Zubčević: Puzajući svjetski rat

Prve sedmice januara proletješe poput ptica preplašenih eksplozijama i kricima. Izrael već četvrti mjesec provodi etničko čišćenje, urbicid, domicid i genocid u Gazi, uz aplauze i vojnu podršku “liberalnih demokratija”. Satanyahu uporno ponavlja – idemo do kraja i totalne pobjede, ništa nas neće zaustaviti pa ni Međunarodni sud pravde. Do kraja čega?

Situacija na Zapadnoj obali ulazi u drugu godinu pojačanog nasilja doseljenika i vojske nad potpuno nezaštićenim Palestincima. I Zapadnu obalu kao i Gazu Satanyahu i njegova “judeo-nazi” vlada planiraju anektirati (u samoodbrani!). U međuvremenu čine sve da isprovociraju Hezbolah i Iran, neumorno kopaju rupe drugima u koje sami upadaju. Društvena i politička situacija u Izraelu se polako ali sigurno približavaju tački ključanja – rat je izgubljen, nakon sto i deset dana nijedan talac nije oslobođen a o snazi Hamasa govori broj ubijenih izraelskih vojnika. Evidentno, aktuelnoj vladi nisu važni životi talaca kao ni životi vojnika. Odnosno, to je cijena koju su spremni platiti. Nasuprot povoljnijoj cijeni mira. Umjesto toga, osvete željni zazvali su rijeke krvi i svoje djece. Zlo raditi a dobru se nadati – ne ide. Satanyahu se ponaša kao kockar u kazinu koji je davno izgubio sve što ima nastavljajući da igra na dug i gubi vjerujući da sve dok igra nije izgubio.

Ponekad zaboravimo da ima desetak hiljada naoružanih palestinskih snaga sigurnosti na Zapadnoj obali, ali one su tu da čuvaju Mahmuda Abasa i PA vlast (od Palestinaca). Abas se doslovno ne pojavljuje od kada je sistematsko nasilje Izraela nad Palestincima ušlo u svoju terminalnu fazu. Takozvani lider Palestinaca se ukaže u javnosti samo kad mu u posjetu dođe američki državni sekretar Blinken. Tako znamo da postoje Abas i institucija koju predstavlja, kao što vidimo čija je pudlica i da kratka mu je uzica.

U Sudanu traje nasilje i građanski rat, nakon što je zemlja ne tako davno podijeljena. Da ne spominjemo sad Somaliju, Mali, Kongo i Čad! Situacija u Etiopiji je i danas ratna, kao i jučer, a ni o tome nema informacija u medijima, kao što ih nije bilo ni o ratu u Jemenu kojeg je Saudijska Arabija kao proxy Amerike i Britanije bombardovala sedam godina, ubijala i izgladnjivala civilno stanovništvo, a sve je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih, najviše djece.

Jemen je ponovo napadnut (i Irak, Sirija…), opet u ratu nakon uspostavljenog mira između Saudije i Jemena odnosno Irana uz posredovanje Kine, ali tek nakon što je Jemen napao rafinerije kao nagovještaj kako bi rat u budućnosti mogao izgledati.

Jemen je postao vijest. Bjelosvjetska propaganda radi svoje, nadižu veliku graju ali “Hutiji” ne haju. Ne gledaju televiziju, ni holivudske filmove, ne slušaju Beatlese ni Stonese, niti su, niti imaju namjeru. Sva propagandna huka i halabuka, sve podvale masovne kulture ih ne dotiču. Imuni su na zapadne liberalne i neoliberalne šarene laže i pralaže. Ironično, jedina su zemlja koja je uvela sankcije Izraelu zbog destrukcije i masovnog ubijanja u Gazi. Zbog tih sankcija ih bombarduju demokrate sa Zapada, inače sklone svakojakim sankcijama.

I opet Amerika i Britanija bombarduju ovu osiromašenu zemlju. “Genocidni Joe” je četvrti (uzastopni) predsjednik Amerike, a Sunak deveti britanski premijer koji bombarduju Jemen. I kaže Sunak usred Parlamenta da je to sve u samoodbrani. Šest hiljada kilometara daleko od Britanije! Kada je svojevremeno formirana Britanska kraljevska avijacija (RAF) prvo je bombardovala Jemen, gdje je britanska kolonijala vlast uz rutinsko nasilje (kao Izrael u Palestini), pljačkala narod Jemena preko sto dvadeset godina.

