Škrgo: Da li znate…

Travnička anahronika

Jeleni, ženi koje nema

Da je u Biloj kod Travnika pronađena scuffia, ženska kapa, jedini sačuvani primjerak ženske odjeće iz srednjovjekovne Bosne?

Da je kod Bile pronađena iznimno lijepa aplika, ostaci srebrenog filigranskog pojasa? Aplika se danas čuva u Zavičajnom muzeju Travnik, a slični primjerci su pohranjeni u muzejima u Clevelandu i Bochumu.

Da je u travničkom kraju (sela Čukle, Guča Gora, Brajkovići) pronađen najveći broj kamenih sarkofaga u Bosni i Hercegovini, specifičnog načina sahranjivanja pokojnika iz perioda srednjovjekovne Bosne?

Da je Travnik grad koji ima najviše sačuvanih turbeta u Bosni i Hercegovini?

Da je Travnik jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dvije sahat-kule?

Da je Travnik, uz Mostar, jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima sunčani sat?

Da je prva biblioteka u Travniku osnovana 1706. godine od Elči Ibrahim-paše? Biblioteka je bila u zgradi Medrese koju je podigao ovaj diplomata, vojni zapovjednik i vezir. Biblioteka je sadržavala 103 manuskriptne knjige.

Da je Nadbiskupska velika gimnazija u Travniku, osnovana 1882. godine, jedna od najstarijih škola u Bosni i Hercegovini, poznata po visokom kvalitetu nastave koju su za buduće svećenike, kasnije i za đake drugih konfesija, držali jezuitski svećenici kao profesori? Učenici ove škole, kasnije Gimnazije, bili su: dr. Grga Novak, Boris Buzančić, Skender Kulenović, Antun Mavrak, Ivan Krndelj, Moni Levi, Ante Pavelić, Zoran Đinđić…

Da je u Travniku početkom 1970-ih godina postojala ski-skakaona kod Gimnazije?

Da je parna lokomotiva smještena danas uz Zavičajni muzej Travnik jedna od četiri sačuvane lokomotive takve vrste u Evropi? Specijalna zupčasta lokomotiva serijske oznake 97-036 napravljena je u Tvornici lokomotiva Florisdorf kod Beča, s proizvodnom oznakom Flor 2556/1919.

Da je mediteranskim morima 1960-ih godina plovio brod koji se zvao Travnik? Brod na parni pogon izgrađen je 1939. godine u njemačkom gradu Flensburgu.

Da je Petar Barbarić, mladi redovnik Družbe Isusove, umro u sjemeništu travničke Gimnazije na Veliki četvrtak 15.4.1897. godine? Proces beatifikacije, proglašenja blaženim ovog redovnika, službeno je započeo 1938. godine a završen 2015. godine, kada je Papa Franjo odobrio objavu dekreta da je Petar Barbarić posjedovao kršćanske kreposti u herojskom stupnju.

Da je pjesnik Tugomir Alaupović, prvi ministar religija u Kraljevini SHS, rođen 1870. godine u Docu kod Travnika?

Da je Jozef Paleniček, kompozitor češkog porijekla, rođen u Travniku 1914. godine?

Da je pisac Maksimilijan Erenrajh Ostojić, dobitnik prestižne NIN-ove Nagrade za književnost za 2001. godinu, rođen 1921. godine u Travniku?

Da je teolog Muhamed Šefket ef. Kurt rođen u Travniku 1879. godine? Kao muftija u Tuzli 1942. godine spriječio je ustašku odmazdu nad srpskim civilima i u ovom gradu danas se jedna ulica zove po njemu.

Da je pilot Poljskog ratnog vazduhoplovstva Zoran Ferić rođen u Travniku 1915. godine? Kao ratni pilot poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije dao je veliki doprinos u odbrani Ujedinjenog Kraljevstva. Poginuo je tokom borbenog leta 1942. godine. Po broju vazdušnih pobjeda, rangiran je kao jedanaesti najbolji poljski pilot u Drugom svjetskom ratu.

Da je travnički ljekar dr. Jakov Gaon nakon povratka iz njemačkog zarobljeništva u Drugom svjetskom ratu ostvario impresivnu univerzitetsku karijeru u Sarajevu? Odlikovan je za suzbijanje endemskih zaraznih bolesti.

Da je istoričar Anto Babić, osnivač Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, Srpske akademije nauka i umetnosti i Makedonske akademije nauka i umjetnosti, rođen 1899. godine u Grahoviku kod Travnika?

Da je slikar i pozorišni scenograf Miroslav Bilać umjetničku karijeru započeo u rodnom Travniku?

Da je prvi pjevač rock grupe Bijelo dugme (u vrijeme kad se taj bend zvao Jutro) bio Zlatko Hodnik, muzičar iz Travnika?

Da je Miroslav Ćiro Blažević fudbalsku karijeru počeo u rodnom Travniku kao igrač NK “Bratstvo”?

Da je fudbaler Alojz Renić u svojoj 15. godini odigrao prvu utakmicu za prvi tim NK “Lašva” iz Doca na Lašvi, a potom kao igrač nastupao za NK “Bratstvo” Travnik, FK “Čelik” za koji je postigao 350 golova, te NK “Dinamo” Zagreb? Odigrao je 12 utakmica za B reprezentaciju Jugoslavije i 17 utakmica za mladu reprezentaciju. U dobi od 32 godine kao trener FK “Čelik” bio je najmlađi prvoligaški trener u Jugoslaviji.

Da je Siradž Pinjo, smučar iz Travnika, bio prvak Bosne i Hercegovine u nordijskom skijanju od 1947. do 1957. godine? Kao član skijaške reprezentacije Jugoslavije osvojio je prvo mjesto na Balkanskim igrama 1953. godine u Grčkoj.

Da je travnički šahista Ismet Baltić, član Šahovskog kluba “Udarnik”, pobijedio svjetskog prvaka u šahu Tigrana Petrosjana u simultanoj šahovskoj partiji odigranoj u Travniku 1956. godine?

Travnička anahronika

Škrgo: Lašva
Škrgo: “Ljudi k'o vozovi”
Škrgo: Dva kofera, spremna
Škrgo: Mecena
Škrgo: Kazalište
Škrgo: Vera
Škrgo: Šoša i Majka
Škrgo: Ćursija
Škrgo: Doktor Rakigjija
Škrgo: Drug Avdo
Škrgo: Bulaja
Škrgo: Brandis
Škrgo: Golubari travnički
Škrgo: Braća Kulenović
Škrgo: Jevrejsko groblje
Škrgo: Rašela i Sunkula
Škrgo: Suzi
Škrgo: Plava voda
Škrgo: Limena glazba
Škrgo: Ilhamija
Škrgo: Major Petrović
Škrgo: Fejso
Škrgo: Muad'Dib
Škrgo: Kaleidoskop
Škrgo: Rosa Brandis
Škrgo: Alter Art
Škrgo: Garbun
Škrgo: Tepčija Batalo
Škrgo: Franjo Lipski, tiskar
Škrgo: Pitica
Škrgo: Fudbaleri travnički
Škrgo: Vodnik
Škrgo: Bistro!
Škrgo: Velika jangija
Škrgo: Konsulska vremena
Škrgo: Slikar s fesom
Škrgo: Pustolovi
Škrgo: Šibicara
Škrgo: Diskofili
Škrgo: Onomastika čaršije