Zubčević: Afera “Asim”

Nekoliko minuta snimka iz afere “Asim” pokazalo je, onima koji to nisu znali ili nisu vjerovali, kako zapravo funkcionira SDA. Kakvi su joj ciljevi i ambicije, metode i tehnike. I dok se B Izetbegović ko fol bori za Bosnu i Hercegovinu u “klinču” sa Dodikom i dušmanima Bosne, prvi do njega, kako sam kaže, a i da ne kaže mi znamo da je Asim Sarajlić jedan od Izetbegovićevih ljudi od najvećeg, dugogodišnjeg povjerenja, “završava” sve što treba da se izabere još jedan čovjek od povjerenja, odnosno da izaberu osobu koju je izabrao bračni par Izetbegović.

Ostao je Asim Sarajlić na funkcijama i nakon afere Sarajlić-Zukić i drugi, a ta afera, odnosno kriminal, uključuje posredovanje, odnosno zloupotrebu položaja, trgovinu uticajem i uglavnom sličnu krivično-pravnu problematiku kao i slučaj snimljenog razgovora učetvero.

To nije spriječilo Izetbegovića da zadrži Sarajlića kao potpredsjednika stranke više od 10 godina kao, “de franko” i de jure, i formalno, prvog do sebe. Sarajlić je takođe i član kluba Bošnjaka u parlamentu Bosne i Hercegovine i tu ga je šef doveo da mu bude operativac, a i donedavni je predsjednik Kantonalnog odbora SDA. Dakle, Asim Sarajlić je godinama uz Izetbegovića, i samo budala može pomisliti da će neko povjerovati u priču da B Izetbegović nije znao šta radi na terenu jedan od njegovih najpovjerljivijih saradnika. I kao da bi Sarajlić mogao raditi sve što je radio da nije znao da ima punu zaštitu, i da nije bio siguran u nju jer radi vjerovatno po nalogu upravo onoga ko ga štiti i kojeg čak ni još uvijek aktuelna afera Sarajlić-Zukić i proces na općinskom sudu u Sarajevu koji još uvijek traje, nije udaljila, niti za trenutak zamislila da odustane od “svog čovjeka”.

Kako kaže Asim Sarajlić “Bakir se uključio” u izbor Fikreta Prevljaka za predsjednika KO SDA, iz čega slijedi da se uključio i u izbor svoje supruge kao potpredsjednice KO. Sarajlić, nadalje najavljuje akcije B Izetbegovića i govori kako će se “mijenjati slika” i kako Izetbegović “nije htio” do tog razgovora ući u obračun sa stranačkim protivnicima. Ali, kako kaže Sarajlić, hoće. “Idu izbori”, najavljuje se akcija itd.

KO SDA je jedno od najvažnijih tijela iz dva razloga. Određuje izborne liste, a pobjednici sa tih lista kasnije u skupštinama određuju raspodjelu izbornog plijena, kontrolišući javna preduzeća i ustanove, vlade i riječju sav politički život i sve novčane tokove, odnosno sav profit od unosnog i prljavog političkog posla u našoj zemlji.

Ukoliko Aljoša Čampara, Denis Zvizdić i ostali prvaci SDA imaju iskrene namjere, oni će ih dokazati ne samo kako je zahtijevao Čampara – hitnom smjenom predsjednika kadrovske komisije Asima Sarajlića – već i krivičnom odgovornošću. Čampara je isto tako najavio da neće podržati dva ministra koja su takođe spomenuta na snimku učetvero, Emira Hadžihafizbegovića, kao novog starog ministra kulture i Senada Hasanspahića najavljenog a već kompromitovanog ministra za boračka pitanja. Čampara ima moć kao skupštinski zastupnik da zaustavi imenovanje vlade KS tako što može izaći na cigaret-pauzu sa još jednim SDA kolegom iz kantonalnih skupštinskih klupa za vrijeme glasanja i nema vlade. Tako da ga SDA mora smrtno ozbiljno shvatiti.

Ali kako kaže u svom saopštenju Aljoša Čampara “domovina se brani i poštenjem i čašću”, i u tome se sa Čamparom slažemo. Ako našu zajedničku domovinu Aljoša Čampara želi braniti “i poštenjem i čašću” onda je jasno šta sve treba biti urađeno, da bi iko bar na trenutak povjerovao bilo šta nekom iz SDA, a pogotovo da su ovaj najnoviji skandal iskoristili da dovedu u kakav-takav red svoje članstvo i samu stranku u skladu sa proklamovanim načelima i programom. Jer nakon trideset godina laži, i prevara prvenstveno vlastitog naroda, SDA će morati da ovaj put uradi ipak nešto malo konkretnije. U suprotnom, ovo će biti samo još jedan slučaj borbe za moć i vlast od kojeg časni i pošteni građani naše domovine neće imati ništa.

Prvo, gradonačelnik Abdulah Skaka treba podnijeti neopozivu ostavku, odmah, ili biti smijenjen, odmah. Iz prostog razloga jer je izabran slično kao i Fikret Prevljak. A snimak razgovora učetvero to potvrđuje.

