Od nezaposlenog do esencijalnog radnika

Pozitivni primjeri brze prekvalifikacije radnika koji su ostali bez posla.

Kada je Scandinavian Airlines prizemljio svoje avione, objavljeno je da će ova odluka uticati na 10.000 radnika ili 90% uposlenika SAS-a. Iza ove vijesti uslijedila je nova – da će SAS u saradnji sa univerzitetom Sophiahemmet iz Stockholma i partnerima započeti pilot projekat besplatne obuke SAS-ovog osoblja kako bi nova, privremena, radna mjesta našli u bolnicama, staračkim i domovima za potrebite.

Ova jednostavna, praktična i očigledna ideja zaposlenicima će omogućiti da ne ostanu bez primanja a zdravstvenom sistemu kojem ionako nedostaje radnika pružit će dodatnu pomoć tokom pandemije.

Kratki kurs je većim dijelom online, traje svega tri dana koliko je dovoljno da se osoblje obuči u teoretskom i praktičnom dijelu koji uključuje pružanje informacija u vezi sa Covidom-19 pacijentima i njihovim porodicama, osnovne administrativne poslove, ali i pripremu bolničkih kreveta uz procedure dezinfekcije i sterilizacije.

Kabinsko i drugo osoblje iskusno je i odranije obučeno za pružanje prve pomoći kao i za rad u izazovnim situacijama u kojima je potrebno zadržati staloženost a pri tome voditi računa o vlastitoj i bezbjednosti putnika. U Švedskoj osim osoblja SAS-a obuku za ispomoć u bolnicama i ostalim zdravstvenim i socijalnim ustanovama prolaze i zaposlenici hotela koji su ostali bez posla.

I osoblje britanskih avio prevoznika Virgin Atlantica i easyJeta pomaže nacionalnom zdravstvenom sistemu Velike Britanije (NHS), javlja NPR. U nekoliko bolnica koje rade sa pacijentima pozitivnim na korona virus pomažu ljekarima i medicinskim tehničarima u jednostavnijim poslovima.

Gulf News javlja o prekvalifikaciji radnika lokalnih kina u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Omanu i Libanu koji su angažirani u distributivnim centrima i supermarketima na punjenju polica i pakovanju hrane kao i na online narudžbama. Više od hiljadu radnika objekata koji su privremeno obustavili rad, nakon kraće obuke preraspodijeljeno je odnosno privremeno angažirano u sektoru koji bilježi povećanu potrebu za radnicima.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će širom svijeta najmanje 25 miliona radnika ostati bez posla zbog krize koju je uzrokovala pandemija, ova se procjena čini optimističnom s obzirom na činjenicu da je samo u Americi u protekle četiri sedmice bez posla ostalo preko 22 miliona radnica i radnika. Do 7. aprila je u Federaciji BiH bez posla ostalo 15.331 osoba. Mnogi sektori su potpuno ugašeni već po proglašenju pandemije poput turizma, a to uključuje i hotelijerstvo, brojne i različite ugostiteljske i uslužne djelatnosti. I brojne druge privredne grane povezane sa turizmom u narednim mjesecima neće imati posla a svi oni koji još uvijek nisu ostali bez posla uskoro će sasvim sigurno izgubiti posao.

Iako su spomenute prekvalifikacije i brze obuke radnika privremenog karaktera i uzrokovane pandemijom Covida-19, ne treba zaboraviti da Svjetski ekonomski forum u svom izvještaju Future of Jobs navodi da će do 2022. godine “najmanje 54% svih uposlenika trebati značajnu prekvalifikaciju i usavršavanje”. O brzim prekvalifikacijama i mogućnostima privremenog zaposlenja barem dijela radnika koji mogu dati značajan doprinos u borbi protiv pandemije, i održavanju ekonomije, kod nas još uvijek niko od nadležnih ne govori iako je zaista krajnji čas da političari počnu raditi svoj posao, da naprave potrebne analize i pokrenu programe prekvalifikacije, i konačno bar nešto urade na vrijeme.

Đana Karavdić #koronavirus


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri