Provedimo vikend kod kuće!

Građani su odgovorni, pojedinci su neodgovorni.

Federalna uprava civilne zaštite donijela je izmjene odredbi koje se tiču zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

I dok je razumljivo dopuštanje kretanja starijima od 65 godina, odlazak u banku, prodavnicu ili apoteku od ponedjeljka do petka od 08.00 do 12.00 sati, nemojmo smetnuti s uma da se radi o razumnom dijelu populacije koji shvata rizike koje pandemija nosi sobom i predstavlja za ovu ranjivu kategoriju društva. Osim što se ova mjera čini privremenom, jer vlast nije osigurala alternativu penzionerima pa moraju kao i prije pandemije lično obavljati poslove koje je mogla organizirati civilna zaštita ili neko drugo tijelo ili organ u posljednjih nekoliko sedmica.

Uz to, čini se pomalo licemjernim ostalim starosnim kategorijama dozvoliti kretanje a starijima od 65 zabraniti posebno imajući u vidu da ovaj dio populacije vrlo često živi samački život, a zabrana se donosi pod izgovorom brige za njihovo zdravlje kao da oni u prethodnim decenijama nisu dobro upoznali slabosti našeg zdravstvenog sistema i kao da nisu naučili paziti na svoje zdravlje i brinuti o svom zdravlju.

Ono što posebno privlači pažnju u jučerašnjim izmjenama odluka jeste da se mlađima od 18 godina i dalje ne dozvoljava kretanje ali se dozvoljava prevoz djece u automobilima s jedne lokacije na drugu.

Kako su i dalje na snazi zabrane kretanja i okupljanja uz strogu preporuku suzdržavanja od društvenih kontakata dakle suzdržavanja od posjeta rodbini i prijateljima, da li se očekuje da će građani tokom vikenda, a meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme, pohrliti na planine i time Federalnoj upravi civilne zaštite dati izgovor da građane okrivi za nepoštivanje mjera suzbijanja pandemije te kao naredni korak možemo očekivati uvođenje opšteg karantina?

Izgovor za nova pooštravanja mjera usmjerena direktno i samo protiv građana jeste i povećan broj pozitivno testiranih slučajeva, zanemaruje se pri tome da veći broj testiranja nužno vodi do većeg broja pozitivnih slučajeva, a testiranja su do prije nekoliko dana bila zanemarivog broja. Sva se borba praktično svela na borbu građana koji se izolacijom odupiru širenju zaraze, a nadležni zaista ne čine ni približno dovoljno. Čak ni kao građani jer se političari u mnogim slučajevima ne pridržavaju odredbi, a vidimo da i putuju u susjedne zemlje na stranačke i političke sastanke.

Zato pozivamo da svi budemo odgovorni građani, da vikend provedemo u svojim domovima i da u narednim danima i sedmicama uspijemo zadržati barem minimalnu slobodu kretanja u periodu od 05.00 do 20.00. Samo svojim odgovornim ponašanjem možemo pomoći lošem i zapuštenom zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine da bude u stanju odgovoriti izazovima koji su pred njim u narednim sedmicama.

Ostanimo kod kuće, uradimo još jednom svoj dio posla i zahtijevajmo od nadležnih da i oni ozbiljno počnu raditi svoj dio posla. Mnogo je više posla pred njima od prepisivanja i propisivanja mjera. Ne dozvolimo da ponašanje malobrojnih neodgovornih pojedinaca bude izgovor političarima koji će vlastitu nesposobnost i nesnalaženje u kriznoj situaciji pokušati sakriti iza navodnog nepoštivanja pravila od strane svih građana. Građani su odgovorni, pojedinci su neodgovorni. Pojedinci nisu svi građani. Sankcionisanje pojedinaca ne smije biti usmjereno protiv svih građana.

Zato ostanimo kod kuće!

Đana Karavdić #koronavirus