Press konferencije za neinformisanje javnosti

Javnost se uskraćuje za odgovore na pitanja koja se umnožavaju eksponencijalnom brzinom, da se poslužimo vokabularom pandemije.

Dio hercegovačkih medija najavio je bojkot press konferencija Kriznog štaba HNK nakon što je uvedena praksa, vjerovatno prepisana od Vlade Kantona Sarajevo, da novinari pitanja ne mogu postavljati direktno nadležnima koji se obraćaju na dnevnim susretima s medijima već se pitanja unaprijed šalju pisanim putem. Rezultat je očekivan i suprotan demokratskoj praksi – pitanja se izbjegavaju, modificiraju prema željama kriznog štaba ili se novinari upućuju na druge adrese iako je krizni štab prva i najvažnija instanca za sva pitanja u vezi pandemije.

Ovakva praksa je nešto ranije uvedena u Kantonu Sarajevo pod izgovorom epidemiološke mjere kojoj je cilj tobože zaštita novinara. Pitanja se dostavljaju unaprijed putem e-maila a brojni novinari posvjedočit će da na ključna pitanja odgovore redovito ne dobijaju niti se na važna postavljena pitanja uopšte odgovara. Ali većina medija se ne buni. Barem ne suviše glasno da ih se može čuti.

Press konferencije su postale same sebi svrha. Umjesto da se omogući novinarima da postave pitanja na koja javnost s nestrpljenjem očekuje odgovore, pretvorene su u obraćanja na kojima se iščitavaju informacije u formi pismene vježbe za učenike šestog razreda, dok redovito provociraju i paraju uši hvalospjevi nadležnih o samima sebi ili improvizirana obraćanja. Tako smo mogli čuti olako izrečene izjave poput “pandemija je normalna stvar” ili “naša zemlja ima puno bolje rezultate” od susjeda, o čemu je NOMAD pisao u tekstu Dezinformacije nadležnih.

Ovakve press konferencije nemaju ni smisao ni svrhu. Zapravo imaju, smisao je slikanje a svrha mazanje očiju javnosti kako bi se stekao dojam da nadležni ispunjavaju jednu od najvažnijih uloga u kriznim situacijama – informisanje javnosti. Ne nasilu samopromocija i ne jeftina propaganda već jasne činjenice koje javnost želi čuti. Ali to se ne dešava. Javnost se uskraćuje za odgovore na pitanja koja se umnožavaju eksponencijalnom brzinom, da se poslužimo vokabularom pandemije.

U međuvremenu, s one strane okeana, svakog dana oko 11.00 po lokalnom vremenu guverner savezne države New York Andrew Cuomo drži press konferencije koje prate brojni Amerikanci ali i iznenađujući broj neamerikanaca. Zato što se iz Cuomovih jednostavnih power point prezentacija može iz dana u dan pratiti rad njegove administracije, zato što javnost informira jasno, glasno i nedvosmisleno o svim problemima koje treba riješiti, koji se rješavaju i koji su riješeni. Zato što svakog dana donosi činjenice, a ne besmislice, pokazuje da on i njegov tim vrhunskih stručnjaka znaju šta rade i drže veoma tešku situaciju pod kontrolom čak i kada brojke ne izgledaju povoljno. Ne treba zaboraviti da se New York bori sa najvećim izazovom globalno zbog velikog broja stanovnika i zbog velike gustoće naseljenosti.

Guverner Cuomo, bez cirkusa pod maskama, istinom i poduzetim mjerama inspiriše Njujorčane i druge Amerikance i pokazuje da se izazov pandemije može savladati, da je potrebna vizija, odlučnost, stručnost, mnogo stručnosti a ne podobnosti, disciplina, volja i solidarnost da žrtve budu manje. Zato što krizu ne koristi za politikanstvo i prepucavanje sa neistomišljenicima. Zato što pokazuje da se samo zajedničkom akcijom građana i vlasti virus može staviti pod kontrolu. Zato što se istinom bori protiv dezinformacija i lažnih vijesti i nikada ali nikada ne prijeti građanima koji su ga izabrali.

Zato njegove press konferencije na kojima prisutni novinari, zamislite, postavljaju nimalo lagana pitanja, i pri tome na njih dobijaju direktne i precizne odgovore, prate hiljade u živom prenosu ili ih naknadno na mrežama i platformama pregledaju stotine hiljada. Svi oni željni smisla i informacija u okeanu besmisla i dezinformacija.

Ima se ko kopirati i ima se od koga prepisivati ako se ne zna šta i kako raditi, a zašto naši političari uvijek prepisuju od loših učenika ostat će misterija. Zato ne čudi da su godine laži, smutnje i lopovluka, učinili bh. javnost potpuno nepovjerljivom prema autoritetima bilo koje vrste pa makar u pitanju bili vrhunski svjetski stručnjaci, pa je Bosna i Hercegovina sa, u odnosu na evropske standarde, iznimno visokim procentom nepismenih i neobrazovanih građana, vrlo pogodno tlo za lažne vijesti pa i one neuvjerljivog, nevjerovatnog i potpuno besmislenog sadržaja.

Pri tome, vlasti i političari nikako da osvijeste da se samo činjenicama, istinom bori protiv dezinformacija, samo potpunim informacijama sprečava se širenje neistina i panike, samo edukacijom šire javnosti onemogućava se širenje lažnih vijesti.

I da opet ponovimo ono što smo već više puta rekli. Samo činjenicama, bez obzira kako možda poražavajuće bile, samo iskrenim odgovorima na teška pitanja nadležni će građanima pomoći da se osjećaju sigurnije i biti u prilici povratiti barem dio povjerenja koje su davno izgubili. Samo tako moći ćemo zajedno prebroditi sve nedaće i izazove. I aktuelne pandemijske i buduće koje u galopu stižu da nas sačekaju u novoj zasjedi kao i do sada potpuno nespremne.

Đana Karavdić #koronavirus