William Blake, The Body of Abel Found by Adam and Eve

Zubčević: Nezavisnost i sloboda

Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Samo na papiru, na našu preveliku tragediju. Jer nismo nezavisni. Ni slobodni. Niti se osjećamo sigurno. Od kada nas nacionalisti brane, svi nas tuku.

Nema razloga za slavlje osim što smo još uvijek živi, i što još uvijek nisu svi nezavisni građani zauvijek otišli iz naše domovine, iako je svaki peti građanin Bosne i Hercegovine napustio Bosnu od posljednjeg popisa. Ne odlaze političari, i njima bliski, zavisni. Ostaju ovdje da nas sve skupa čine manje nezavisnima, manje slobodnima.

M. Dodik – nakon što je pokorio i eutanazirao Republiku Srpsku, sada opet maltretira sve građane i izgleda neće se smiriti dok ga neko ne smiri, a ko će ne zna se, ali će neko prije ili kasnije morati. A možda se ipak sam smiri.

B. Izetbegović – vodi komad zemlje, nekadašnje slobodne teritorije kao da je naša domovina njegov granap.

D. Čović – čeka da vidi rasplet pa da se do kraja odredi. Možda je računao na Kolindu kao Predsjednicu, pa je sad ostao bez nužne a planirane podrške za planiranu suludu politiku.

Dvojac samoproglašene patriotske potrojene koalicije – DF i SBB – kladio se na pogrešnog konja u pravom trenutku. S tim da je Ž. Komšić ispao politički glup, a F. Radončić ministar sigurnosti, koji je u ratu sa B. Izetbegovićem dobio važnu bitku upravo tako što je postao ministar sigurnosti; da li će SBB imati političke koristi ili štetu od trojne koalicije, vidjet ćemo već u oktobru. Što se tiče DF-a, ne trebamo čekati oktobar. Znamo da će od oktobra biti na aparatima, a dvije godine kasnije u paketu sa liderom im anamo u njih građani će isključiti aparate, a DF prevara će ostati u sjećanju kao još jedna trauma, kao još jedan ružan san.

Opozicija – ja ne znam šta u Bosni ta riječ znači.

Opozicija je plaćena kao i pozicija, samo imaju manje plaćenika. Opozicija vrijedna pažnje je ona i samo ona koja se će svaki dan svojim djelima dokazivati i pokazivati građanima zašto je bolja od pozicije. To je opozicija! Sve ostalo su samo potencijalni koalicioni partneri i sateliti pozicije.

Za građane bi najbolje bilo, a i najizglednije je kao opcija, da se pozicija sama uništi. Međusobnim sukobima koji obično počinju zbog pohlepe i oholosti. Lopovluk i korupcija kao i sam kapitalizam, po prirodi stvari teže samouništenju. Bahatost također pomaže i otvara nove mogućnosti poželjnih stranačkih međusukoba na poziciji. A ništa bolje ne izazaziva otpore i konfllkte kao bezočna sila i bezobzirna samovolja.

Ostaje i uobičajena demokratska praksa kao mogućnost, u razvijenim demokratskim društvima to je obično prva opcija, a to su građanski protesti i građanski neposluh. Kod nas te elementarne prakse treba razvijati od nule.

Ipak, jedno je izvjesno, nezavisnost Bosne i Hercegovine zavisi i direktno je povezna sa nezavisnošću njenih građana. Nijedna zemlja ne može biti nezavisna i slobodna, ako njeni građani nisu nezavisni i slobodni.

A na kraju ostaje i jedna dilema, jedno pitanje sa samo jednim tačnim odgovorom.

“Da li je časnije u duši trpjeti
 Praćke i strele sudbe obijesne.
 Ili oružjem protiv mora bijeda,
 Dići se i borbom učiniti im kraj?”

Sretan nam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zemlje ravnopravnih građana i naroda, jer svi mi imamo dvije domovine – jednu u kojoj živimo i drugu koju sanjamo. Neka nam je sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, domovine koju sanjamo, i volimo sanjajući.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog