Korona – šta reći djeci?

Osnovno pitanje koje djecu muči jeste - jesam li ja siguran i jesu li moji roditelji sigurni?

Vrijeme kriza nosi sobom anksioznost, nesigurnost i strah koji podjednako osjećamo bez obzira kojoj starosnoj skupini pripadamo. I dok je odraslima lakše racionalizirati situaciju u kojoj se nalaze, djeca gotovo u pravilu raspolažu nepotpunim informacijama koje pročitaju u medijima, čuju na radiju ili televiziji ili načuju iz razgovora odraslih.

Škole su zatvorene, kretanje je ograničeno, druženje onemogućeno, djeca su u najmanju ruku zbunjena unatoč informacijama koje ste s njima podijelili. Richard Weissbourd predavač na Hardvard Graduate School of Education ima nekoliko preporuka za odrasle kako bi djeca lakše savladala strahove i nesigurnosti izazvane pandemijom.

“Osnovno pitanje koje djecu muči jeste – jesam li ja siguran i jesu li moji roditelji sigurni? Djeca žele znati da su i njihovi roditelji sigurni”, napominje Weissbourd i dodaje kako je potrebno poticati saosjećanje koje djeca osjećaju prema ranjivim osobama.

“Ovo je prilika da djeca razmišljaju i o drugim ljudima. Razumljivo, želite da su vaša djeca sigurna i da ste vi sigurni, ali ovo je prilika da djeca razmišljaju i o drugima i šta oni mogu uraditi za druge, počevši od pranja ruku. Ovo je prilika da razmišljaju o ljudima koji su drugačiji od njih i da nauče da ne stigmatiziraju ljude zbog bolesti jer ova bolest će nasumično pogađati ljude a djeca to trebaju shvatiti.”

Pri tome, potrebno je voditi računa o razvojnoj fazi djeteta i dati mu informacije koje je u stanju shvatiti i prihvatiti. Da bi se djeca, posebno ona predškolske dobi, osjećala sigurno, treba zadržati dnevnu rutinu u najvećoj mogućoj mjeri. Zato zajedno s djecom napravite dnevni raspored. Planirajte vrijeme za obroke, pranje ruku, užinu, “učenje”, vježbanje i odmor. Ako su uobičajene šetnje i treninzi sada onemogućeni, nađite zamjensku aktivnost.

Ne zaboravite da se djeca mogu osjećati uplašeno iako to ne pokazuju. Zato ih ohrabrite da izraze šta osjećaju, a svakako ograničite količinu vijesti koju konzumirate pred njima, nemojte misliti da ne slušaju iako tako možda izgleda.

Đana Karavdić #koronavirus