Duraković: Izvještaj o vremenu na Dan državnosti

Izvještaj o vremenu u Bosni i Hercegovini na 25. novembar, Dan državnosti

prije deset godina

Jutros je u Republici Srpskoj osvanulo neuobičajeno sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine. U Federaciji Bosne i Hercegovine bilo je također sunčano, ali s periodima oblačnosti i s mogućnošću iznenadnih padavina. Putevi u Republici Srpskoj su prohodni, nema zastoja u saobraćaju. Putevi u Federaciji su također prohodni, s kraćim zastojima u saobraćaju na graničnim prelazima.

(Ovdje se na ekranu prikazuje karta ‘takozvane’ Bosne i Hercegovine, s pažljivo naglašenom linijom razgraničenja dva entiteta; u stvari je to mentalno zabetonirana i gotovo nepremostiva granica jača i važnija od granica između pravih, normalnih država. U stvari, valja podsjetiti da je prije dvadeset godina srušen Berlinski zid i tu činjenicu svi narodi u Evropi slave kao pobjedu demokratije, tj. slave oni kojima je to rušenje donijelo sreću i blagostanje – ali ostali zidovi, manji i trajniji, uzdigli su se zajedno s ratovima i raspadima, i u njih se ugrađuje naša sudbina.)

Sve je u redu u Republici Srpskoj, u sretnijem i bogatijem dijelu tzv. BiH, u tzv. ‘manjem bh. entitetu’ (a to reci svaki put kad hoćeš iznervirat Njega), spremna je RS da se iste sekunde pridruži Evropi, dok si reko „Srbija“ – ali ovi iz Federacije hoće nekakvu Bosnu i Hercegovinu, fuj, Bože mi oprosti i prekrsti se, a i onaj Gregorijan nas zajebava do daske jer je on, zna se, sarajevski zet. A za Sarajevo zna se šta je – Teheran, jašta.

(Na ekranu se na osnovu karte zaista ne vidi da u RS nešto plaho ne valja, da plaho zaudara na Državu Jednog Lica.)

U Federaciji Bosne i Hercegovine, međutim, javljaju da je vrijeme u Bosni i Hercegovini lijepo i sunčano, što je neobično za ovo doba godine, da su putevi u zemlji prohodni i pogodni za vožnju, s povremenim zastojima na graničnim prelazima, mada bi oni koji se zapute prema istoku države trebalo da ponesu lance da ih ne bi iznenadila kakva neočekivana oluja.

(Ovdje se na ekranu prikazuje karta lijepe i velike države Bosne i Hercegovine u njenim historijskim granicama; ne vidi se na toj karti da u tom, tzv. federalnom dijelu BiH nešto plaho ne valja i plaho zaudara, da je čak i Federacija podijeljena i rasturena i nefunkcionalna, da u njoj niko nije sretan osim onog ko ni u hali nije gladan, nego da je Federacija BiH, tzv. ‘veći entitet’ u Bosni i Hercegovini, pred našim očima cvjeta i raste, puca od zdravlja i zadovoljstva njenih konstitutivnih… Bošnjaka.)

Sve je u redu u Federaciji, u tzv. boljem dijelu domovine. Samo bi nekako ovi Hrvati trebalo da se ušute i pomaknu, onako kako su se, doduše nekad prilično rado, ušutjeli i pomakli Srbi, pa da se napokon mi, najkonstitutivniji, najstariji, najtemeljniji od svih naroda u Bosni a bogme i Hercegovini, malo raširimo i potkožimo, da već jednom dođemo svoji na svoje, na svojoj zemlji u svojoj vjeri, da svi znaju, a posebno Srbi i Hrvati, da je Bosna majka Bošnjacima… a mere i ostalima koji se tako osjećaju.

