Erceg: Gašenje UN misije u Gazi

Istoga dana kada je Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu najvećim dijelom potvrdio optužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela zbog sumnje na provođenje genocida u Gazi, izraelska vlada izašla je u javnost s tvrdnjama da su zaposlenici UN-ove agencije koja skrbi za palestinske izbjeglice (UNRWA) sudjelovali u ubijanju izraelskih civila na početku rata 7. listopada. Objava ovih navoda dovela je do značajnog smanjenja financiranja UNRWA-e i time ugrozila njezin rad, unatoč tome što optužbe Izraela još uvijek nisu potvrđene.

Izraelska vlada 26. siječnja UN-u je poslala dosje u kojem 12 zaposlenika UNRWA-e optužuje za sudjelovanje u napadima palestinskih organizacija Hamas i Islamski džihad u Izraelu u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U pitanju je 12 Palestinaca od kojih se za desetoricu tvrdi da su pripadnici Hamasa, a za dvojicu da su dio Islamskog džihada, pri čemu su dvojica u međuvremenu poginuli. Od preživjelih, sedmorica su radili kao učitelji, a po jedan kao administrativni službenik, socijalni radnik i logističar.

Optužuje ih se da su, pojedinačno, sudjelovali u otmici, masakru u kibucu i dostavljanju municije borcima Hamasa. Izraelske tajne službe tvrde da su do ovih podataka došle praćenjem i prisluškivanjem njihovih telefona.

Istoga dana kada se saznalo za ove optužbe američka vlada najavila je da će suspendirati financiranje UNRWA-e, a sama agencija promptno je otpustila desetero osumnjičenih prije nego što je službena istraga uopće započela, što inače nije uobičajena procedura.

Glavni tajnik UN-a António Guterres potom je najavio neovisnu istragu, ali i apelirao na države donatore da ne obustavljaju financiranje. Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini izjavio je da bi bilo „neopisivo neodgovorno sankcionirati agenciju i cijelu zajednicu o kojoj ona skrbi zbog navoda o zlodjelima nekih pojedinaca, naročito u okolnostima rata, masovnog raseljavanja i političke krize“.

Agencija UNRWA na palestinskim područjima djeluje još od 1949. godine, a trenutno skrbi o 5,9 milijuna Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i u nizu susjednih arapskih zemalja u čijim su kampovima već desetljećima smještene izbjeglice i njihovi potomci. U Gazi upravlja bolnicama, školama i drugim socijalnim uslugama, a otkad je Izrael 2006. godine uveo prometnu i ekonomsku blokadu Gaze nakon pobjede Hamasa na izborima, njezina važnost za tamošnje Palestince postala je još veća. Od početka rata 7. listopada prošle godine u UNRWA-ine se objekte sklonila polovica od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, koji su o njoj potpuno ovisni.

Stoga se obustava financiranja te agencije, koja ne raspolaže strateškim financijskim zalihama, bez pretjerivanja može smatrati suučesništvom u još goroj humanitarnoj krizi koja će uslijediti, ali i kršenjem međunarodne konvencije o genocidu koja sve njezine potpisnice obavezuje da poduzmu sve kako bi se spriječila djela koja mogu dovesti do genocida.

U UNRWA-i radi čak 13 tisuća ljudi i svi su Palestinci, pa se desetero osumnjičenih s pravom mogu nazvati kapi u moru njezinih zaposlenika. Od početka rata u Gazi poginulo ih je više od 150, što je ujedno i rekordni broj pogibija UN-ovaca.

Unatoč tome, republikanski zastupnici u američkom kongresu već su pokrenuli inicijativu da SAD trajno obustavi financiranje UNRWA-e, a vodeći mediji poput Wall Street Journala plasiraju teze da je svaki deseti zaposlenik agencije „povezan s Hamasom“, ignorirajući pritom činjenicu da je Hamas u Gazi na vlasti pa stoga UNRWA s njim mora surađivati.

Mnogi su se izraelski dužnosnici tijekom godina načelno protivili mandatu UNRWA-e, tvrdeći da ona onemogućava Palestincima u izbjeglištvu integraciju u društva u kojima se nalaze tako što im daje lažnu nadu da će se vratiti u svoje domove iz kojih su protjerani, a koji su sada u sastavu Izraela.

UNRWA je prošle godine imala budžet od 1,1 milijardu dolara, od čega su 75 posto donirale Sjedinjene Države i članice Evropske Unije.

SAD je suspendirao 344 milijuna dolara namijenjenih agenciji, Njemačka kao drugi najveći donator 202 milijuna, a EU 114 milijuna. Suspenzije isplata najavile su i Švedska, Japan, Francuska, Švicarska, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Australija, Italija, Austrija, Finska, Novi Zeland, Island, Rumunjska i Estonija.

Uskraćeni iznosi predstavljaju više od polovice prošlogodišnjeg budžeta agencije, a izraelski premijer BenjaminNetanjahu pozvao je sve donatore da ukinu financiranje kako bi se misija UNRWA-e permanentno obustavila.

Prema međunarodnom pravu, u slučaju nepostojanja međunarodnog oblika humanitarne pomoći, tu bi odgovornost u Pojasu Gaze trebao preuzeti upravo Izrael kao okupacijska sila, pa se lako može zaključiti da bi se u tom slučaju humanitarna kriza u Gazi pretvorila u potpunu katastrofu.

UN-ov Svjetski program za hranu procijenio je u prosincu da je čitava populacija Gaze u riziku od gladi, koja će nastupiti u roku od nekoliko mjeseci ukoliko se razaranja nastave, a humanitarna pomoć ostane nedostatna.

Sve ovo događa se prije okončanja neovisne istrage, a britanska televizija Channel 4 u ponedjeljak je objavila da je dobila uvid u dosje izraelske vojske, koji se sastoji od samo šest stranica. U njemu, kako tvrdi, nisu navedeni nikakvi dokazi kojima bi se potkrijepili navodi o sudjelovanju UNRWA-inih zaposlenika u Hamasovim napadima u Izraelu.

Direktorica komunikacija u UNRWA-i Juliette Taumateleviziji je rekla da agencija svake godine izraelskim vlastima šalje popis svih Palestinaca koji za nju rade, što je učinila i lani u svibnju, nakon čega nije bilo dodatnih zahtjeva izraelskih službi.

Tauma je rekla i da će UNRWA, ukoliko se financiranje ponovno ne pokrene, do kraja veljače ili početka ožujka biti prisiljena obustaviti operacije u Gazi.

Tena Erceg