Nagrada za Semezdina Mehmedinovića

"Me'med, crvena bandana i pahuljica" proglašen je najboljim romanom objavljenim u 2017. godini.

Semezdin Mehmedinović dobitnik je nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen prošle godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Mehmedinovićev roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica” koji je u januaru 2017. godine objavila zagrebačka Fraktura, proglašen je najboljim od 19 izdanja koliko je bilo nominirano za ovu važnu regionalnu nagradu, dok su u uži izbor ušli još i “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Crvena voda” Jurice Pavičića, “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala i “Calypso” Ognjena Spahića koji je nagradu Meša Selimović dobio 2005. za roman Hansenova djeca.

Nagrada Meša Selimović dodjeljuje se u okviru književnih susreta Cum grano salis koje je prije 17 godina utemeljila Općina Tuzla, a neki od prethodnih dobitnika su Slobodan Šnajder (Doba mjedi), Filip David (Kuća sjećanja i zaborava), Faruk Šehić (Knjiga o Uni), Ivica Đikić (Cirkus Columbia), Bekim Sejranović (Nigdje, niotkuda), Mirjana Đurđević (Kaja, Beograd i dobri Amerikanac), Sanja Domazet (Ko plače).

Odluku o najboljem romanu u 2017. godini donio je žiri kojeg su činili Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec.

Redakcija NOMADA čestita Semezdinu na nagradi.

Semezdin Mehmedinović