Drugo, isto tako moraju biti smijenjeni, sa svih partijskih i drugih funkcija, svi koji se spominju u tom razgovoru učetvero. A to su i Mutevelija (Ismet Hadžić, član Glavnog odbora SDA) koji za razliku od drugih, kako kaže Sarajlić, ne treba ni slikati da je glasao za Fikru, jer je on “Fikrin i bez Skake”, a isto tako i svi ostali uključujući i Bakirovog obavještajca koji je po izjavi Sarajlića, “s njima” (!), tako da oni “sve kontrolišu”.

Treće, B Izetbegović je izjavio kako će “svi snositi sankcije”, pri tom nije rekao da li se to odnosi i na njega, jer je spomenut u razgovoru učetvero kao neko ko je dio te prljave ujdurme, pa bi tužilaštvo, a i sama SDA, trebali ispitati na koji se način B Izetbegović “uključio”. SDA to vjerovatno zna, ali bi bilo dobro da to i tužilaštvo, u skladu sa zakonom i u interesu građana, takođe sazna.

Četvrto, a to bi trebalo biti prvo, poništiti namješteni izbor za predsjednika SDA-ovog KO KS. Ovom prilikom, mali savjet. Manipulacije prilikom glasanja se jednostavno mogu eliminisati javnim glasanjem, tako da se može izbjeći i trvor oko slikanja, ili slanja već uslikanih listića kako je to objašnjeno u razgovoru učetvero.

Nama ostaje samo da zamislimo šta rade inače, naročito u vrijeme izbora. Bit će strašno ako jednom otkrijemo da narod nikada zapravo i nije birao SDA, naročito ne onako kako to kažu “izborni rezultati”. Razmjere moralne korupcije u SDA jasno se vide upravo i u činjenici da se mora “slikati” glas na tajnom glasanju, toliko je međusobno nepovjerenje unutar stranke.

Stanje u SDA i Bosni i Hercegovini, naročito u dijelu pod kontrolom SDA, je odgovornost B Izetbegovića kao predsjednika prve stranke u Bošnjaka – da podsjetimo na osnovno pravilo liderstva – SVE JE GREŠKA LIDERA, jer vođa odgovara za sve greške onih koje vodi, kao i za njihov kriminal koji se dešava u vrijeme njegovog dugogodišnjeg vođstva, koje je između ostalog koincidiralo sa masovnim egzodusom stanovništva. Oko milion stanovnika naše domovine je napustilo svoju zemlju zauvijek i to zaista koincidira sa dolaskom Izetbegovića na čelo SDA. Naravno, za egzodus su podjednako krivi i Dodik i Čović, kao i jalova opozicija; sve tri jalove opozicije.

B Izetbegović je, a to se može vidjeti i na ovom slučaju, pokazao da je većina izrečenog na prošlom Kongresu SDA obična laž. Najavljivao je mlade ljude u stranci, a doveo je birvaktile kompromitovane i ofucane SDA kadrove poput Brankovića i Turkovićke i svih onih njemu vjernih poslušnika i saradnika. Umjesto mladog Efendića, Izetbegovićev SDA klan je preferirao Fikru koji je davno trebao biti penzionisan i koji očigledno nema kapacitet da bi se bavio politikom, i po tome nije jedinstven i usamljen u SDA, osim ako politika za SDA nije “veži konja gdje ti aga kaže”. Ipak ne iznenađuje da su ga Izetbegovići izabrali iako je i stariji i manje perspektivan SDA političar od Efendića. Fikro je izabran da bi Izetbegovići zadržali apsolutnu kontrolu nad KO KS.

Sarajlić nije kupovao glasove za sebe, i sasvim je izvjesno da je to radio za nekog drugog. S obzirom da je Sarajlić Izetbegovićev čovjek od apsolutnog povjerenja nije teško pretpostaviti za koga je Sarajlić sve vrijeme radio. Tako da je pitanje svih pitanja i prvi test nakon ove iznenadne provale “demokratičnosti”, “poštenja” i “čestitosti” SDA – da li će B Izetbegović ostati vođa kompromitovane SDA, odnosno da li će Bakir i Sebija nastaviti voditi SDA i bošnjački narod kao i do sada, dok sav nestranački pošten svijet ne napusti Bosnu, ili neće? Odnosno, da li će bračni par Izetbegović snositi bilo kakve posljedice za svoju invaziju na ono malo demokratije i demokratičnosti što još uvijek diše u Bosni i Hercegovini?

Odgovor na to pitanje bit će i odgovor na prirodu ovog sukoba u SDA. Odnosno, da li je riječ o pukoj borbi za vlast jednih protiv drugih, ili je jednom dijelu SDA dojadilo i dosadilo da ih vodi bračni par Izetbegović, i da gledaju poslušne polupismene SDA-ovce kako vode Bošnjake i Bosnu u ambis opijeni vlašću i silom koju trenutno imaju.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog