Nedodirljivi gadovi

Zašto su Nedodirljivi gadovi već 25 godina najgledanija domaća kriminalistička serija u Bosni i Hercegovini?

Gledatelji širom Bosne i Hercegovine trenutno mogu pratiti nove epizode 25. sezone iznimno popularne domaće filmske krimi serije – Nedodirljivi gadovi. Filmski kritičari i sami otvoreno priznaju „da su zbunjeni činjenicom kako ova serija punih 25 godina, sa dosad prikazanih preko 9.000 epizoda, i dalje privlači pažnju brojnih gledatelja širom zemlje i donosi ogromnu novčanu dobit producentima, rediteljima, scenaristima i iskusnoj glumačkoj ekipi, a da istovremeno ne zadovoljava niti osnovne kriterije kvalitetnog filmskog stvaralaštva“.

S druge strane, sociolozi upozoravaju da su poruke koje se šalju gledateljima filmskom serijom Nedodirljivi gadovi neprihvatljive, te mogu imati devastirajući učinak po društvo. Kao argument za ovu tvrdnju navode činjenicu da svaka od dosadašnjih 9.126 epizoda, a koje se emituju svakodnevno, uvijek završava isto – gnusni kriminalni likovi u seriji ostaju nedostižni ruci pravde zahvaljujući sprezi politike i, u korupciju ogrezlog, sudstva i policije. Stoga zabrinuti sociolozi napominju da „ekipa koja stoji iza ove kriminalističke serije svjesno šalje jasnu poruku gledateljima da se kriminal itekako isplati“. Također oni ističu kako „kreatori serije otvoreno podstiču gledatelje da i sami usvajaju kriminal kao opšte prihvatljiv, čak i poželjan način života, iako to pogubno djeluje kako na mlađu gledateljsku populaciju, tako i na opšti društveni razvoj i napredak“.

U čemu je tajna uspjeha?

Pa dobro, upitat će se neupućeni u seriju, zašto su Nedodirljivi gadovi i nakon 25 godina neprestanog prikazivanja toliko popularni u BiH? Zašto ova filmska uspješnica iz sezone u sezonu autorima donosi ogromne honorare? Odakle taj komercijalni uspjeh Nedodirljivih gadova koji se u ovom trenutku mjeri sa vrtoglavih 11 milijardi i 606 miliona KM i kojem gledanost svake sekunde donese dodatnih 47 KM? U čemu je tajna? Zašto su i pored svega gore navedenog, svih proteklih 25 godina gledatelji skoro pa zaluđeni ovom serijom čiji je kvalitet po svim kriterijima filmskog izražaja u najmanju ruku upitan?

Probajmo zajedno naći odgovore na ova pitanja.

Prije svega, radi se o toliko puta viđenom scenariju na kojem rediteljska ekipa gradi priče moralnog sunovrata. Iz epizode u epizodu gledatelji svakodnevno mogu pratiti uzbudljive akcije Nedodirljivih s one strane zakona. Radnja serije je smještena u zemlju zarobljenu nezavršenim demokratskim tranzicijama. Kreatorski tim serije, Nedodirljive gadove prezentira kao dobro organizovanu i hijerarhijski jasno određenu grupu kriminogenih političara, koji pod paravanom tobožnjeg međusobnog sukoba, čine gadosti uobičajene za poluslobodne zemlje.

Kako bi ostvarili potpunu kontrolu, Nedodirljivi u prvim epizodama skoro svake nove sezone postavljaju na strateška mjesta u državnim kompanijama svoje ljude. U većini ostalih epizoda, Nedodirljivi, u sprezi sa pravosuđem i zarobljenim tajnim službama, putem zakulisnih igara, jednostavno i drsko kradu javni novac kroz bezbroj po državu štetnih ugovora i izvlače ga na tajne račune. Neke od epizoda Nedodirljivih gadova prikazuju i dramatične brutalne unutarstranačke urote i sukobe u borbi za prevlast. Pomenute su žanrovska mješavina psihološko-patoloških krimi-priča i crnog humora. Poput epizode „Kradonačelnik Sarajeva“.

