Zubčević: Stranka iza ogledala

Strašna je poruka koju nam SDA nedvosmisleno šalje.

Korona virus ostavlja svoj zarazan trag u svim sferama života, a prilično se komotno ponaša u politici.

Sastanak glavnog odbora SDA nakon afere “Asim”, na kojem se trebala razmatrati žalba Semira Efendića na izbor novog rukovodstva KO KS je prvi skup u našoj zemlji koji je otkazan zbog korona virusa još 6. marta! Period inkubacije je trajao danima, tako da je vrh SDA nestao iz javnosti, utihnuo praveći se mrtav. Kakva se unutarstranačka galama krije iza tišine u javnosti, možemo za sada samo nagađati.

U međuvremenu je Safet Softić, potpredsjednik SDA, imao kraći izlet u prijateljske medije a osvanuo je i na naslovnici propagandnog biltena SDA u kojem je iznio stav – “SDA treba da stane, pogleda se u ogledalo i kaže da ovako više ne može”.

Ne znam šta je Softić vidio kad se kao SDA zagledao u ogledalo, ali znamo da se u SDA ogledalu često zrcali lice gazdarice stranke Sebije Izetbegović, i naličje njenog pratioca B Izetbegovića.

U međuvremenu je Gradsko vijeće Sarajeva sazvalo hitnu sjednicu kako bi izvršilo hitnu izmjenu Poslovnika u koji je uvrštena nova odredba prema kojoj se inicijativa o povjerenju gradonačelniku može pokrenuti šest mjeseci nakon prethodne inicijative. Nakon afere “Asim” došlo je do inicijative za smjenu gradonačelnika Skake, što je Gradsko vijeće odbilo, nakon čega je uslijedila ova hitra akcija, kojom je osigurano da nova inicijativa za smjenu aktuelnog gradonačelnika ne može biti pokrenuta narednih šest mjeseci, praktično do isteka mandata Abdulaha Skake.

A onda je i B Izetbegović u jednom drugom stranačkom biltenu izašao sa svojim tipičnim intervju-saopštenjem u kojem je “novinar” poredao pitanja kako sagovorniku odgovara da ispriča svoju priču, da još jednom ponovi željeni narativ i očajnički pokuša kreirati poželjni kontekst aktuelne a možemo reći i vječne krize na političkoj sceni i u društvu. Kao i do sada, intervju treba početi i završiti čitati od zadnjeg pitanja, koje jedino ima “povoda”, ali na koje naravno B Izetbegović uopšte nije odgovorio, već je odgovorio na pitanje koje nije postavljeno. Uprkos stranicama teksta, B Izetbegović nije rekao ništa, bar ništa zanimljivo ili nešto novo, nešto što već nismo čuli od njega ili od drugih na različite načine. I opet priča o Dodikovoj blokadi institucija koju je on lično omogućio svojom tradicionalno lošom političkom trgovinom, kad je dao Dodiku taj presudni glas na osnovu kojeg sada Dodik terorizira političku scenu. Ko zna, možda su loši politički potezi dio političke taktike Izetbegovića.

Priča ide njegovim tokom. B Izetbegović se kao opet bori protiv velikosrpskih ideja, secesionizma… A mi vidimo da se ta borba bije isključivo u verbalnom svijetu B Izetbegovića, i da sam nije Dodiku omogućio blokadu, B Izetbegović i stranka njegove supruge ne bi se imali protiv čega “boriti”, niti bi imali čime da se bave i vade, nakon afere “Asim” o kojoj još uvijek nismo čuli ništa iz Tužilaštva. Sve ukazuje na namjere SDA da sve skupa zataška i maskira pričom o tijelima i etičkim sudovima stranke. Stavljajući sud partije iznad zakona ove zemlje. Još jednom!

U odgovoru na posljednje pitanje u intervjuu, kao što smo rekli, B Izetbegović nije rekao ništa ali smo mi mogli čuti ono što nas je zanimalo.

“Novinar”: Mogu li se ponoviti izbori za Kantonalni odbor SDA Sarajevo? Na tome insistiraju neki od zvaničnika Vaše stranke, poput Semira Efendića ili Aljoše Čampare. Jeste li razgovarali sa njima?
B Izetbegović: Razgovarao sam sa Safetom Softićem. I on je čovjek kojem vjerujem bez ostatka. (…)

Što se tiče afere “Asim”, za B Izetbegovića je to interna partijska stvar pa će etički sud presuditi, a eventualno etički osuđeni će eventualno reći – kajem se, i to je u svijetu B Izetbegovića i do srži korumpirane stranke koju vodi, sasvim dovoljno.

