Erceg: Izrael vs. UNRWA

Mjesec i pol dana nakon što je vlada Izraela optužila UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA) da su njezini zaposlenici sudjelovali u napadima Hamasa na izraelske civile 7. listopada prošle godine, UNRWA je dovršila vlastitu istragu o tim optužbama. Novinska agencija Reuters dobila je uvid u taj izvještaj datiran 24. veljače te prije nekoliko dana objavila da se u njemu navodi kako su izraelske vlasti zlostavljale zaposlenike UN-ove agencije kako bi iz njih izvukli lažna priznanja da su sudjelovali u ubijanju izraelskih civila.

U dokumentu se detaljno opisuje kršenje ljudskih prava pritvorenih zaposlenika UNRWA-e od strane pripadnika izraelske vojske, koja uključuju “teška fizička premlaćivanja, waterboarding i prijetnje”. Direktorica komunikacija agencije Juliette Touma najavila je da će izvještaj, koji sadrži svjedočenja zaposlenika zatočenih u izraelskim zatvorima, biti dostavljen organizacijama za zaštitu ljudskih prava unutar i izvan sustava UN-a.

Izraelska vlada svoje je optužbe objavila 26. siječnja, istoga dana kada je Međunarodni sud pravde u Hagu najvećim dijelom potvrdio optužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela zbog sumnje na provođenje genocida u Gazi. U tom dosjeu Izrael je optužio 12 palestinskih zaposlenika UNRWA-e da su sudjelovali u otmicama i masakrima izraelskih civila, te dostavljali municiju Hamasu.

Već istoga dana vlade SAD-a i još desetak zapadnih država suspendirale su svoje donacije UNRWA-i, ukupno 450 milijuna dolara, nešto manje od polovice njezinog godišnjeg budžeta. Juliette Touma tada je rekla da je rad agencije time kritično ugrožen te da će biti prisiljena obustaviti svoje operacije ako se financiranje ponovno ne pokrene. Reuters prenosi da se u istrazi UNRWA-e navodi da su izraelske vlasti njezinim zaposlenicima u pritvoru prijetile i prisiljavale ih da daju lažne izjave o povezanosti agencije s Hamasom, te da su palestinski zatvorenici općenito u izraelskim zatvorima izloženi i seksualnom nasilju, napadima pasa i uskraćivanju medicinske pomoći.

Agencija UNRWA, osnovana 1949. godine, ima oko 13 tisuća zaposlenika, većinom Palestinaca. Skrbi za gotovo šest milijuna izbjeglica na palestinskim područjima i u susjednim zemljama, a u pojasu Gaze upravlja bolnicama, školama i skloništima u koja su se stanovnici Gaze sklonili od izraelskog bombardiranja koje bez prekida traje od 7. listopada prošle godine.

Nedugo nakon što su izraelske vlasti izašle s prvim optužbama protiv 12 zaposlenika agencije, britanska televizija Channel 4 objavila je da su njezini novinari vidjeli izraelski dosje, no da u njemu nisu navedeni nikakvi dokazi za te optužbe. Početkom ožujka izraelska vojska oglasila se novim optužbama, ovog puta da u UNRWA-i radi čak 450 “vojnih operativaca” Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Istoga dana šef UNRWA-e Philippe Lazzarini uzvratio je da Izrael provodi “namjernu i sustavnu kampanju” čiji je krajnji cilj da ta agencija u potpunosti prestane s radom. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otvoreno je države donatore pozvao da obustave financiranje agencije, iako bi to za posljedicu imalo dodatno pogoršanje ionako katastrofalne humanitarne situacije u Gazi. UN je 6. ožujka objavio da bi u Gazi uskoro službeno mogla biti proglašena glad, što se čini u situacijama kada najmanje 20 posto populacije (stanovnika enklave je 2,3 milijuna) pati od kroničnog nedostatka hrane, 30 posto djece od pothranjenosti, a dnevno dvije osobe na deset tisuća stanovnika umru od gladi.

Ukupno je više od 100 tisuća stanovnika Gaze ubijeno ili ranjeno tijekom pet mjeseci konstantnog bombardiranja te izraelskih kontinuiranih blokada dostave i distribucije humanitarne pomoći. Štoviše, iako izraelska vlada već više od mjesec dana opstruira rad UNWRA-e, njezini dužnosnici za vrlo izvjesnu masovnu glad krive upravo tu agenciju, tvrdeći da loše obavlja svoj posao. Izrael, osim toga, odbija otvoriti kopneni koridor za dostavu humanitarne pomoć već će umjesto toga američka vojska na moru izgraditi pontonsko pristanište, za što humanitarni radnici na terenu kažu da je skupo, sporo i neefikasno rješenje.

Dan nakon što je Reuters objavio detalje sadržaja UNRWA-ine istrage izraelskih optužbi, vlade Kanade i Švedske obznanile su da će ponovno pokrenuti financiranje agencije. No unatoč nepostojanju dokaza za izraelske optužbe, to još uvijek nisu učinili najveći donatori, uključujući i SAD koji je suspendirao 334 od ukupno 450 milijuna dolara uskraćenih agenciji.

Tena Erceg