Tu su i teško svarljive epizode u kojima Nedodirljivi, kako bi se zaštitili od pravde, sprečavaju donošenje zakona, upravljaju izborima sudija i tužitelja, instalirajući na ta mjesta najgore od najgorih. Među brojnim epizodama prikazane su jasne matrice udruženih kriminalnih djelovanja u bolnicama, fakultetima i javnoj upravi u kojima glavni likovi kradu i dijele moć, pozicije i novac. Ipak, u seriji nema očekivanih dramatičnih jurnjava u kojima policija juri Nedodirljive, mada postoje vrlo mučne scene u nekim epizodama u kojima Nedodirljivi gaze neoprezne pješake.

U pojedinim epizodama serije javljaju i elementi koji žanrovski spadaju u misterij (ili je samo u pitanju scenaristički propust) a u kojima, naprimjer, iz potpuno neobjašnjivih razloga, nestaju krunski dokazi o bankovnim transakcijama baš u trenucima kada se neke od Nedodirljivih pokuša privesti pravdi. Vidjeti epizodu „Formalni nedostaci“.

Sve u svemu, radi se o bezbrojnim, na momente bizarnim scenama koje gledatelja drže u stalnom grču i neizvjesnosti, te mu niti u jednom trenutku gledanja ne donose olakšanje ili zadovoljstvo. Pa u čemu je onda tajna ove 25-godišnje uspješnice?

Glumačka ekipa

Možda kvalitetna i nadahnuta glumačka ekipa amortizuje loš scenario, što sigurno može privući pažnju publike?

Nažalost ni od toga nema ništa. Prije bismo rekli da se radi o groznoj plejadi loših glumaca, sa hroničnim nedostatkom talenta i dikcije, a koji u scenama ne pokazuju ni trunku emocija, pa ni naznake socijalne inteligencije. Ovo je bio i ostao hronični problem svih glumačkih postavki ove serije tokom svih 25 godina. Kritičari zaključuju kako je gluma glavnih likova u Nedodirljivim gadovima toliko loša da na momente postaje degutantna do te mjere da osjetljivije gledatelje tjera na povraćanje.

Doduše, pomenuta producentska i glumačka ekipa jest bila podložna izmjenama, dijelom zbog bioloških razloga, s obzirom na dugogodišnje trajanje serije, a dijelom i zbog odbijanja nekih glumaca da glume po zadatom scenariju. U nekim slučajevima članovi porodica scenarista, reditelja pa i glumaca i njihovi bliski prijatelji su jednostavno preuzimali uloge svojih roditelja i prijatelja koji se više nisu mogli pojavljivati u seriji, što je radnju serije guralo u još dublji moralni ponor.

Tokom ovih 25 sezona, pojedini glumci su bez većih objašnjenja nestajali iz serije, te bi se, bez nekih posebnih scenarističkih preinaka, nakon nekoliko sezona u istu vraćali glumeći nove likove unutar ove popularne kriminalne grupe.

Pojednostavljeno, likovi u seriji, svi do jednog predstavljaju esenciju kriminala, koja je ponekad ublažena nespretnim i sa logikom posvađanim javnim nastupima Nedodirljivih, koji ipak ne uspijevaju nasmijati publiku.

Vješta rediteljska ruka

Kada govorimo o režiji u seriji Nedodirljivi, očigledno je da vješte ruke grupe reditelja uspješno lišavaju Nedodirljive moralnih nedoumica o pogubnim posljedicama njihovog kriminala zastrašujućih razmjera, kao i strahova da bi ih mogla ščepati ruka pravde. Pomenute moralne dileme i strahovi od pravde se jednostavno brišu spretnim producentskim i rediteljskim kreiranjem guste i čvrste koruptivne pravosudne mreže unutar čitave serije. Sudski procesi u ovoj seriji postoje, mada su rijetki. Ali zahvaljujući rediteljskoj odluci niti jedan od tih procesa se ne završava na način da Nedodirljive stiže zaslužena kazna. Stoga Nedodirljivi ostaju nedodirnuti, neokrznuti pravdom.

