foto: Dženat Dreković/NOMAD

Haverić: Velegradonačelnik

Kako se zahuktava pretpredizborna kampanja za lokalne izbore u oktobru 2024, vrijedi prisjetiti se jednog dokumenta iz kampanje za opšte izbore 2022. Bio je to »Plan razvoja Sarajeva do 2035. godine« koji je, uime Stranke demokratske akcije, predstavio arhitekt Faruk Kapidžić. SDA je, samo ako opet dođe na vlast, obećavala divne stvari: izmještanje željezničke pruge, smetljišta Smiljevići i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, izgradnju manjih stambenih naselja, ugostiteljskih građevina i sadržaja za rekreaciju na padinama brda Žuč, desetine parkova i kej niz rijeku Bosnu…

Sve u svemu, stanovnicima grada u kojem se svaka treća fasada obrušava, i to već godinama, obećani su inženjersko-urbanistički mega-poduhvati, izmještanje pruge i smetljišta kao i izmještanje aerodroma i ljupko jezerce na njegovom mjestu!

Na taj način, Stranka demokratske akcije zadržala je kontinuitet s djelom svoga osnivača: još daleke 1970. Alija Izetbegović najavljivao je borbu za stvaranje »velike islamske federacije od Maroka do Indonezije, od tropske Afrike do centralne Azije«, a kada je počeo da projekat ostvaruje uspio je, jedva, da napravi malu i ne sasvim islamsku Federaciju Bosne i Hercegovine. Samo neupućen posmatrač će se začuditi da stranka koju je osnovao još uvijek opstaje na istoj tehnici: taj uspjeh je zapravo logičan i samorazumljiv. Jer, bosanski muslimanski subjekt, osim što ima pamćenje kao leptir kupusar, stoljećima njeguje kulturu nijeta, a ne kulturu rezultata. Važna je namjera! Alija Izetbegović je želio dobro svom narodu, i zašto bi iko sada evidentirao je li mu neko dobro i objektivno donio! Prostor na kojem Bošnjaci danas žive triput je manji od onoga na kojem su bosanski Muslimani živjeli do trenutka kada je Alija Izetbegović preuzeo brigu o njihovoj sudbini, no ta neprijatna činjenica je više nego kompenzirana blistavom slikom islamske federacije od Maroka do Indonezije. Uvjeti života u Kantonu Sarajevo, u kojem je SDA vršila vlast do 2019, bili su bijedni za većinu stanovnika, no i tu činjenicu kompenzirala je 2022. blistava slika Sarajeva »sa tri nove žičare i dvije gondole kojima će grad biti povezan sa skijalištima, izletištima i turističkim sadržajima na planinama«. Samo je trebalo da im građani opet ukažu povjerenje…

U tom buketu prevara iz »Plana razvoja…« kakvima se SDA održava u životu od osnivanja do danas jedan detalj zaslužuje posebnu pažnju: 2035. godine u Sarajevu će, obećavali su nam, udobno živjeti 700.000 stanovnika.

Sedamsto hiljada stanovnika do 2035!? Sarajevo – velegrad! A velegradu treba velegradonačelnik, pa ne čudi što je za svoje ondašnje fantazmagorije Faruk Kapidžić nagrađen kandidaturom za tu poziciju, samo ako se njegovoj stranci i njenim satelitima posreći u oktobru. Kapidžić je u međuvremenu uznapredovao do predsjednika Kantonalnog odbora SDA (budući da je njegov prethodnik nedostupan pravosuđu), i u slučaju da bude izabran mogao bi kombinirati šuplja urbanistička sa šupljim političkim obećanjima! No prije nego što se građani odluče da snagama koje iza njega stoje dadnu svoj glas, neka se zapitaju gdje stranka muslimanskog kulturnog kruga namjerava da nađe 350.000 ljudi do 2035. godine.

To pitanje, sasvim očekivano, niko nije postavio u kampanji 2022. a ne postavlja ga ni danas, pa ipak, razmislimo malo (iako to nije nacionalna osobina): Sarajevo ima 350 hiljada stanovnika, broj se štaviše smanjuje zbog smanjenja nataliteta i pojačanog iseljavanja, i odakle će onda izniknuti novih 350.000?!

Za razliku od ostalih maštarija iz Kapidžićeve »vizije razvoja« iz 2022, ova brojka ima realnu podlogu – jedino što nije trebalo da bude objavljena. Omaklo se… No tako je sa svim projektima koji se prave daleko od očiju javnosti, uvijek se nađe neka budala koja se istrči pa kaže šta je zaključeno na tajnom sastanku. Brojka o kojoj je riječ potvrđuje da SDA radi na jedinom projektu do kojeg joj je zaista stalo, a to je humano preseljenje Bošnjaka iz svih »neperspektivnih« dijelova Bosne i Hercegovine i zaokruženje fildžan-države, vjerski čiste i etnički homogene, u kojoj će se samo oni pitati.

A svi koji dođu u iskušenje da tu tvrdnju proglase za propagandu, podmetanje, insinuaciju i sl. ipak treba da prethodno odgovore na pitanje: na koji drugi način se može podvostručiti broj stanovnika Sarajeva do 2035?

Tarik Haverić