Zubčević: Migranti i mi

Šta očekivati i kako se ponašati kada novi talas migranata stigne u Bosnu i Hercegovinu.

Novi talas migranata koji je Erdogan aktivirao sa ciljem političkog pritiska na Evropsku uniju prozirna je dimna zavjesa turskog diktatora u nastojanju da zamaskira stvarne razloge agresije na Siriju. Nakon kraha ISIS-a koji je preko Turske prodavao otetu naftu te i na taj način finansirao svoj krvavi pir koji je za posljedicu imao smrt desetina hiljada nevinih, uglavnom, muslimana, Turska ima novu strategiju u Siriji koja se manifestira otvorenom agresijom. Turska, za razliku od Rusije i Irana, nije pozvana u Siriju, pa, u skladu sa međunarodnim pravom, turska vojska vodi ilegalnu akciju. Istina, niko posljednjih osam godina koliko traju ratovi u Siriji ne vodi računa o međunarodnom pravu, kao što nije ni u Libiji, ili ranije u Iraku…

Morbidno je da se turski zvaničnici pozivaju na Srebrenicu u pokušaju da opravdaju svoje vojne akcije u Idlibu. Kao sprečavaju novi genocid sličan onom u Srebrenici. Pri tome svaki ispaljeni metak, svaka bačena bomba ubija, skoro pa isključivo muslimane, bez obzira ko puca.

Novi talas migranata će se itekako osjetiti i u Bosni i Hercegovini, pa kad pukne grčka granica EU, desetine hiljada, a možda i stotine hiljada migranata će završiti u našoj zemlji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji… u administrativno neevropskom džepu Evrope.

Novi stari ministar sigurnosti najavljuje odlučnu borbu protiv migranata. Za očekivati je populizam koji računa na višegodišnje frustracije građana naše zemlje u nadi da će to nezadovoljstvo biti usmjereno upravo prema migrantima, kao da su oni glavni razlog svih naših nevolja, kao da su u Bosni tekli med i mlijeko prije migrantske krize. Taj populizam dolazi nakon politički samoubilačkog poteza SBB-a i DF-a i samoprozvane patriotske koalicije sa SDA, odnosno prevare vlastitih birača i postupanja upravo suprotno predizbornim obećanjima.  I dok za DF nema nade i budućnosti i može samo gledati u vlastiti pješčanik i još ponešto hajrovati dok se neumitno približava kraj, SBB još uvijek ima šansu da spasi što se spasiti može te da na talasu populizma pokuša izgraditi dodatno ili posve novo biračko tijelo. A možda postoje i drugi, mračniji razlozi za najavljenu odlučnost u politici prema migrantima i migrantskoj krizi.

Ako je suditi prema “raspoloženju” medija i sve očitijoj tendencioznosti u izvještavanju o migrantima i migrantskoj krizi, stvaraju se bitni preduslovi za uspjeh najavljene politike koja računa na radikalizaciju stavova i ponašanja građana naše zemlje prema migrantima. U susjednoj Srbiji su prvo počeli sa “narodnim patrolama” da bi završili sa demonstracijama protiv migranata. Kada migranti dođu i prođu, osokoljeni fašizam će potražiti nove žrtve, prvo među antifašistima, a onda redom. Itekako poznata i toliko puta viđena paradigma.

Sve skupa bi moglo, a vjerovatno i hoće, izazvati novu vrstu velikih nevolja u našoj zemlji. Pred nama je veliki test i vjerovatno je da ćemo i na ovom kao i na skoro svim prethodnim ispitima kao društvo pasti. Možda nam slijedi upoznavanje sa novim licem nas samih na kojem će se rekflektirati sve ono što smo kao društvo postali u protekle tri decenije. Teško je predvidjeti slijed događaja ali od rezultata ovog novog testa zavisi puno toga u budućnosti Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu aktuelnu političku situaciju, krize i blokade, propuh-granicu, naša zemlja nije, niti će biti spremna da se uhvati u pravi koštac sa potencijalno katastrofalnim razvojem događaja aktuelne i buduće migrantske krize, i mogućom humanitarnom katastrofom, što će svakako dati slobodnim strijelcima na političkim pozicijama priliku da ostvare svoje, samo sebi poznate, političke i druge ciljeve.

S druge strane, da li će se muslimani Bosne i Hercegovine sjetiti da su migranti većinom muslimani, odnosno da li će se sjetiti obaveza koje imaju prema svojoj braći?

Da li će svi građani Bosne i Hercegovine zanemariti činjenicu da je u Evropi trenutno oko milion migranata, izbjeglica, iz Bosne i Hercegovine, dok mnogi daju sve od sebe da se što prije pokrenu u pravcu EU?

Bojimo se da će građani Bosne i Hercegovine još jednom biti zamorci, a nikako protagonisti u svojoj vlastitoj drami.

Edin Zubčević

Zubčević: Ja, zlatni ljiljan
Zubčević: Patriotske igre
Zubčević: Moralna dijagonala
Zubčević: Zagadi pa vladaj
Zubčević: In memoriam
Zubčević: Tobejarabi
Blok – tri ko jedan
Željko, de, reci nam sve
Sannety
M kao melek
Izborne dileme
Šta je smiješno?
Praznik u Sarajevu
Neka bude svjetlo!
I bi svjetlo
Decembar u proljeće
Ljeto i geto
Zubčević: Ljetni bilten
Vandalizam i renesansa
Zubčević: Minuta šutnje
Zubčević: Muke po uredniku
Zubčević: Muke po Miljenku
Zubčević: Nacionalne utopije
Zubčević: Brodom koji tone
Zubčević: Zvijezda Mira
Zubčević: Imunitet stada
Zubčević: Građanska opcija
Zubčević: Aca vakser
Zubčević: Opšta opasnost
Zubčević: Mitovi i pobjede
Zubčević: Ko to tamo sneva?
Zubčević: Istina o pravdi
Zubčević: Život u najavi
Zubčević: Rat i mir
Zubčević: Izgubljeni mir
Zubčević: Smrt Filozofa
Diverzant u trezoru
Zubčević: Kao nekad pred rat
Zubčević: Na Drini NATO
Zubčević: U magli rata
Zubčević: Atentat
Zubčević: Drugo poluvrijeme
Zubčević: Priče kratkih nogu
Zubčević: Kraj karnevala
Zubčević: Život bez nade
Zubčević: Gluho bilo
Zubčević: Osmi putnik
Zubčević: Završena država
Balija i baliluk
Zubčević: Pometi zastavu
Zubčević: Nejse
Zubčević: Slovo o Marku
Zubčević: Tvrtko i Marko
Zubčević: Obećana zemlja
Zubčević: Ogadi pa vladaj
Zubčević: Hey, Joe?!
Zubčević: Efefef epilog
Zubčević: Rat ili mir