Zubčević: Kad se male glave slože, tad se male ruke množe

Imamo većinu bez SBB-a, svi koji žele da podrže program, da učestvuju u njegovoj izradi ili podrže ono oko čega se dogovorimo, su dobrodošli.”

Izjavio je prije nekoliko dana, prilikom gostovanja u programu televizije N1, bivši premijer sarajevske kantonalne vlade Edin Forto (NS), i eventualni novi stari premijer, nove stare vlade KS. Ono što je zapravo rekao je da Četvorka može bez SBB-a formirati novu vladu, ali da će sa SBB-om formirati novu vladu, a ako može sa SBB-om može i sa DF-om, a ako SDA pristane na principe i programe i oni su dobrodošli. Da li će nova vlada u pokušaju biti zapravo petorka, a možda ponovo i šestorka, ili čak bizarna sedmorka, saznat ćemo uskoro. Jer ako mogu svi, može onda i SDA. Tako je rečeno.

Postoje indicije da će smjena Vlade biti pokrenuta prvog dana predizborne kampanje, 15. oktobra, što bi dalo šansu SDA da prekine loš trend i samourušavanje, da skrene sa sigurnog puta gubitka izbora, odnosno najlošijeg rezultata na lokalnim izborima u posljednjih osam, ili dvanaest godina, da dobije neočekivanu i nezasluženu šansu za novi početak već izgubljene kampanje.

“Najbolja kantonalna vlada” do sada kako se svojevremeno samonazvala vlada šestorke, možda je i bila najbolja do sada, ali sasvim sigurno nije bila dovoljno dobra. Poput skandaloznog aktuelnog kantonalnog SDA ministra kulture ove godine, slično je djelovao i Nermin Muzur (NiP), aktuelni kandidat Četvorke za načelnika opštine Ilidža, kada je u julu prošle godine u Turističkoj zajednici bez komisije i bez kriterija vršio raspodjelu novca po stranačkim principima, zatim falsificirao vlastitu odluku o dodjeli sredstava pa je umjesto 41, u novom falsificiranom dokumentu bilo 40 dobitnika-korisnika, a sa spiska je nestao Foto Art doo čiji se vlasnik direktno povezuje sa predsjednikom stranke Narod i pravda, i ne samo s njim već i sa vrlo opasnim narko-kartelom i još opasnijim optužbama za pranje novca. Da li su to bili usvojeni principi i program?

Sjetimo se katastrofe sa zagađenjem zraka i potpune nespremnosti na sezonsko trovanje građana koju je tada vlada, već u slobodnom padu nakon petka trinaestog, demonstrirala. Principijelno i programski nespremni za ono što neumitno dolazi.

Sjetimo se i spornih odluka o visokoj gradnji u Sarajevu za koju su glasali i mnogi članovi stranaka tadašnje šestorke, a sadašnje opozicione četvorke. Nema potrebe da se dalje sjećamo principa i programa ondašnje šestorke a sadašnje četvorke. Uostalom sam pad vlade je pokazao koliko je isprazna i naivna priča o zajedničkim, usvojenim, principima i programu.

Aktuelna kantonalna opozicija se već ponaša kao da je sve gotovo, kao da su pobijedili na predstojećim izborima, i spremni su baviti se računicama i permutacijama kao najobičnija gomila političkih kalkulanata, planiraju koalirati sa SBB-om, a možda i kliničkim političkim mrtvacem DF-om, strankama koje, zajedno sa svojom vladajućom SDA, neće dobro proći na predstojećim izborima, ali umišljena opoziciona Četvorka, zanesena svojom pjesmom o sebi samoj, može to promijeniti.

Jalova i uspavana opoziciona Četvorka nije uradila praktično ništa od kada je iz pozicije prevedena žedna preko vode u opoziciju. Da budemo jasniji, od kada je u pola noći u pidžami izbačena kroz prozor vlade KS na ulicu. Osim hibernacije u jeku pandemije i nakon toga ponekog medijsko-pirotehničkog pojavljivanja, ništa konkretno nisu napravili – sav posao pripreme gubitka lokalnih izbora učinila je sama sebi SDA predvođena u sigurnu propast bračnim parom Izetbegović. Od petka trinaestog do danas, a uz pomoć svog trabanta DF-a, predvođenog samoizoliranim Komšićem koji se osim uloge pudlice bračnog para Izetbegović sveo na SDA aparatčika što se u javnosti pojavljuje kad treba otpjevati tercu promuklom B Izetbegoviću, ili dobaciti neku pseudopatriotsku floskulu, nastavljajući “politiku” koja mu je do sada donijela preko milion maraka plata i svega ostalog, dok malobrojniji patrioti, koje on još uvijek fascinira, uglavnom nemaju hljeba da jedu. Uz sve to je fenomen “Komšić” donio nemjerljivu štetu na ionako trusnu i retrogradnu političku scenu.

Sav posao gubitka izbora obavila je SDA predvođena bračnim parom Izetbegović, koji je za samo posljednjih devet mjeseci toliko naštetio stranci svoga oca da se ta stranka neće oporaviti ni za devet godina, ako se ikada oporavi jer će Seka i Braco otići “daleko, do krajnjih granica”, u svom bavljenju politikom kao vještinom nemogućeg.

Međutim, kao toliko puta do sada, zombi ljevica u nas će učiniti sve da za početak dâ vještačko disanje, usta na usta, SBB-u, a kakvi su kratkovidi politikanti možda čak neko iz četvorke spasonosno poljubi u usta i “posrnule ljevičare” – DF, stranku, jednog lica, na političkoj samrti.

Umjesto da prvo završi lokalne izbore i profitira bez da mrdne prstom i utrži posljedice katastrofe i golemog zla prema vlastitom narodu i svim građanima koje je SDA napravila – otvorene korupcije i bahate sile, uz zeleno svjetlo za sveopšte bezakonje privilegovanih članova stranke nedemokratske akcije, Četvorka će kreirati potencijalno spasonosni momentum, predah i stanku za SDA. Prvog dana kampanje će staviti na kocku ne samo vlastiti rezultat na predstojećim lokalnim izborima, i praktično od gotovine napraviti veresiju, već će, vjerovatno, pomoći na prvom mjestu SBB-u koji je kupovinom prljavo bijelih ruku srušio tu njihovu, kako sami kažu, najbolju vladu, i sada će te ruke postati opet složne, umnožene. SBB, stranka nejasne i nedokučive politike, motiva i ciljeva, u ovoj novoj političkoj vratolomiji može samo profitirati, naročito imajući u vidu trenutnu nimalo zavidnu situaciju i potrošene skoro sve adute, odigrane u igri koju očito gubi.

Forto u pomenutom gostovanju ležerno najavljuje isti onaj glupavi princip da su svi oni koji prihvate principe dobrodošli, tako je njihova stranka postala sijamski blizanac sa NiP-om, dvije međusobno isključive stranke po deklarativnoj orijentaciji i proklamovanim partijskim programima.

Čini se da je taj princip “prihvatanja principa”, ta ubleha, univerzalni model za svaku političku glupariju. Taj princip prihvatanja principa izumio je, i sam sebe obmanuo a sve druge spinovao, lider njihove stranke (NS) kako bi opravdao ne samo vlastitu fascinaciju Konakovićem, u čijem društvu, misli, da uspješno krije nedostatak karizme, hrabrosti, političkih ideja i vizije, osim ako opšta mjesta napabirčena na internetu ne smatramo političkim idejama, što ne može sakriti svaki put kad progovori i opet dokaže da nije sposoban bilo šta autentično izgovoriti, baš kao i njegov politički haver Konaković, osim populističke logoreje, niti jednu jedinu autentičnu političku ideju nije čak ni natuknuo od kada je na političkoj sceni, a kamoli artikulisao.

Četvorka je već pripremila ne samo ražanj, već i sto i stolice, tepsije i tanjire, i escajg, šalju i pozivnice na sijelo, a i zec i medvjed su još uvijek, ko zna gdje, u šumi. Bilo bi u najmanju ruku rizično, i blesavo, prekinuti samoubilački, nezaustavljivi trend ubrzanog propadanja SDA, a i DF-a i SBB-a, bila bi to zapravo najobičnija politička glupost. A još veća glupost bi bila od četvorke praviti sa SBB-om petorku u Kantonu Sarajevo, još jedan politički bućkuriš koji se servira kao sataraš, koji će satirati građane naredne možda dvije godine a možda i manje, ako se nakon nekog novog 17. maja promijeni stanje.

SBB se uvodi na mala vrata u sarajevsku kantonalnu vladu zahvaljujući trgovini Nermina Nikšića u Tuzli, pa je svog partnera iz Tuzle, SBB, donio u miraz budućoj, inshallah, sarajevskoj vladi. Ako budemo gledali petorku u Sarajevu, ili šestorku, vidjećemo da opozicioni četvorkaši ama baš ništa nisu naučili od petka trinaestog i ne samo to, vidjećemo da nisu sposobni da bilo šta nauče, čak ni da zabiju gol kada je lopta na crti, a golman u nesvijesti, a što je najgore od svega znat ćemo da im je kao i strankama crne trojke (SDA-DF-SBB) stalo samo do vlasti, i da ne postoje nikakvi politički principi iza kojih zaista stoje, niti bilo kakav politički ethos, osim principa da će sa svakim ko hoće s njima.

To se u običnom životu naziva promiskuitet i prostitucija, to kad hoćeš sa svakim ko hoće s tobom, a u političkom – politička prostitucija, s tim da dok se oni svi skupa prostituišu, samo će građani, glasači, biti prostituisani, i još jednom prevareni. Buduća kantonalna vlada će na taj način dati priliku SDA da se u naredne dvije godine konsoliduje, a možda čak, još jednom, pokaže da je najgore što na domaćoj političkoj sceni postoji, nakon SDA – dosljedno lažna ljevica, uvijek spremna na kompromitirajuće kompromise, i izdaje. SDP i DF su očigledni, dugogodišnji, neslavni primjeri za to.

Ostalo je još samo malo vremena da se Četvorka preispita i duboko zamisli prije nego što konačno odluči, prije nego što bude kasno, prije nego što ničim izazvani preduzmu rizik ravan skoku iz aviona bez padobrana, jer zaboravljaju kako su slabi, koliko nemoćni bili prošlog decembra kad je svanuo petak trinaesti. Još nije sve gotovo, osim ako se nisu već odlučili za sunovrat u politički ambis, od kojeg će građani, glasači, slomiti vrat.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog
Zubčević: Rat ili mir