Muhamedbegović: Dan borbe protiv korupcije

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Politički sponzorisana korupcija u Bosni i Hercegovini je već odavno, dokazano glavni problem ove zemlje. Kvarni politički kvazilideri u ovoj zemlji i njihovi partijski poslušnici čine sve da se ovaj problem ne rješava, svjesni da rješenje podrazumijeva njihov višegodišnji odlazak iza rešetaka. Stoga su njihove dnevnopolitičke nacionalističke agende uvijek usmjerene na odvraćanje pažnje i sprečavanje svake aktivnosti koja bi doprinijela procesuranju kaznenih djela korupcije. Sistemski složena i političko-mafijaški organizovana korupcija u našoj državi je najpoganija i najbrutalnija pošast.

Ona je kancer društva i jednako uništava javna dobra i živote svih građana, bez obzira kako se izjašnjavaju i u šta vjeruju. Glava ove kriminalne hidre koja proždire milijarde našeg novca je kleptokratska vlast u Bosni i Hercegovini. Korupcijska hidra djeluje na svim nivoima, od državnog, preko entitetskih do kantonalnih i opštinskih nivoa vlasti, a u konačnici u javnim preduzećima i institucijama. Kako bi pogana koruptivna vlast mogla nesmetano sisati našu krv i krv naše djece nužni su korumpirani tužitelji. Njihova osnovna svrha je da krimogenu vlast štite od progona, a da istovremeno progone kritičare korupcije i političke konkurente.

Biti prijavitelj korupcije u zemlji zarobljenoj kleptokratskom vlašću, u očima pragmatičnih „finih građana“ zvuči kao fikcija. Paradoksalno, ali istinito: državna Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je učinila sve da borbu protiv korupcije dodatno obesmisli, a da se zviždači, kojima bi trebala pružati zaštitu, dodjelom statusa zaštićenog prijavitelja korupcije, učine što ranjivijim i što izloženijim psihičkoj torturi i odmazdi koju nad njima provode upravo kriminalni predatori koje su ti zviždači i prijavili. Sa namjerom zaštite svojih krimogenih političkih vlasnika, Federalna vlada punih šest godina sistematski opstruira donošenje dva najznačajnija zakona u borbi protiv korupcije: Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH i Zakona o suzbijanju korupcije u Federaciji BiH.

Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH bi zaštitila osobe koje se usude prijaviti korupciju, a njegovo donošenje trenutna, pravno fantomska tzv. tehnička Vlada FBiH, smiješana kao otrovni koktel od HDZ, SBB i SDA sastojaka, na sve načine onemogućava šest godina. Drugi jednako važan Zakon o suzbijanju korupcije u Federaciji BiH, Vlada FBiH također drži u svojim kandžama i ne dozvoljava njegovo donošenje. Ovaj zakon bi vratio nadu da je moguće iz baruštine vlastodržačkog kriminala, pred lice pravde dovući najkapitalnije primjerke.

Zbog uske povezanosti ova dva krucijalna zakona, njihovo nedonošenje ima pogubne i paradoksalne posljedice – po pravdu i pravičnost. Naime, nepostojanjem Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, zviždači su i dalje meta za odstrel, a istovremeno nedonošenjem Zakona o suzbijanju korupcije, partokratijski mega-kriminalci ostaju zaštićeni.

Primjeri Tuzlaka Emira Mešića i Brčaka Danka Bogdanovića, uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje koji su nakon prijave korupcije u ovoj krovnoj državnoj poreznoj agenciji bili i još uvijek jesu, izloženi gnusnoj i upornoj torturi rukovodstva na čelu sa Mirom Đakulum (HDZ) ovo najbolje potvrđuju.

Ekonomski sudski vještak, Alma Šehović iz Tuzle, majka jedne kćerke, je zbog sistemskog mobinga koji je nad njom vršio koruptivni aparat tadašnjeg rukovodstva Zavoda za zapošljavnja Tuzlanskog kantona, a nakon što je otkrila kriminal o kojem je javno progovorila, izvršila samoubistvo skokom sa zgrade.

Inžinjer Milan Vukelić, otac troje djece iz Banjaluke je nakon uporne borbe protiv korupcije u Zavodu za izgradnju Banjaluke, ubijen 2007. u atentatu, nakon što je ispod njegovog automobila aktivirana bomba. Ubice nikad nisu pronađene, a „istraga je još uvijek u toku“, bez obzira na jasan potpis izvršitelja.

U znak sjećanja na našu sestru Almu Šehović i našeg brata Milana Vukelića, ali i u znak podrške hrabrim zviždačima Emiru Mešiću i Danku Bogdanoviću, te svim ostalim prijaviteljima korupcije koje pogana koruptivna neman u Bosni i Hercegovini nemilosrdno progoni, pročitajte tekst Almin zakon. Pročitajte i Crne rupe kriminala, Obnovljive izvore korupcije, Korupcija virus i Društveno odgovorni trovač.

Da bismo izgradili bolje društvo u Bosni i Hercegovini svaki dan u godini mora biti dan borbe protiv korupcije. Ta borba mora biti neprekidna baš kao i borba protiv svakog oblika fašizma, šovinizma – svih vrsta diskriminacije, i svih oblika nepravde. Masovnim podnošenjem krivičnih prijava možemo izgraditi poštenije društvo, a koruptivnu gamad poslati u tri p.m! Pardon, u zatvor.

Ako imate saznanja o korupciji podnosite krivične prijave. To možete uraditi i anonimno na linku: https://ti-bih.org/prijavi-korupciju-online/.

U Kantonu Sarajevo korupciju možete prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom: [email protected].

Svoja saznanja možete proslijediti i nama: [email protected].

Almir Muhamedbegović

Nedodirljivi gadovi
Almin zakon
Rudari su krivi za sve