Zubčević: Sloboda za Nidžaru – ODMAH!

Danas je u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu u 13.05 uhapšena Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistica koja čitav niz godina dosljedno i hrabro radi ono što bi svaki novinar i svaki borac za ljudska prava trebao raditi.

Uhapšena je jer je snimala policajce u, kako oni kažu, obavljanju dužnosti, a građani na videu mogu pogledati kako je to zapravo izgledalo.

Savladana je uz komentar „Stavi lisice budali!“ Osim što su policajci nepropisno nosili zaštitne maske, da li je ovakvo ponašanje policije u skladu sa najavama kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice da će građani osjetiti prisustvo policije na ulici, izrečeno nakon još jedne sjednice vlade na kojoj su donijeli odluke o ničemu i preuzeli odgovornost za ništa. Tada je najavljeno da će na ulicama biti povećano prisustvo policije i da će građani „vidjeti“ prisustvo policije na ulicama. I vidjeli smo. Ministar je, valjda, mislio na kršenje epidemioloških mjera ali ovdje smo vidjeli da se krše elementarna građanska prava i pravo novinara na rad.

Pri tome se brutalno hapsi građanka koja djeluje savjesno i odgovorno dok kriminalci, ratni zločinci, reketaši i sve fele kriminalaca i siledžija slobodno hodaju ovim gradom, dok nas političari pljačkaju, dok kao na pustom otoku čekamo vakcine koje do nas putuju brodom u boci. Dvojica uniformisanih kabadahija bez poštovanja prema građanima, bez imalo poštovanja prema svojoj uniformi, evidentno ne poštuju mjere ili nisu dovoljno obučeni i osposobljeni da propisno stave masku.

Ukoliko ministar Katica i Vlada Edina Forte ovako zamišljaju policiju na ulicama u vrijeme pandemije, bojim se da nam pandemija neće biti jedini problem. Nadamo se da će ministar Katica ili neki drugi nadležni obojicu policajaca sa snimka suspendirati do daljnjeg i ustanoviti da li je došlo do prekoračenja ovlaštenja. U suprotnom će pokazati da Vlada Kantona Sarajevo podržava ovakvu vrstu ponašanja policijskih službenika. Vjerujemo da ministar nije mislio na ovu vrstu „vidljivosti“ policije na ulicama kao što vjerujemo da svi građani imaju jednaka prava i da je policija tu da štiti sva prava svih građana. Očekujemo da nadležni odmah reaguju i ukinu mjeru 24-satnog zadržavanja koja je Nidžari Ahmetašević navodno izrečena.

Ukoliko Nidžara Ahmetašević bude imala tretman kao opasni kriminalac i ovu noć provede u zatvoru, onda će građanima Kantona Sarajevo biti sasvim jasno kakvu policiju, MUP, vladu i tužilaštvo imaju.

Sloboda za Nidžaru – ODMAH!

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog