foto: Dženat Dreković/NOMAD

Zubčević: Efefef epilog

Konačno je završena pravna saga o Fadilu, Fahrudinu i Fikretu. Afera Respiratori je dobila svoj epilog. Pravosnažno su osuđeni na 4, 6 i 5 godina robije, a srebrenički tekstilac i malinar i njegova firma su kažnjeni oduzimanjem gotovo 700.000 KM pribavljenih izvršenjem krivičnog djela te sa dodatnih 200.000 KM kazne. Samo toliko od 10,5 miliona maraka građana će država uspjeti povratiti a troškove istrage, suđenja i ostalog niko nikad neće izračunati. Kao i u jeku afere dobio je udarni televizijski termin da nam priča svoje priče. Dovesti opet, nakon svega, osuđenog kriminalca u televizijski studio i dati mu platformu je posebna vrsta novinarske travestije.

Ova kriminalna SDA klika je pokušala prevariti, opljačkati i životno ugroziti građane čija su sredstva krčmili kao da im je babovina. Prije toga su nas protuustavno osudili na kućni pritvor. Građani u haps, a političari u pljačku.

Ni to više nije čudno, a nije ni novina. SDA bagra nas krade i vara od osnivanja, ali ono što ipak pomalo i donekle iznenađuje je da su krenuli u kampanju protiv pravosuđa, pa kažu kako je ovo politički proces. Ili istrajavaju u gluposti ili pokazuju “žrtvovanom” Fadilu da nije zaboravljen i da nije sam, kao u samici. Ili je neka uvertira za četvrtog F, čiji slučaj bi nas mogao uvesti u neke od najmračnijih SDA epizoda.

Da SDA nije izgubila vlast afera Respiratori bila bi još jedan uspješan pokušaj pljačke i prevare vlastitog naroda. Ova gamad decenijama maše svojom zastavom lažnog patriotizma, kune se u Boga kad laže, i Boga tretira kao svog žiranta, tobejarabi. A malinar se dodatno pokušava sakriti iza srebreničkih nišana. Srebreničane su koristili i koriste kao sredstvo svojih kriminalnih aspiracija i operacija. I žive i mrtve. Od kada su zajahali Bosnu i došli na vlast, pa evo vidimo do danas, ništa im nije sveto. U prošloj predizbornoj kampanji prijetili su Bošnjacima novim masovnim grobnicama ako ne glasaju za SDA!

Sreća za nas sve pa je SDA nesposobna da bilo šta nauči, a uz to je stranka dvaju lica i gomile ulizica, bez perspektive i politike. I bez ideologije ili bar neke ideje kojoj je dosljedna. Osim kriminala i prevare. To su jedine konstante SDA. De facto, a evo i de iure.

Ne iznenađuje ni činjenica da se i reis (opet) lično angažirao da javno brani osuđene kriminalce. On je jedini vjerski vođa što se redovno javno oglašava u Bosni i Hercegovini, i to u pravilu samo kao političar kad treba da brani SDA kriminalce ili da relativizira njihove zločine protiv vlastitog naroda. Ozbiljan je to munafikluk. Ali to reis valjda zna bolje od nas. O pitanjima dina i imana se javno uglavnom ne oglašava. Ali zato ordinira kao političar s ahmedijom. Lijepa slika sekularne Bosne u svijetu. Dobro smo ikako.

Slično se angažirao i stari smutljivac a bivši SDA reis kada je tek izbila afera Respiratori, prije skoro četiri godine. Poznat, između ostalog, po svom bunilu na Buni i po inicijativi da se Bošnjaci ugledaju na Čečene, koji su se “fino uklopili” u rusko društvo! Pa je Mujo Cerić svojom rukom zakitio cvijetom Srebrenice Ramzana Kadirova. Tada se bivši reis uključio u odbranu kriminalca prije suđenja, a aktuelni se reis sada angažirao da brani kriminalce nakon pravosnažne presude.

Uključio se i član Predsjedništva Željko Komšić. Teško ga je bez stanovitog gađenja komentarisati. Naplaćali smo se Željku plata i koštao nas je kao da je Sarajevo sam papovkom deblokirao. Nećemo računati savjetnike, vozače, obezbjeđenje, skupe avionske karte za putovanja na koja nije otišao, astronomske račune iz VIP salona i barova po bjelosvjetskim aerodromima. Može Komšić i pojest i popit što jest – jest.

Uključio se Željkec da, kako kaže, “kao pravnik” komentariše presude suda! „Iako je nezahvalno.“ Istina, on je po obrazovanju pravnik ali po radnom iskustvu videotekar. Iz videoteke ga je Lagumdžija izveo i napravio političarem. U videoteci je iznajmljivao piratizirane filmove na VHS kasetama, kao pravnik. Ipak, Bećirović je nagradio političkog zombija Lagumdžiju spajanjem porodice odnosno novom funkcijom a da bi mu omogućio da bude sa svojim sinom u New Yorku, osjećajan i brižan otac na račun građana Bosne i Hercegovine. Nagradio je nemušti pisac otvorenih pisama i svog SDA kolegu sličnom uslugom spajanja porodica, u Londonu. Kao što je Komšić nagradio ambasadorskim funkcijama urednike/ce “nezavisnih” medija.

Još nešto o Komšiću prije nego nam pripadne muka. Nemjerljiva je šteta koju godinama čini, kao i zlo koje pravi Bosni i Hercegovini i “ideji građanske Bosne i Hercegovine” svaki dan kad je trijezan. I na kraju, odnosno na početku, Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatima jer ih je osudio na HDZ, dajući Čoviću vječni argument što je ovaj prevejani ali vješti skretničar rijeka itekako iskoristio, pa je HDZ izgubio opoziciju kad je Komšić postao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a nedokučivi Visoki predstavnik se još bavi i političkim posljedicama Komšićevih mandata; šućur Allahu 14 godina mandata i još dvije, nikakve koristi za građane i svakakve štete za Bosnu i Hercegovinu. Bošnjake je prevario kao što varaju zaljubljene – priča im sve što žele čuti. A to što od toga svi imaju štetu a samo Komšić i komšići imaju korist, to se prosječnog Bošnjaka “ne tiče”.

Kao da se sada štetočina Željkec pokušava prestrojiti za naredne izbore, u nadi da će navući na tanak led SDP i eventualno NS. Dok javno brani pravosnažno osuđene SDA kriminalce, sa pozicije člana Predsjedništva kao da zabacuje i novi politički parangal. Pa šta ulovi.

Uglavnom, šteta koju Komšić pravi Bosni može se porediti s onom koju svakodnevno čini Dildorad, koji je od kada su SDfA srušeni sa vlasti frustriran jer nema više s kim da se kvalitetno prepucava, niti nekoga svoga da mu pomogne pretovarati kamione magle. Uostalom obojica su samozvani socijaldemokrati koji su zapravo samo bizarni nacionalisti. I demagozi. S tim da je Dildorad polu-autentični srpski nacionalista, za razliku od Komšića Hrvata koji je bošnjački nacionalista. Nijedan nacionalista ne treba Bosni i Hercegovini.

Od Stranke destruktivne akcije i njihove filijale Komšićeve Demokratske foluške nismo drugo ni očekivali, ali je ohrabrujuće opet primijetiti da sporo ili nikako uče i da stalno ponavljaju jedno te isto očekujući drugačiji rezultat. To je velika nada za Trojku. Možda najveća. Tragično je da Trojka svoj jedni smisao postojanja nalazi samo u tome što je alternativa SDfA, i naravno u funkcijama i ličnoj koristi stranačkih pojedinaca. Ipak, bolje išta nego ništa. Iako je ovo išta haman pa ništa. Ništa konkretno dobro. A tragedija je svakako naša furka.

