Nove prijetnje građanima

Dok gledamo Solaka očekujemo još samo da digne ruku i počne prstom prijetiti.

Naši sugrađani to mogu definitivno reći ne poštuju sve one mjere koje smo tražili… Ovakav način ponašanja nije dobar… Bojim se da sljedeće mjere koje se budu uvodile će biti znatno restriktivnije.”

Fahrudin Solak, 12. april

Ovo je izjava direktora Federalne uprave civilne zaštite izrečena na jučerašnjoj press konferenciji a koja se ne može protumačiti nikako drugačije do kao prijetnja građanima. Po ko zna koji put ponavljamo: građani nisu neodgovorni, neodgovorni su pojedinci i krajnje je vrijeme da nadležni počnu raditi svoj posao a da prije toga prestanu prijetiti građanima koji daju svoj maksimum kroz poštivanje naloženih mjera. Krajnje je vrijeme da nadležni donesu mjere koje će se odnositi ne na građane nego na njih same.

Nekonzistentnost nekih odluka i mjera, kao što je bilo nedavno ukidanja zabrane kretanja na pet dana za starije sugrađane, izazvalo je haotično stanje jer upravo civilna zaštita nije učinila ništa da organizira bilo šta od onoga što je bilo nužno kako bi se ova najugroženija populacija zaštitila. Rezultati ove kontradiktorne i opasne privremene odluke vidjet će se za desetak dana.

Ako neodgovorni pojedinci ne poštuju mjere, ako ne poštuju propise, šta radi policija Kantona Sarajevo? Zašto ne sankcioniše prekršitelje? Zašto nisu uvedene veće novčane kazne koje će spriječiti neodgovorne građane da se ponašaju neodgovorno i time prestanu ugožavati širu zajednicu.

Ako je problem što građani posjećuju izletišta, zašto izletišta nisu zatvorena? Ako je problem što se građani okupljaju na otvorenom, zašto okupljanja nisu zabranjena? Ako nije dozvoljeno kretanje mlađim od 18 godina, zašto je dozvoljen njihov prevoz “iz tačke A do tačke B”, kako je to Solak slikovito opisao, bez da nam je rekao šta je tačka B ako pretpostavimo da je tačka A mjesto stanovanja? Ako je u tački A zabranjeno kretanje, zar ono nije zabranjeno i u tački B? Ili možda jeste?

Neodgovorni pojedinci koji ne poštuju mjere neće poštovati ni nove restriktivnije mjere. Osim ako ne budu sankcionisani. U tom slučaju će poštovati i aktuelne blaže mjere i neće biti potrebe za strožijim mjerama kojima se kažnjavaju upravo građani koji poštuju propisana mjere.

Dok gledamo Solaka očekujemo još samo da digne ruku i počne prstom prijetiti.

Prestanite prijetiti građanima koji nisu neodgovorni! Prestanite nas tretirati kao neposlušnu djecu! Prestanite se ponašati poput loših pedagoga koji rješenje svih problema vide u kaznama i prijetnjama! Ako ne znate šta činiti pogledajte preko granice ali ovaj put glavu okrenite na drugu stranu pa gledajte prema državama čiji lideri nisu patetični diktatori već provode mjere pomažući građanima da pomognu i sebi i njima i zajednici a da se pri tome ne osjećaju poput zatvorenika, niti da trpe oštrije mjere nego je to zaista nužno.

Samo zajedno možemo dobiti ovu bitku, samo zajedničkim radom građana i nadležnih. Građani rade svoj dio posla i nisu neodgovorni. Nadležni ne rade svoj dio posla dovoljno dobro a ni dovoljno efikasno, jer umjesto da prijete odgovornim građanima trebaju se pozabaviti onima koji to nisu. Jednostavno da jednostavnije biti ne može.

Đana Karavdić #koronavirus


Stojić: Okrutnosti travnja
Duraković: Stariti u Bosni
Rodić: Osuđenik
Jakubović: Dad džouk