Mada scenaristički predvidljiva, serija Nedodirljivi gadovi ipak uspijeva da običnom gledatelju jasno predstavi razrađeni scenarij bezdušnog kriminalnog lanca planiranja i izvršenja zločina, koji se uvijek završava sretno po glavne likove zahvaljujući statistima – tužiteljima i sudijama, kao i agencijama za borbu protiv kriminala koje su paralisane političkim uticajem. Stoga očekivano, na kraju svake sezone, njihova sudbina i oni sami i dalje ostaju određeni nazivom serije – Nedodirljivi gadovi.

Učešće gledatelja ili producentska manipulacija?

Ipak, postoji nešto što ovu seriju čini jedinstvenom i što možda dodatno objašnjava pomenuti komercijalni uspjeh Nedodirljivih gadova. Radi se o inteligentnoj producentskoj manipulaciji koja omogućava gledateljima da periodično, svake dvije godine, svojim direktnim glasanjem biraju glavne i sporedne likove. Na ovaj način gledatelji stiču dojam da i sami učestvuju u kreiranju serijala. Uhvaćeni u tako vješto postavljenu psihološku zamku producentske ekipe, gledatelji počinju da favorizuju pojedine likove u seriji, te istu nastavljaju pratiti sa još većim žarom.

U vezi sa pomenutom producentskom manipulacijom gledateljima, postoji i jedan bizarni kuriozitet u vezi sa ovom filmskom uspješnicom. Naime, Nedodirljivi gadovi za svih ovih 25 godina (serija se emituje zvanično od 1995. godine, mada je projekat najavljen pilot epizodom 1991. godine) bila zakratko prekinuta samo jednom. To se desilo u toku emitovanja februarske 19. sezone kada nezadovoljno gledateljstvo svoje neslaganje sa uvijek istim i očekivanim završetkom, a u kojem se Nedodirljivi izruguju pravdi, ispoljilo paljenjem zgrada za koje su pretpostavili da su sjedišta producentskih kuća koje su osmislile ovu seriju, a o čemu su pisali i svjetski mediji.

Iako se očekivalo da će nakon ovih dramatičnih reakcija nezadovoljnih gledatelja doći do drastičnih izmjena kako u scenariju tako i u glumačkoj postavci, producentski tim je nastavio da radi po svojoj uhodanoj matrici. Nakon pauze, od nekoliko sedmica u februaru 2014. došlo je tek do manjih izmjena u glumačkoj postavi, dok su scenaristi i reditelji ostali isti, a budžet Nedodirljivih se nastavio povećavati. Tako je serija nastavljena, bez da su gledatelji dobili tražene izmjene neželjenih završetaka epizode, dok su glavni i ostali likovi nastavljali da nekažnjeno izvršavaju kriminal. Uprkos svemu, epilog ovih izmjena je bio iznenađujući – Nedodirljivim gadovima je ponovo porasla gledanost, što je producentima donijelo novu zaradu čiji se stalni rast može direktno pratiti.

Pokušavajući da objasne iznimnu popularnost serije Nedodirljivi gadovi psiholozi navode i sljedeću zabrinjavajuću konstataciju: „Svaki gledatelj je u početku privučen serijom iz razloga što se nada da će odvratni i beskrupulozni Nedodirljivi biti uhvaćeni i pravedno kažnjeni. Ipak, kako serija odmiče, te u svakoj epizodi Nedodirljivi izmiču pravdi, ova gledateljska nada, se transformiše u jasnu želju posmatrača da i sami postanu Nedodirljivi. Na taj način serija ih vješto uvlači u ulogu nevažnih statista, a čega nisu ni svjesni.“

Kako je IMF spasio Nedodirljive

Posljednje epizode u ovogodišnjoj 25. sezoni serijala zla i pohlepe su postale definitivni hit, a o sadržaju tih epizoda gledatelji još uvijek žučno raspravljaju i dijele utiske. Ipak sam početak snimanja ove jubilarne sezone bio je sam po sebi skroman ali ambiciozan spektakl.

Naime, na početku samog snimanja producenti Nedodirljivih gadova su iznenada najavili bankrot serije, odnosno njeno skoro gašenje, i prekid emitovanja! Objasnili su da je serija postala enormno skupa „kako zbog dužine trajanja tako i zbog brojne glumačke ekipe koja je imala velike dodatne troškove“. Ovo je izazvalo zaprepaštenje kako u filmskoj industriji tako i među gledateljima.