Situacija u Ukrajini je dobra a budućnost Ukrajinaca je svijetla prema riječima Ursule von der Leyen i generalnog sekretara NATO-a. Što se tiče stanja stvari mimo EU-NATO deskripcija prilike su svakoga dana sve gore. Ukrajina je rasturena, razrušena, i povrh svega opljačkana od “patriota”, kako to obično biva. Ukrajinske žrtve se broje stotinama hiljada mrtvih i ranjenih, i sve su veće a želja za borbom sve manja. Mobilizacija nakon dvije godine gubi na zamahu. Korupcija cvjeta. Cvjetala je i prije 2014. i 2022. ali što je sad procvjetala… Ukratko, nije dobro.

Pucajući od optimizma EU je otvorila pregovore sa Ukrajinom za evropsko članstvo, a naravno Bosna i Hercegovina, za razliku od Ukrajine, ne ispunjava uslove za početak pregovora. Ali, vjerujmo Ursuli von der Leyen kada kaže da se situacija kod nas popravlja. Realno i vjerovatnije prije će se EU raspasti nego što će Bosna i Hercegovina biti primljena u veliku evropsku porodicu.

Brazil se riješio Bolsonara, ali je u Argentini osvanuo Milei. Venecuela je privremeno svezala ratnog konja ali kljuse još rže, a narod puže.

Amerika gradi nove baze na Filipinima, četiri pored postojećih pet, a sve u okviru priprema infrastrukture za samoodbranu Tajvana. Do sada ih je izgradila preko osam stotina širom svijeta. Ako se neko pita kako Amerika živi uz dug od preko trideset tri hiljade milijardi dolara, kako ratuje decenijama na kredit, i kako može štampati tolike dolare bez pokrića u zlatu, treba pogledati mapu svijeta i raspored američkih vojnih baza pa da vidi “pokriće” američke valute.

Indijski predsjednik Modi predizbornu kampanju i trku za treći mandat počeo je pompoznim otvaranjem hrama na mjestu džamije srušene devedeset druge u jednom od talasa nasilja nad muslimanima.

Za to vrijeme, muslimanski (dekadentni) lideri bizarnih državica i Saudijske Arabije organiziraju zabave i spektakle, ne hajući za stradanje “braće” u Palestini, Indiji ili nedajbože u Jemenu. Taman posla!

I kod nas u Bosni se nazor i loše derneči a Palestina se spominje samo na društvenim mrežama. Nedoraslost u svemu aktuelne vlasti potvrđuje se svaki dan u svakoj situaciji. Sjaši Kurta da uzjaše Murta! Treba malo vremena da se “narod” navikne na novo sedlo i na korbač novog jahača. Komšije i susjedi su tu da ne možemo mirno spavati, a bolje je da ne spavamo. Zadnji put kad smo mirno zaspali jer “rata biti neće”…

Ovi što bi trebali da nas kao brane podjednako su nesposobni kao i oni koji su nas u situaciju odbrane doveli. Ono što čudi kod nove vlasti je brzina kojom postaju sve ono što su sve vrijeme kritikovali. Zaista je politika u nas posao kojim se uglavnom bave oni koji se ničim drugim ne mogu baviti, i snobovi. Ima li većeg primjera političke travestije od NiP-a, SDP-a i NS-a, a da nije SDA? A zlo sa Istoka i Zapada ne spava. Šaptom se šire glasine o “sjeni na Istoku”, a aveti blude Zapadom.

Italijanski fašisti ponovo marširaju, a i njemački nacisti hvataju korak. Mađarska, Poljska, Slovačka, Holandija, Švedska… gmižu autostradom inicijalnog fašizma i nacizma.

Ove godine su izbori u Evropi i Americi. Kako stvari stoje, čini se da bi ovaj puzajući svjetski rat mogao uskoro prohodati. A kad prohoda ubrzo i potrči i protrči ostavljajući pustoš iza sebe jer rat je jedno veliko ništa što zatire sve živo, i pretvara sve u ništa. Carstvo smrti kao raj na zemlji, i reket kao zakon. A svaki raj na zemlji koji je gradio čovjek završio je kao pakao.

Ali to ni izdaleka nije sve.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog
Zubčević: Rat ili mir