U Zapadnoj Hercegovini, međutim, u trećem bh. entitetu, doduše nepriznatom (ali kod nas je sve tako: najbolje i najistrajnije radi ono što zakon ne priznaje, čitaj: kriminal) jutros je također osvanuo lijep i sunčan dan, s povremenim oblačnim periodima prema sjeveru i istoku, dok na graničnim prijelazima vladaju uobičajene gužve jer narod preko vikenda želi skoknuti u svoju domovinu da omiriše hrvatski zrak i potroši smiješne kaemove u svojoj domovini. Njihov glavni grad Mostar radi kao urica: parkovi uređeni, ljudi veseli, vihori se zastava Lijepe Naše, novci od ekonomije idu na zapad, gdje i treba, svi ćirilični natpisi od Neuma do Sarajeva uredno su i po naredbi precrtani (e, da, s ovim Bošnjacima se može dogovoriti jedino to: briši ćirilicu!) A ostalo – pa šta, neka nam se smije svijet što nemamo gradonačelnika, zna se da mi za to nismo krivi − pa kvragu, Federacija BiH je njihova, nije naša! Mi Hrvati smo civilizirani, konstitutivni i temeljni, a kome se to ne sviđa neka ide u Alijino Sarajevo.

U državi Bosni i Hercegovini, međutim, istog tog jutra kada i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u Distriktu Brčko čak, što je gotovo nevjerovatno, osvanuo je lijep i sunčan dan, s povremenim oblačnim periodima i mogućnošću padavina. To je za ovo kako vrijeme tako i vakat vrlo neobično, posebno u ovakvoj vremenskoj situaciju u našoj domovini i otadžbini, i smatra se nekom vrstom indijanskog ljeta, što građani BiH prihvataju s radošću jer to ljeto nije ni srpsko ni hrvatsko ni bošnjačko, pa ni ostalinsko, pa zato svi, onoliko koliko ih ima, idu na izletišta, u ljetnje bašte i na naše malecko more sa svojim porodicama/familijama, prijateljima i rodbinom, i na druženje s komšijama/susjedima i poznanicima, čak usprkos upozorenju entitetskih organa da im prijeti nova gripa ako se miješaju s drugim i drugačijim.

Naglašavamo da su se jutros žene u Republici Srpskoj probudile s nogama dužim za tri centimetra, i bile su oduševljene tom činjenicom. Žene, pak, u Federaciji, digle su se jutros iz svojih postelja s istom dužinom nogu, ali s tri centimetra obimnijim, čvršćim i privlačnijim grudima, koje su jedva dočekale da pokažu svim konstitutivnim i nekonstitutivnim narodima i ljudima na izletištima i šetnicama širom naše domovine. A jutrošnje vijesti iz Zapadne Hercegovine govore da se struk žena u Bosni i Hercegovini smanjio za najmanje tri centimetra, što onu odjeću koju su sklonile u ormar dok ne smršaju čini napokon upotrebljivom.

Ovakve žene, iz svih dijelova BiH, moje žene, koje su uvijek bile za Bosnu i Hercegovinu − ne unitarnu, ne unitarističku, ne nametnutu, nego lijepu, dragu, multietničku, multikonfesionalnu i multinormalnu − takve kakve jesu jer su u svojim snovima o BiH dugih nogu, bujnih grudi i vitkog struka, mogu računati na muškarce istih osobina: Bosna & Hercegovina Design. O nedostacima će, naravno, suditi EU i SAD. Samo da ne sude ovi iz RS, FBiH i ‘nepostojećeg’ trećeg blentiteta.

Najnovija vijest o vremenu: Sarajevo: Večeras nastupa grupa Zabranjeno pušenje.
Banja Luka: Večeras nastupa No Smoking Orchestra.

Sretan Vam Dan državnosti, moji ljudi, grlim vas širom ove naše napaćene domovine.
Zemlja nam je prelijepa, a država… Pa i država će nam biti lijepa ako je takvom učinimo!

Trpno stanje

Second hand (i) starci
Ko plače iza zida
Beba s kosom
Roman o životu
Književnost u hotelu
Nevoljene žene balkanske
Duraković: Federikova pjesan
Jututunska juhahaha
Duraković: Carevo novo ruho
Duraković: Šta sa čudima
Duraković: Vrijeme plakanja
Šehidić: Domine
Božje drvce, Sarajevo (IV)
Duraković: Dnevnik nesanice
Dragojević: Prizor
Duraković: Stariti u Bosni
Duraković: Kao da mene ima
Duraković: Žensko pismo
Duraković: Dijaspora
Duraković: Tri gracije
Duraković: Markovi konaci
Duraković: Pazi šta želiš
Duraković: Svako svoje farba
Duraković: Dubravka