, poduzimamo kako bismo se sačuvali zaraze.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini svakim danom dostiže nove rekorde, svaka sedmica po podacima je gora od prethodne. Više je ljudi oboljelo od covida-19 u našoj zemlji u prve tri sedmice jula (više od 4.660) nego od početka pandemije, od februara do konca juna (cca 4.430). Eksponencijalni rast o kojem smo u martu sve znali, danas smo zaboravili iako krivulja na grafikonu ima sve oštriji uspon. Do danas je umrlo 245 Bosanaca i Hercegovaca, od tog broja više od 80 u ovom mjesecu, a zabilježen je, između ostalih, i slučaj 28-godišnjaka koji je preminuo bez ikakvih prethodnih oboljenja. I ova brojka svakim danom postaje sve veća.

Rekordi se tek očekuju u augustu i ove jeseni, a da li će brojevi biti niži i da li će virus koliko-toliko biti pod kontrolom, zavisi od nas samih. Već decenijama pokazujemo sebi i drugima, i na izborima i mimo njih, kako ne znamo ili ne želimo povesti računa o sebi i vlastitoj sudbini, ponašanje koje pokazujemo u korona krizi, posebno od ublažavanja mjera, ne razlikuje se previše od onoga što smo do sada prakticirali u drugim segmentima života.

Bolnicama ponestaje zaštitne opreme, o novim pošiljkama testova se ne govori iako se, kako nezvanično saznajemo, u Tuzli testiraju samo onkološki slučajevi, pa se daje zaključiti da vjerovatno ponestaje i testova. Suvišno se pitati da li su se nadležni pobrinuli za nabavku medicinske opreme u periodu korona zatišja. U Sarajevu ako se privatno želite testirati, morat ćete čekati do 3. augusta jer je to, rečeno nam je danas u jednoj poliklinici, prvi slobodan termin – tek za 12 dana!

Iz najvećeg kliničkog centra u zemlji, gotovo paničnim glasom direktorica Izetbegović upozorava da je Izolatorij na Podhrastovima pun, od februara nam priča da Podhrastovi imaju 85 kreveta s mogućnošću proširenja kapaciteta na 100 kreveta, a već šesti mjesec nisu u stanju za tih 15 kreveta proširiti kapacitet ali ima direktorica vremena pisati Premijeru Kantona i od njega zahtijevati da se Opća bolnica uključi. Srećom bar tamo vlada razum pa dr. Gavrankapetanović smirenim glasom kaže kako će oni učiniti sve da pomoć osiguraju svima kojima treba.

Kako je direktorica već zaboravila na prostor na Građevinskom fakultetu što ga je svakodnevno obilazila hvaleći se proširenjem kapaciteta KCUS-a i novim izolatorijem koji će se koristiti kada zatreba? Pa, čini se da je zatrebalo. I ne čini se da je u međuvremenu dovoljno poduzeto.

Krizni štabovi čekaju da korona prođe, osim svakodnevnih izvještaja o broju zaraženih i umrlih, na njihovim stranicama nema dodatnih potrebnih informacija za javnost koje se daju na kašičicu. Federalni štab se danas hvali “federalnim dijelom donacije” Svjetske zdravstvene organizacije koja je Bosni i Hercegovini poslala 23 tona zaštitne opreme. Kao da je riječ o postignuću štaba a ne o donaciji koju je SZO uputila svim zemljama u potrebi.

Ako ste imali sreću pa se posljednjih godina niste susretali sa čarima zdravstvenog sistema u dragoj nam domovini, to nije iskustvo koje sebi želite, vjerujte nam na riječ. Zato još jednom ponovite poput pjesmice upute SZO-a: izbjegavajte gužve i zatvorene prostore bez ventilacije, nosite masku, držite distancu i perite ruke. A tek onda počnite planirati naredni godišnji odmor kada korona, nadamo se, zaista prođe. I ne vjerujte sarajevskom kantonalnom ministru zdravstva Mesihoviću kada kaže da je virus oslabio. Nizašta nadležni ministar kao da se o koroni informiše iz tabloida ili kao da je vikend proveo na visočkim piramidama.

Đana Karavdić #koronavirus