Singapur: normalan život u doba korone

Šta možemo naučiti iz uspješnih primjera borbe protiv pandemije.

Virus se širi
A još je živo sjećanje na SARS
Ustajemo i borimo se protiv virusa…”

U Singapuru su već uobičajene pjesme o korona virusu kojima se podiže svijest o novoj zarazi ali i izražava odlučnost građana u zajedničkoj borbi. “Moramo pobijediti virus” samo je jedna od njih, spjevana na muziku čuvenog hita “Sound of Silence”. Izvještaji iz ovog gotovo šest milionskog grada-države govore o nešto više od 300 registrovanih zaraženih bez umrlih od korona virusa, dok se trećina oboljelih već uspješno oporavila.

Dosadašnja uspješna borba koju Singapur vodi s pandemijom rezultat je sistema razvijenog nakon epidemije SARS-a prije 17 godina, te iz tog razloga grad nije zatvoren već se život odvija kao i prije početka epidemije virusa Covid-19. Singapur nije zatvoren poput većine zemalja pogođenih zarazom, iako je preventivno uveo 14-dnevni karanten za povratnike u zemlju nakon što su prije dva dana zabilježen 33 nova slučaja bolesti.

Šta se može naučiti iz singapurskog primjera?

Singapur je jedna od zemalja koja vrši veliki broj testiranja. Manje od 1% testiranih je pozitivno na korona virus, a svi koji su pozitivni zadržavaju se u bolnici bez obzira da li pokazuju simptome bolesti ili ne, navodi The Conversation, i to s ciljem izolacije od porodice i prijatelja kako bi se spriječilo širenje zaraze. To je ono što su Kina i evropske zemlje propustile učiniti, s obzirom da veliki problem čine upravo zaraženi koji ne pokazuju simptome.

U Singapuru svi koji su imali kontakt sa zaraženima a nemaju simptome bolesti stavljeni su u strogu kućnu izolaciju koja podrazumijeva redovite kontrole – nekoliko puta dnevno obavezni su po primitku SMS-a poslati svoju lokaciju odnosno lokaciju svog telefona. A kako bi nadležni bili sigurni da se pravila izolacije poštuju, redovne su i nasumične kontrole službenika koji će povremeno pokucati na vrata ljudi u izolaciji kako bi utvrdili da je sve u skladu s pravilima.

Učinivši testiranje dostupno širokoj populaciji, a to je jedna od osnovnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i komunicirajući jasno pravila izolacije, vlasti su omogućile normalan život građanima koji nisu zaraženi. Broj posjetilaca restorana i barova je ograničen a građani nova pravila poštuju jer znaju da će u suprotnom pravila biti postrožena i ovi će objekti biti zatvoreni što će donijeti gubitke ekonomiji zemlje.

Uz to, vlasti su provele opsežnu i jasnu kampanju s ciljem podizanja svjesnosti o virusu i opasnostima zaraze, koja uz sve ostalo osim već spomenutih pjesama, uključuje i prigodne stripove.

Posebno je zanimljivo da su se, kako piše Deutsche Welle, svi ministri, šef države i svi državni zastupnici odrekli jedne mjesečne plate u korist onih koji su najizloženiji u suzbijanju epidemije: medicinskih sestara, čistačica, taksista…

Šta da se radi?

Hoće li se i stotine bosanskohercegovačkih zastupnika na različitim nivoima vlasti odreći barem jedne plate, s obzirom da ne vidimo previše koristi od njihovog rada pa bi se simbolično mogli odreći plate u mjesecu u kojem neće biti skupštinskih zasjedanja.

Naši državni parlamentarci nisu radili 14 mjeseci do formiranja vlasti. A blokade su počele u jeku epidemije. Bilo bi u najmanju ruku moralnu da se svi političari odmah odreknu svih dodataka na odvojeni život i slično, što je veliko opterećenje za privredu Bosne i Hercegovine i u normalnim uslovima a kamoli u vrijeme pandemije. Ovo je važno ukoliko žele zaista pomoći društvu i građanima koji su ih izabrali, a većina njih i de facto i de jure ne rade, jer smanjenje njihovih plata za 50% i ukidanje svih dodataka, bit će od velike važnosti za plate svih onih drugih u javnom sektoru bez kojih ovo društvo nema šanse da opstane – za zdravstvene radnike, policajce, prosvjetne radnike i sve koji u javnom sektoru zaista rade svoj posao. Također bi trebalo obustaviti isplatu svih naknada za članove svih upravnih i drugih odbora.

Političari su protekla dva mjeseca potrošili na stranačke i vanstranačke borbe, a ne na nabavljanje testera, respiratora i druge strateški važne medicinske opreme i tako su nas prepustili nama samima na milost i nemilost pandemiji. Ukoliko žele pokazati bar malo integriteta i poštenja, gore spomenute mjere moraju biti uvedene po hitnom postupku.

U međuvremenu, ostanimo kod kuće! Kretanje svedimo na apsolutni minimum i samo ako je zaista nužno.

Đana Karavdić #koronavirus