Abecedenje: Slovo Nj

Amilina i Mikijeva abeceda

NjNjNj njnjnj ЊЊЊ њњњ
Nježnost

Svašta je nježno: prvo mama, pa onda nana, tata, pa dedo, čak i brat zna nekad da bude nježan (ali samo kad od toga ima koristi!), pa mace i cuke i sve druge male životinje, pa malecne bebe, cvijeće, jastučići, oblačići… Kad tata kasno dođe kući, a nije se javio da će ostati, onda je jako nježan prema mami: „Maco, dušo, ženice, ja malkice zakasnio…“ A ona kaže: „Ne pali ti ta nježnost u ova doba!“ I zašuti. A tata onda malo pričeka, pa polako izvadi iz torbe kakav cvjetić ili poklončić i bez riječi joj ga pruži. A ona ga onda nježno pogleda i kaže: „Ma, nisi trebao, dušo…“ Čuj nije trebao! Jašta je nego trebao. Nježnost otvara i mamina ljuta vrata!

Nježnost je jako važna jer time pokazujemo da na nekog mislimo i da nam je važan. Najviše volim nježnost u obliku poklona, mada može proći i pokoji zagrljaj ili poljubac. Kad dobijem lošu ocjenu, što se naravno češće događa bratu nego meni, ja nježno priđem mami, nježno je zagrlim i nježno pođem da saopćim ružnu vijest, a mama istog trena – kao Šerlok Holms – zna da se tu nešto kuha i kaže: „Dobro, dobro, samo reci: je li jedinica ili dvojka?“ Kako zna šta hoću da joj kažem? Pojma nemam, još se trudim da to bude nježno i bez nervoze… Ali, eto, mama zna! Nježna i opasna mama njuškalo!

NjNjNj njnjnj ЊЊЊ њњњ
Njam-njam

To je sve ono divno što volim da jedem. Njam za debele sendviče sa debelim sirom i debelom majonezom. Njam za lubenicu kad je pojedem, pa mi ostane trag od uha do uha. Njam za trešnje, čokolade, torte, sladolede i kremove. Njam. Za brdo jagoda i još veće brdo šlaga. Kako lijepo stoji slovo Nj u svim njam-njam stvarima.

Nj je bračni par: vjenčali se N i J.

Nj je nježno i njegovano kod pravih dama, a vlažno i hladno kod psećih njuškica.

Nj živi u Njemačkoj i u Njujorku istovremeno.

Njegovo veličanstvo Nj!

Abecedenje

Abecedenje: Slovo A
Abecedenje: Slovo B
Abecedenje: Slovo C
Abecedenje: Slovo Č
Abecedenje: Slovo Ć
Abecedenje: Slovo D
Abecedenje: Slovo Dž
Abecedenje: Slovo Đ
Abecedenje: Slovo E
Abecedenje: Slovo F
Abecedenje: Slovo G
Abecedenje: Slovo H
Abecedenje: Slovo I
Abecedenje: Slovo J
Abecedenje: Slovo K
Abecedenje: Slovo L
Abecedenje: Slovo Lj
Abecedenje: Slovo M
Abecedenje: Slovo N
Abecedenje: Slovo O
Abecedenje: Slovo P
Abecedenje: Slovo R
Abecedenje: Slovo S
Abecedenje: Slovo Š
Abecedenje: Slovo T
Abecedenje: Slovo U
Abecedenje: Slovo V
Abecedenje: Slovo Z
Abecedenje: Slovo Ž