Muhamedbegović: Privatni profit iz kase javnog preduzeća

Jeftina struja za industriju je za šest mjeseci oštetila Elektroprivredu BiH za 161 milion KM

Vlada FBiH donijela je odluku kojom je odobrila ponovno ograničenje povećanja cijena struje za industriju u FBiH za period od 01. januara 2023. do 31. decembra 2023. na maksimalno 20% od cijene iz prošle godine. Istoj onoj industriji čiji bogati vlasnici uporno traže smanjenje poreskih davanja za zdravstvo, osiguranje od nezaposlenosti i penziono osiguranje, jer kao što tvrde vrli zaljubljenici u profit drugačije ne mogu povećati mizerne plate svojim robovima. Iako su ostvarili dobit u 2021. godini u FBiH veću od 4 milijarde KM, smanjenje dobiti na račun povećanja plata radnicima, za privatne poslodavce je manje prihvatljivo nego vađenje zdravog zuba bez anestezije.

Vlada FBiH svoju jučerašnju odluku o nastavku humanitarne akcije “spašavanja industrije” obrazlaže prošlogodišnjom izmjenom Zakona o električnoj energiji, kojom je ograničenje cijena struje za industriju zakonski određeno na maksimalno 20% u odnosu na cijenu iz prethodne godine, premda je tržišna regulacija cijena električne energije isključivo u nadležnosti FERK-a. I naravno tu je uobičajena priča o spašavanju bijedno plaćenih radnih mjesta za bosanskohercegovačku sirotinju zaposlenu u industriji. Jer prijetnje otkazima su najjači argument vlasnika kad god se spašava profit.

Koliku štetu pri tome trpi JP Elektroprivreda BiH, Federalna vlada ni danas, kao ni ranije nije objavila. Ipak ova šteta koja se nanosi JP EP BiH, a kako bi se pogodovalo industriji je bar djelomično prikazana u „analizama“ Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva (FMERI). Radi se o informacijama iz juna i septembra ove godine koje je ministarstvo – na čijem je čelu nesuđeni državni parlamentarac i indirektni poslovni partner premijera Novalića Nermin Džindić – predalo Vladi FBiH. O ovim informacijama, koje po nalogu Vlade treba da „prikažu efekte“ ograničavanja cijena struje za industriju se ne govori u javnom prostoru. Valjda da se ne naljute industrijalci, pa da ne počnu dijeliti otkaze.

Prema ovim informacijama za samo prvih šest mjeseci ove godine, prodajući struju industriji po ograničenim cijenama, umjesto po tržišnim, Elektroprivreda BiH je propustila dobit koja je veća od 161 milion KM. Tačnije, radi se o 84 miliona KM za prva tri mjeseca ove godine i još 77,73 miliona KM za drugi kvartal 2022. je mogla zaraditi JP EP BiH da je struju koju je prodala industriji prodavala po tadašnjim tržišnim cijenama. A nije, pa je ovaj 161 milion KM, za prvih šest mjeseci ove godine umjesto u JP EP BiH, otišao u duboke džepove industrijalaca u FBiH. Istovremeno, dobit JP EP BiH u prvih 6 mjeseci ove godine iznosila je tek 219 hiljada KM.

Brzina financijskog uništenja od 27 miliona mjesečno i tržišne cijene struje za građane

Uprkos ovoj informaciji o financijskoj šteti koju je pretrpjela JP EP BiH, a koja se u prvih šest mjeseci kretala brzinom većom od skoro 27 miliona KM mjesečno, Federalna vlada je jučer praktično odobrila nastavak činjenja financijske štete na račun JP EP BiH  i u cijeloj sljedećoj godini. I to nesmanjenom brzinom.

Za to vrijeme, prijetnje građanima o neizbježnom enormnom povećanju cijene struje, ako se usude grijati na zasad jeftinu struju, ispaljuju sve češće i kvarna Vlada i partokratski upravljana JP EP BiH. U posljednje vrijeme političkom moćnom trojcu (Novalić-Džindić-Andelija) u misiji plašenja građana i širenja panike, pridružio se i najmoćniji SDA energetičar i glavni lobista za guranje preostalih bosanskohrecegovačkih rijeka u cijevi, neuništivi Edhem Bičakčić.

Patriote, a ne profiteri

Ovaj glasnogovornik investicijskih energetskih lobija u BiH, bivši ratni i poratni generalni direktor JP EP BiH i njen nekrunisani vladar iz sjene, dugogodišnji čelnik Sabora Islamske zajednice BiH, bivši predsjednik Nadzornog odbora JP EP BiH, bivši premijer Vlade FBiH i neosuđeni donator budžetskih miliona, koji je zajedno sa Draganom Čovićem, tadašnjim ministrom financija, majstorski  riješio stambena pitanja za ukupno 64 SDA-HDZ individua, mudro je ustvrdio da bi građani, ako žele da se griju na struju istu trebali plaćati po tržišnim cijenama! Usput zaključuje višegodišnji predsjednik CIGRE BiH, gospodin Bičakčić da sva domaćinstva koja mjesečno potroše više od 300 kWh trebaju plaćati tržišnu cijenu struje, dijeleći pri tome mišljenje sa svojim nekadašnjim stranačkim drugarom Andelijom, a po kojem struja nije namijenjena za grijanje građana.

Uspješni poslovni čovjek Bičakčić konstatnta je neuspjeha Bosne i Hercegovine. Voli da priča o tržištu struje, o uvođenju tržišnih cijena struje za industriju, a o 161 milionu KM štete koju je pretrpjela Elektroprivreda BiH nije rekao ni riječi. Biće da je zauzet brojnim aktivnostima koje su pred njim, kao jednim od osnivača i suvlasnika firme Vjetroelektrane Čardakov d.o.o., a koja je u proljeće ove godine dobila i vrijednu koncesiju za izgradnju vjetroparka na platou planine Vlašić. U ovom biznisu veliku pomoć će mu nesumnjivo pružiti i aktuelni državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić, koji je registrovan kao suvlasnik u pomenutoj firmi, dokazujući tako da su veliki patrioti i drugovi u ratu postali još veći ortaci u miru.

Ne postoji (zakonski) prihvatljivo objašnjenje za ovakvo (ne)poslovno ponašanje (ne)odgovornih na štetu preduzeća za čije poslovanje su odgovorni i plaćeni, preduzeća od strateškog značaja za građane i državu. Osim ukoliko nije riječ o sihirama u Elektroprivredi o kojima u posljednje vrijeme izvještavaju mediji. Kakogod, u svakom slučaju svoje su prste u sve upetljali stranački sihribazi.

Almir Muhamedbegović

Nedodirljivi gadovi
Almin zakon
Rudari su krivi za sve