Balija i baliluk

Lažeš, pseto balijsko! I ne, nije uvreda napisati istinu, jer oni su ponosni na svoj baliluk, uvreda je lagati i stavljati nekome riječi u usta u prime time emisiji.“

Haris Zahiragić je lice od malih nogu poznato organima gonjenja. Čim je smogao kuveta i našao žrtvu, čakijom je zbo učenika u školskom WC-u. Ergo, od malena je u školu nosio čakiju umjesto olovku. Kad se maloljetni čakijaš uključi u SDA onda se dobije zastupnik u Skupštini KS, delegat u Domu naroda i član predsjedništva Stranke – Haris Zahiragić. SDA mutant za 21. stoljeće. Maskota bošnjačkog šovinizma.

Pročuo se kad je, kao predsjednik SPUS-a, javno vrijeđao građane nakon što su se protivili redukcijama vode rekavši da se „komunjare“ bune jer su se u komunizmu naučile kupati samo nedjeljom po jeftinoj struji.

Ispadi te vrste postali su rutina uz odobravanje dijela čaršije. Taj kvalitet ga je ubrzo uveo u prvi saf SDA. Od tada, svakom novom javnom uvredom pojedinaca ili grupa on nastavlja svoje verbalno nasilje i govor mržnje što mu je do sada donosilo samo veću popularnost među simpatizerima SDA, i brz uspon partijskim basamacima sve do podno trona i porodičnih vladara stranke čiju je pažnju i naklonost zaslužio svojim manirima.

Povod za najnoviji Zahiragićev šovinistički nastup je komentar Mirsada Čamdžića (NS) odnosno aluzija na Zahiragićevu izjavu o Rusima i Kinezima kao alternativi za Bošnjake. Takva izjava nije došla kao potpuno iznenađenje jer je već ranije Zahiragić tvrdio slično – pošto, eto, Hrvati neće sa Bošnjacima da se Bošnjaci trebaju okrenuti Srbiji.

SDA je prije nekoliko godina preko reda instalirala dotičnog u Skupštinu KS čime su pokazali kakvu budućnost Bosne i Hercegovine SDA preferira i svima nudi. Zemlju u kojoj će prikaze i polusvijet poput Zahiragića biti na važnim i odgovornim funkcijama i svojim odlukama uticati na živote i budućnost građana. Zakonodavna vlast za vojnika i propovjednika podjele Bošnjaka na SDA Bošnjake, odnosno „prave“ Bošnjake, i Bošnjake koji to nisu. Pri tome ateisti ili oni iz takozvanih miješanih brakova ne mogu ni teoretski biti smatrani „pravim“ Bošnjacima po standardima SDA koja si tri decenije daje za pravo da rangira i klasificira Bošnjake kako bi Bošnjake navodno zaštitila. Tu podjelu je SDA izgradila na temeljima ratnog rezona „trošenja” multietničkih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine. U miru je to postalo SDA – ne-SDA insani. A vidimo da sad Bošnjak koji nije SDA nije ni insan ali može biti „pseto balijsko“ po mišljenju člana Predsjedništva SDA.

Bože, postoji li išta što je bilo moguće učiniti na štetu Bošnjaka a da to SDA već nije učinila ili bar pokušala? Podijelili su Bošnjake kako možda nijedan neprijatelj Bošnjaka Bošnjake podijelio nije. I oni se neće umoriti. Jer narod zna da u jedinstvu je snaga.

Dođe tako vrijeme da pametan zašuti a Zahiragić progovori. Na sav glas, pervertiran jezikom Ćosića i svih drugih ideologa svih genocida nad muslimanima u prošlom stoljeću. Jer psovku – „pseto balijsko” lakše je zamisliti da izgovara krvnik sa kamom u ruci prije ili poslije egzekucije Bošnjaka muslimana negdje na Drini, četrdesetih ili devedesetih! Ne znam, ne sjećam se da sam do sada čuo u javnosti da se koristi izraz „pseto balijsko“. Šta je sljedeće? Smeđokošuljaši na ulicama sa palicama, za početak?

Ne znam, možda je majku moje nane Ćerime, Ćorović u Ljubinju nazvao „psetom balijskim“ prije ili nakon što ju je ubio u dvorištu. Ne znam, možda je naninu mlađu sestru Memnunu dželat nazvao „psetom balijskim“ dok je pokušavala majci vratiti crijeva u stomak, ili je njenog mlađeg brata Islama psovao „psetom balijskim“ prije ili nakon što su ih na kamion stavili Italijani. Ne znam, ali znam da su Italijani djecu pustili u Stocu, da bi se Memnuna i Islam pješke probili, kao Frodo i Sam kroz Mordor, do Sarajeva i svoje sestre, moje rahmetli nane. Sreća pa se nana „ukrala“, udala za dedu nekoliko godina prije (Drugog svjetskog) rata. Inače bi joj ukrali i mladost i njen dunjaluk bijeli.

