Italijanska bolnica bez zaraženog osoblja

Primjer kako se vrijeme može iskoristiti za adekvatnu pripremu i zaštitu osoblja od Covida-19.

Na hiljade italijanskih liječnika, medicinskih sestara i tehničara zaraženo je korona virusom, prema podacima Ljekara bez granica taj broj je veći od 3.500. Deseci su podlegli a oni sretniji moći će se vratiti u borbu protiv pandemije u dogledno vrijeme. Na jugu zemlje situacija je drugačija. Tamo su imali više vremena da se pripreme za pandemiju i ustanove stroge protokole koji se poštuju. Barem u jednoj bolnici.

U reportaži Sky Newsa iz infektivne bolnice Cotugno u Napulju u kojoj se liječe pacijenti oboljeli od korona virusa saznajemo o izuzetnim mjerama koje su poduzete kako bi se zaštitilo osoblje bolnice.

Hodnicima patroliraju čuvari kako bi vodili računa o poštivanju pravila, na ulazu su dezinfekcione mašine poput rentgenskih uređaja koje dezinficiraju svakoga ko ulazi u bolnicu. Osoblje koje liječi pacijente i u direktnom je kontaktu s njima nosi zaštitne maske koje prije podsjećaju na gas maske nego na lagane hirurške koje uobičajeno vidimo u bolnicama, a obučeni su u hermetički zatvorena debela vodonepropusna odijela.

U ovoj bolnici niti jedan zdravstveni radnik nije zaražen, zahvaljujući pravoj opremi i strogim protokolima. Crvena traka dijeli hodnik na dva dijela. S jedne strane je osoblje koje radi direktno sa zaraženim pacijentima a s druge je takozvana čista zona u kojoj je osoblje koje asistira liječnicima i sestrama u prvoj zoni.

Doktori priznaju da bi njihovim kolegama sa sjevera bilo nemoguće pridržavati se istih protokola usljed prenatrpanosti bolnica i, kako su rekli, tsunamija pacijenata, ali njihovo osoblje i dalje uspijeva virus držati u izolaciji. Bar za sada.

Zdravstveni radnici na prvoj su liniji odbrane, njihov kontakt sa zaraženima je neizbježan ali to nužno ne znači da moraju i sami postati žrtvama zaraze. Uz pravu zaštitnu opremu i dobru pripremu, imaju više od nade kako bi izvojevali pobjedu.

Đana Karavdić #koronavirus


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri