foto: Dženat Dreković/NOMAD

Begagić: Draga Gradonačelnice, nemojte!

S pažnjom smo pročitali javno obraćanje Gradonačelnice grada Sarajeva kojim poziva građanstvo i predstavnike vlasti da izađu u mirnu protestnu šetnju protiv nasilja i postavili Gradonačelnici nekoliko otvorenih pitanja. (Dijelove poziva navodimo bez korekcija, sa Facebook prezentacije gradonačelnice Karić.)

Dragi prijatelji,

Svjesna funkcije koju obnašam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrijebim.

Draga Gradonačelnice,

Moramo Vas odmah prekinuti, ali nemojte, molimo Vas! Ustrajte i odolite i ostanite s prave strane historije i u ovom teškom trenutku! Ako tokom svog dosadašnjeg mandata niste pristajali ni na kakve zloupotrebe, nemojte ni sada, ma kolika je kušnja!

Kada svoju poziciju niste zloupotrijebili da se slikate na dženazi djevojke koju je ubio pijani vozač, nemojte ni sada, šta će vam to. Kada je niste zloupotrijebili da u majstorski prefriganoj zamjeni teza “ućutkate” zahtjeve LGBTI populacije, nakon što ste se danima pravili mrtvi, ustrajte i sada i nemojte. Kada je niste zloupotrijebili tepajući prebijenoj djevojci iz Jablanice da je “naše” dijete, mada dobro znamo da ni ona, ni Nizama, ni sve potlačene radnice i prebijene supruge nisu ni vaše, ni naše, već ničije, ostavljene od sistema kojeg ste vi, svjesni funkcije koju obnašate, dio, nemojte, draga, poštena, časna, gospođo Karić rođ. Londrc da je zloupotrebljavate ni u ovom trenutku, od srca Vas molimo.

Znamo da je teško odoljeti, ali ostanite visoko podignute glave, zanemarite pažnju javnosti, varljiva je, draga Gradonačelnice, pažnja javnosti, dokazuju nam to i brojke od hiljade pregledača i lajkača femicida i medija željnih krvi i senzacije. Pustite pažnju i izdržite pred tim snažnim porivom da poziciju zloupotrijebite. Niste, nažalost, jedina osoba iz političkog života koja se s tim mitskim porivom bori kao sa vječnim vjetrenjačama.

Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kod nas obično bude.

Svaka vam čast, uvažena Gradonačelnice, taman kada smo se, priznajemo, zabrinuli da cijelu predstavu izvodite zbog pažnje javnosti ipak nam dokazujete da smo Vas pogrešno interpretirali i da ipak nećete sjediti skrštenih ruku ni u svojoj partiji čija ste uvažena visokopozicionirana članica i gdje ćete poduzeti sve da femicid, zločini iz mržnje, obiteljsko nasilje, rodno zasnovano nasilje, ne ostanu tek dvodnevna senzacija. Jasno nam je sada da će Vaše stranačke kolegice i kolege na različitim pozicijama koje su zauzeli, zdušno raditi na tome da femicid uđe u kazneno zakonodavstvo, da ćete glasno ustajati protiv nasilja, te prestajati sa praksom hibernacije po potrebi, bilo da se radi o pravima LGBTI osoba ili zauzimanju stava po pitanju sumnjičenih porodičnih nasilnika na visokim funkcijama u vlasti.

Priznajemo, iznenađeni smo vašom političkom zrelošću da djelujete i u partiji, ne samo na vašoj okamenjenoj gradonačelničkoj poziciji s koje nam se, s obzirom na ovlasti, dosta često javite, da se već pomalo brinemo da nije valjda da to ipak radite zbog… Ma ne, ne… Posumnjasmo na tren na populizam, ali nastavite…

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke.

Tako je, draga gradonačelnice! Grad na čijem čelu vi stojite, dakako, da je glavni među glavnima, prvi među nejednakima, vredniji od deset drugih. Stotine žena koje su u Jablanici branile Doljanku svojim tijelima, ustale su protiv nasilja i povele velike i dobro organizovane proteste pokazujući solidarnost sa svojom hrabrom, pretučenom i zlostavljanom sugrađankom i radnicom. Pridružile su im se žene iz Konjica i Mostara, žene iz Sarajeva, pridružile su im se radnice, trgovkinje, pridružile su im se žene iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, pridružio im se otac ubijenog sina – višegodišnje žrtve korumpiranog pravosudnog sistema. Tačka odakle se šalju poruke, nije, draga Gradonačelnice, tamo gdje je vaša fotelja, ona je tamo gdje je solidarnost, gdje žene jedna drugu vide i podržavaju, budne su, a to je mjesto jednako Jablanica, kao i Gradačac, kao i Sarajevo. I ne treba pretučenoj radnici to Sarajevo koje joj vi, draga Gradonačelnice, šaljete kao make-up artistu da joj korektorom pređe preko modrica, nit joj treba Jablanica koja će deklarativno bojkotovati hotel u vlasništvu nasilnika. Treba joj i bojkot, i pobuna, i ustanak, ali i sistem koji će nasilnike zatvarati, a na prijavu nasilja reagovati odmah i adekvatno.

Ali, da, oprostite, nestrpljivo dočekasmo, napokon, Vaš poziv!

Pozivam sve gradjane Sarajeva da se u svojoj solidarnosti pridruže mirnoj šetnji u znak protesta protiv svake vrste nasilja oko nas, posebno nasilja nad ženama.

Grad Sarajevo će biti inicijator i organizator protestne šetnje. Vrijeme je da institucije preuzmu odgovornost i daju kredibilitet i ozbiljnost situaciji koja je alarmantna.

(…)

Pozivam sve kolegice i kolege političare, bez obzira na stranačku pripadnost, da sutra odvoje sat vremena i pridruže se šetnji.

Draga Gradonačelnice, uvjereni u Vaše iskrene i dobre namjere, ipak bismo Vas zamolili da nam ovo objasnite kao, recimo, školarcima.

Duboko potreseni još jednim slučajem ubistva žene u okruženju porodice gdje je trebala (a nikada nije) biti najsigurnija i još dublje izrevoltirani nemarom institucija, radi smo, dakako, izaći na šetnje, dizati ustanke i, po ko zna koji put, izražavati zabrinutost.

No, vi pored nas, pozivate i njih, svoje kolegice i kolege iz vlasti, poziciju i opoziciju, upravo one koji su odgovorni za tretiranje obiteljskih nasilnika i neadekvatnu zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja.

Pozivate nas sve, baš sve, kao da, oprostite na neukusu, pozivate na svoje veliko, licemjerno sarajevsko vjenčanje. Čak se ni na vjenčanje ne zovu sve tetke koje ne govore jedne s drugima zbog međe, a uz to, uvažena Gradonačelnice, to i nije vjenčanje, već je sprovod, sahrana, dženaza, još jednoj ženi koju je prebio, pa ubio vlastiti partner pred vlastitim dvogodišnjim djetetom.

Pored ovoga dozvolite mi da uputim još jedan apel. Apel medijima da prate ovu temu, da ne dozvole sistemu da opet zakaže, da izvještavaju, da nas informišu. Budite u tome predani, neumorni i profesionalni. Sve najveće slučajeve upravo ste vi iznijeli i otkrivali, neka to bude i sada!

Nismo zaboravili da vam se, za kraj, zahvalimo, draga Gradonačelnice i što ste nas, medije, sokolili u ovom pozivu, mada nas je malo zbunilo što pred nas postavljate imperativ da ne smijemo da dozvolimo sistemu da opet zakaže!

Znamo da smo sila, no, ne mislite li da ste ipak Vi i Vaše kolege i kolegice u organima vlasti na braniku sistema i da je vaša odgovornost da on ne zakaže, jednako kao što je vaša krivična odgovornost i ako zakaže. Niste li, upravo Vi i kolege koje pozivate na ovu šetnju – sistem sam?

Hvala vam za podršku da ustrajemo u pravednom i predanom informisanju, draga Gradonačelnice, ali i nas, znate, ima raznih.

Neki od nas će doći na protestno okupljanje kojim skupljate jeftine političke poene, a neki ne.

Neki će nastaviti pisati o femicidu, a neki će nakon vijesti o premlaćivanju i ubistvu Nizame Hećimović, koju je ubio suprug, nakon što ga je nadležnoj policiji prijavila za obiteljsko nasilje, staviti link: Pogledajte fotogaleriju sa mjesta samoubistva Nermina u naselju Donje Ledenice, šest kilometara od Gradačca.

Jer i mi smo, Gradonačelnice, kao i vi, ljudi, od krvi i mesa, pa nam nekad klik, a nekad mandat, vrijedi više od mrtve žene.

Gorko, da ne kažemo podlo – jer baš je o vrijednosti ženinog života ovdje riječ i upravo će zbog nje, zbog te vrijednosti koju silno žele osjetiti, mnoge žene izaći na ulice na Vaš poziv.

No, u ovom gradu, jednako vrijednom kao i Gradačac, Zenica ili Prijedor, bit će i onih koji empatiju sa žrtvama i gnjev zbog neprocesiranja nasilnika u ovom patrijahalno-ptspovskom društvu, neće zamijeniti za vaš, usudimo se reći, pogani politički marketing, jer smo, ako ne kod kuće, vidjeli makar u susjedstvu, šta je volja naroda naspram politički monitoriranih skupova i javnih okupljanja.

Za Nizamu će se šetati, sutra, i u danima koji slijede. Ali da nam se ne ponove nove Nizame, potrebno je preći hiljade kilometara na stazama političke pismenosti i odgovornosti. A ta vam je, kažu, posve u drugom smjeru od ove populističke kojom šetate kroz cijeli mandat.

Lamija Begagić

Begagić: San o skeli
Begagić: Rodovski rat
Begagić: Ljeto.
Begagić: Jakna za jedrenje
Begagić: Mogu sama
Begagić: Decembar.
Begagić: Mak na kolac
Begagić: Klinci su u redu