Ne znam, ali znam da od kada je SDA nastala izraz balija se često, posebno nakon rata kada smo zaista mogli upoznati SDA, koristi i među nekim Bošnjacima kao pogrdan izraz za druge Bošnjake. Pa tako podjednako i SDA i ne-SDA Bošnjaci jedni druge nazivaju balijama. Ipak, ne sjećam se da sam čuo da je neki visokopozicionirani političar, zakonodavac, član predsjedništva neke stranke u nekoj od susjednih zemalja, kao ni u Bosni i Hercegovini, svog kolegu, člana predsjedništva druge stranke, ili bilo kojeg Bošnjaka, nazvao „psetom balijskim“. Ali Bošnjak Bošnjaku to najnormalnije može reći, jer Mirsad po mišljenju člana Predsjedništva SDA nije Bošnjak već „pseto balijsko“.

Za razliku od one vrste susjednih nacionalizama koje ćemo za potrebe ovog teksta eufemistički nazvati ekstremnom desnicom, Zahiragićeva vrsta desnog ekstremizma je šovinistička i fokusirana na pripadnike vlastitog naroda. Kao da taj narod nema dovoljno neprijatelja i nevolja.

Karadžiću i Dodiku pojava Zahiragića izaziva osmijeh na licu i toplinu oko srca, jer Zahiragić je njihovo ideološko vanbračno dijete.

Aferim Predsjedništvo SDA, aferim članovi i simpatizeri stranke. Aferim, prekucali ste i život i smrt, i glupost i besmisao, kao igricu.

Nije uvreda već istina

Možda je Čamdžić za Zahiragića i njemu slične sdaovce „pseto balijsko“ ali po još uvijek važećim zakonima Čamdžić je građanin i Zahiragić i njemu slični ga ne mogu svesti na životinju, ne mogu mu (za sada) oduzeti građanstvo samo zato što Zahiragić misli da nije čovjek već pas, preciznije „pseto“, „balijsko“. Ali s obzirom da je Zahiragić zakonodavna vlast ko kaže da se to neće promijeniti. Ne može se uzeti kao olakotna okolnost Zahiragićevo loše obrazovanje i zatucanost jer je zastupnik u Skupštini KS, delegat u Domu naroda Federacija Bosne i Hercegovine i član predsjedništva stranke koja se samonaziva najjačom, jedinom pravom, onom koja je ekskluzivni tumač i predstavnik interesa Bošnjaka. Tvrditi da je neko „pseto balijsko“ samo je prva faza dehumanizacije koja završava u logorima i na stratištima. Egzekutor na kraju vjeruje da ne ubija ljudsko biće, kao što su vjerovale ubice Zahiragićevih sunarodnjaka, kada su ih ubijali kao Turke, kao balije, kao musliće… kao pse.

Ako je suditi po prosječnoj profesionalnoj političkoj karijeri lojalnog SDA vojnika, poput Genjca i drugih, treba očekivati da će, ako SDA bude vlast, Zahiragić i njemu slične fizionomije dominirati bošnjačkom političkom scenom narednih bar dvadeset godina. Pitam se ko osim Zahiragića i njemu sličnih želi da živi u takvoj Bosni i Hercegovini, i ko bi uopšte mogao pomisliti da živi i gradi svoju budućnost pored takvih kao što je Zahiragić?

Da je SDA „s“ od stranke, da ima „d“ od demokratije i da je „a“ od akcije odrekla bi se odmah Zahiragića, razriješila ga svih funkcija i isključila iz partije. Ali destruktivna SDA nije stranka demokratske akcije. To bi možda opralo bar prst obraza bezobraznoj SDA. Stranci čiji prvaci daju sebi za pravo da ponavljaju ko papagaji da oni štite Bošnjake i njihove interese. I da se ko džoja bore za Bošnjake. Ako ih ovako i ovakvi štite onda je puno bolje da ih ne štite i da se za Bošnjake ne bore. Od kada nas SDA brani – svi nas biju. Ali najduže i najupornije nas truje i ubija SDA.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Zubčević: Migranti i mi
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog
Zubčević: Rat ili mir
Zubčević: Tri dana juna