Moralni mulj, u kojem se SDA valja od osnivanja i prlja i truje sve nas, i sve laži i prevare od kojih je sagrađena ova partija koja nam je uništila Republiku, prošlost, sadašnjost i budućnost, vide se i u detaljima sudskog procesa protiv SDA borca protiv antifašizma Abdulaha Skake. Saznajemo nove detalje svakim novim ročištem. Skaka je pored nezakonitih zapošljavanja i čega sve ne, novcima građana Sarajeva uveo rasvjetu do svoje vikendice u drugom entitetu, a pod izgovorom “podrške povratnicima” (u vikendaško naselje). Svojim ahbabima je dijelio novac građana a oni pravdali računima iz restorana i kafana u Istočnom Sarajevu gdje se jeo svinjski vrat i kremenadla a zalijevalo pivom i viljamovkom. Inače, kao i efefefovci i Skaka se kune i samodekorira svojom proklamovanom vjerom u Boga. Skakina nelegalno zaposlena savjetnica je savjetnica i aktuelne udav-gradonačelnice Sarajeva, inače po obrazovanju, kao i Komšić, pravnice.

Osim tipičnih kokošara Fikreta i Fahre, slučaj Fadila je unekoliko drugačiji. Možda je primio “metak” za druge. Možda, Snaha Svoga Svekra i Žena Svoga Muža, Sebija ne zna ko je “misteriozna” “Seb” iz viber komunikacije Fadila Novalića, ali svi osim nje to znaju. Fadil je spreman primiti onoliko metaka koliko treba i za koga treba, a ima i za šta. Fadil vam je, djeco, jedan od najvećih privatnika u domaćoj vojnoj industriji, između ostalog. Veoma bogat čovjek koji će biti još bogatiji kad izađe iz zatvora. Sve je to njemu njegova SDA borba dala.

Šta smo sve mi morali u ovih preko trideset najtežih godina preživjeti i izgubiti da bi SDA kriminalci dobili i imali sve što danas imaju?

I sad se žale na “montirane političke procese”. Baš nemaju ni mašte ni talenta. Poražavajuće je za sve nas kakve nam hulje decenijama uništavaju živote. I sve to predugo traje. Ljudi o kojima nismo ništa znali odjednom su preko noći počeli da odlučuju o svemu našem, a od kada su počeli rušiti “staro” nisu stali, a da ništa dobro ni novo nisu od tada napravili. Naprotiv, samo štetu i zlo. I tako preko trideset godina. Bolna je činjenica da od svih država nastalih raspadom Jugoslavije samo Bosna i Hercegovina nije republika, a bila je.

Od sada pa ubuduće, Fadila ćemo kad prije izađe nego što je ušao u zatvor, ili kad ga puste vikendom, slušati kao Karadžića i Krajišnika devedeset prve da su bili politički progonjeni i disidenti, a ne zatvarani zbog privrednog kriminala i pronevjere. Karadžića bi opet osudili zbog lopovluka i ko zna kojim bi pravcem istorija otišla da nije oslobođen nakon apela, otvorenih pisama i intervencije i pojedinih Mladih muslimana koji su potegli iz Sarajeva u Beograd da dignu svoj glas za slobodu “pjesnika”. Time se danas mladomuslimanske varalice ne hvale. Uz to nas je, između ostalog, SDA pokušala vezati za Erdogana, tradicionalnog saveznika Srbije. I tradicionalnog partnera Izraela, koji slomi pričom o Palestincima. I Bošnjacima, ali samo pred izbore u Turskoj. I tako godinama, kroz mandate. A Turska je sigurna kuća za SDA kriminalce kao što je Rusija sigurna kuća za Dildorada i njegove.

Ali dobro je. Sve ukazuje da za SDA više nema nade, a to je nada za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za narod koji ta stranka tvrdi da predstavlja, kao štiti i kofol brani. S nadom ili bez nje, ne treba nikad potcijeniti sposobnost naših građana da za sebe i svoju djecu biraju najgore opcije, i najgore ljude da ih vode u nigdje predstavljajući ovu našu mračnu avliju kao Hiperboreju.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Rat ili mir
Zubčević: Tri dana juna