Ništa im nije tako dobro došlo kao korona virus. Iako je to najaktuelnija tema u društvu, B Izetbegović se nije dotakao te teme, da se ne zarazi, šta li?! Ali je vješto čuva za potrebe budućih maskiranja i manipuliranja, javnosti, građana i svojih vjernih birača. S obzirom da B Izetbegović ima više informacija iz više prvih ruku, mogao je izuzetno zainteresiranim građanima reći naprimjer koliko na nivou države i u kantonima ima respiratora. Odnosno da li je naš zdravstveni sistem zaista spreman za ovu krizu koja ne traje od jučer i za koju je bilo sasvim dovoljno vremena da se reaguje da se pripremimo za eventualno veću krizu. Naravno, ništa od toga nije rekao niti ga je “novinar” pitao, jer B Izetbegović je, dokazano, političar bez politike, ideje politike i političke vizije.

Njemu je evidentno najvažniji politički cilj – ostati na vlasti i sačuvati korumpiranu stranačku i parastranačku strukturu. Sačuvati je da traje što duže. Kao u slučaju vjernog sluge Asima. Ne postaje se Asim Sarajlić tako što neko sam odluči da postane Asim Sarajlić. Već tako što, nakon što se ukaže potreba, postupno kroz vrijeme prima naredbe i smjerno izvršava zadatake i tako postane čovjek od povjerenja i “fikser” pretpostavljenog, obavljajući sve potrebne kadrovske i druge poslove za svoga šefa i svoju stranku. Asim Sarajlić nije neodgovorni SDA pojedinac, nije dvadeset godina slobodni strijelac u stranci, nego je visoki zvaničnik stanke, potpredsjednik stranke, zastupnik u parlamentu BiH, prvi do prvog i drugi do prve. Dakle, odgovornost za postupke Asima Sarajlića ima na prvom mjestu B Izetbegović i njegovi najbliži saradnici iz vrha SDA.

Ne treba zaboraviti da Stranka demokratske akcije funkcioniše kao društvo jednog do dva lica sa saradnicima, i da je Asim Sarajlić ranije kompromitovan zbog korupcije, i da nikome u stranci nije bio problem da je potpredsjednik stranke neko protiv koga se vodi sudski proces. Kada ga onda prvi kao prvog do sebe brani kao branitelja, to pokazuje da se stranka ne odriče Asima Sarajlića niti onoga što je Asim Sarajlić radio i što Asim Sarajlić predstavlja, jer nisu učinili ništa da nam dokažu suprotno. Naprotiv!

Nova pravna kategorija – “branitelj” ima u SDA svijetu mogućnost da relativizira pozitivne pravne propise. Ta je kategorija ekskluzivna stranačka privilegija za privilegovane članove SDA. Da je ova kategorija pravo samo nekih branitelja, ima čitav niz primjera a najbolji je slučaj nezaposlenog Fikreta Dedića iz Bužima koji je zbog krađe tri metra drva potrebnih za ogrjev njegovoj porodici pred oštru krajišku zimu osuđen na šest mjeseci zatvora.

Nećemo ovdje postaviti pitanje zašto jedan bivši branitelj mora da ukrade tri metra drva da bi s porodicom preživio zimu, kao što nećemo ni postaviti pitanje kako to da jedan drugi branitelj Asim Sarajlić nakon što se izvini stranačkim kolegama ali ne i građanima uđe u svoj skupocjeni automobil i odveze se u svoje bolje sutra, a samo za Asimovo vozilo siromašni branitelj Fikret Dedić morao bi posjeći hiljadu kubnih metara šume i dobiti 2.000 mjeseci zatvora što je više od 160 godina robije. A jedna Asimova zastupnička plata osigurala bi Dedićevoj porodici drva za dvadeset zima. Odoka.

Strašna je poruka koju nam SDA nedvosmisleno šalje a to je da neće odustati od onoga što je bila višedecenijska SDA praksa, da se neće korigovati ni priznati sebi da su davno dotjerali cara do duvara. Trebaju stati ali ne pred ogledalo jer će završiti kao Meduza zazrcaljena na Perzejevom štitu, dovoljno je da pogledaju jedni drugima u lice da bi vidjeli da “ovako više ne može”.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog
Zubčević: Rat ili mir