Srećom po producente i gledatelje željne kriminalnih zapleta bez pravih raspleta, internacionalna filmska fondacija IMF (International Movie Foundation) je prepoznala komercijalni potencijal Nedodirljivih gadova, te je seriji u zadnji momenat odobrila vrlo povoljan kredit od 330 miliona eura, uz tajnu klauzulu ugovora da kredit vraćaju gledatelji. Gledajući najnovije epizode 25. sezone naših omiljenih Gadova čini se da su trenutni producenti, reditelji i scenaristi nadmašili same sebe.

Nedodirljivi gadovi u novim epizodama

Prva epizoda ovogodišnje 25. sezone pod naslovom „Virus među nama“ je kriminalistički triler sa primjesama horora koji počinje konferencijom za štampu na kojoj Štab Nedodirljivih, a čije su članove gledatelji već u prethodnih nekoliko sezona imali priliku upoznati, proglašava pandemijsku najezdu nepoznatog smrtonosnog virusa, te izdaje brojne naredbe i uvodi policijski sat. Zatim se redaju haotične scene u kojima ljudi po marketima panično kupuju brašno, germu i toalet-papir. Konačno svi odlaze svojim stanovima i kućama, iz kojih po naredbi Štaba Nedodirljivih ne izlaze sljedeća gotovo dva mjeseca grozničavo u strahu prateći vijesti o zaraženim i umrlim od nepoznatog virusa i o novim mjerama Štaba.

Druga epizoda je pod naslovom „Izuzeće i zloupotreba Zakona o javnim nabavkama“, u kojoj Vlada nedodirljivih pravi urotu o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama da bi što više novca od gledatelja serije ukrali kupujući po previsokim cijenama često nepotrebnu medicinsku opremu.

Zatim slijedi zanimljiva epizoda „Realizacija“. U ovoj epizodi se brzo nižu kratke brojne scene u kojima Nedodirljivi sklapaju mutne sporazume u kojima će oprati preko 23 miliona KM. Tako se mogu vidjeti Nedodirljivi kako telefoniraju, razmjenjuju poruke i dogovaraju poslove sa glumcima koje gledatelji nisu viđali u prethodnim sezonama. Ipak, ova epizoda je izgleda snimljena sa tehničkim problemima – u istoj nema tona, tako da gledatelji ne mogu čuti o čemu Nedodirljivi pričaju.

U ovogodišnjoj sezoni snimljene su i druge uzbudljive epizode u kojima pratimo Nedodirljive u raznim dramaturškim situacijama: u zaključanoj bolnici, na aerodromskoj pisti, na motoru koji se slupa na cesti i u advokatskim kancelarijama. Uglavnom nove i još uzbudljivije epizode Nedodirljivih gadova i dalje privlače pažnju gledatelja, što svakako garantuje nastavak serije i potvrđuje odličnu procjenu Međunarodne fondacije IMF da su Nedodirljivi gadovi „odličan i samoodrživ filmski projekat koji će donijeti uzbuđenje u sve domove širom Bosne i Hercegovine“.

Ipak, za kraj navedimo i jedno zanimljivo razmišljanje kritičara Kurta Bassuenera o seriji Nedodirljivi gadovi, a o kojem se pomenuta fondacija IMF, bar do sada, još nije oglasila:

„Da budemo otvoreni, politička elita u BiH, se sastoji od veze između politike, biznisa, organizovanog kriminala i medija preko sve tri etničke grupe. Ne ukazujem ovim niti na jednu etničku grupu posebno. A njihovi glavni interesi su: mogu li zadržati sve što pokradu, mogu li ostati na položaju kako bi nastavili krasti, mogu li izbjeći svaku odgovornost, bilo političku ili zakonsku. Ovaj sistem im to dozvoljava. Ništa što im EU može ponuditi nije bolje od toga. I to je razlog što nema nikakvog pomaka naprijed.“

Almir Muhamedbegović

Almin zakon
Rudari su krivi za sve