foto: Dženat Dreković/NOMAD

Zlatar: Šta bi rekao Kafka?

Beha administraciju treba staviti u turističke vodiče, kao atrakciju, pod naslovom “Kafkijanski svijet uživo” – doživite u stvarnom vremenu košmare jednog od najvećih autora apsurda. Tura započinje u 08:00 ispred Porezne uprave, nove lokacije u Alipašinoj ulici, parkinga nema, te je prvi zadatak naći mjesto u jeku jutarnje špice. Posjetitelji će na ulazu biti dočekani na recepciji, gdje jedan po jedan ostavljaju lične podatke recepcioneru koji ih zapisuje na papiriću. Nakon prvog reda i uspješno obavljene registracije, posjetitelji nastavljaju turu kroz prostrano dvorište koje se nalazi u još uvijek netaknutom ambijentu iz 80-ih godina prošlog stoljeća i ulaze u glavnu zgradu gdje ih dočekuje novi red, pred znamenitom “Kancelarijom broj 5”. U redu se stoji do 09:30 ili 10:00, uz zadatak: “Pronalaženja instrukcija”. Posjetitelji uživaju u uzbudljivoj potrazi za enigmatičnim uputstvima popunjavanja različitih formulara i iz prve ruke svjedoče svađi ili fizičkom sukobu u javnoj instituciji od strane nervoznih i frustriranih građana i uposlenih službenika.

Oko 09:30 posjetitelji bivaju primljeni u “Kancelariju broj 5” gdje predaju svoj zahtjev. Referent u birou im daje instrukcije za nastavak ture odbijenicom njihovog zahtjeva, i kako bi ih uputio da su potrebni još i fotokopija i uplaćena taksa, dva zadatka koja se ne mogu obaviti u istom prostoru. Tura se nastavlja odlaskom u najbližu fotokopirnicu, gdje se stoji u novom redu i ćaska. Napomena: posjetiteljima se savjetuje da pripreme sitan novac.

Nakon toga ide se koji kilometar dalje ulicama užurbanog grada do objekta gdje se kupuje taksa. Posjetitelji se vraćaju u zgradu Porezne u 10:30, da bi ih tamo dočekala obavijest da je pauza od 10:30 do 11:00 te da mogu birati da li žele tih pola sata čekati ispred, u sunčanom dvorištu, ili u zagušljivom hodniku čuvati svoj red. Nakon uspješno obavljenog zadatka i predaje formulara i takse, posjetitelji bivaju obaviješteni o potrebi ponovnog dolaska na novu turu za pet do deset dana, zavisno od toga da li su praznici, gdje opet čekaju u redu pred “Kancelarijom broj 5”.

Druga tura, sigurno jedna od uzbudljivijih, bila bi čuveni “Ze-ka izvadak”, koja je izniman doživljaj pogotovo u hladnim zimskim mjesecima, kada posjetitelji čekaju sat i po na ulici, na uskom trotoaru, pored jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica, gdje mogu iz prve ruke vidjeti žustri duh balkanskog naroda. Tamo će prisustvovati prepirkama, tučama i monolozima psihički nestabilnih individua, a mogu vidjeti i šta osjećaju građani spram vlastite administracije. Red je veoma zbijen, stoga je ova tura jedna od intimnijih što je čini i posebnom. Kada se proguraju kroz red uznemirenih građana, posjetitelji sa ispunjenim formularom dolaze za šalter, gdje ih službenik kamenog lica obavještava kako dokumentacija nije kompletna bez fotokopije, takse i uvjerenja o rođenju. Posjetitelji tada odlaze do najbliže fotokopirnice i obavljaju prvi zadatak, nakon čega odlaze u dragulj sarajevske administracije, najsavremeniju Opštinu (ili Općinu) Centar na kojoj su još uvijek vidljivi tragovi čuvene “Neuspjele revolucije”, gdje čekaju u redu da uzmu broj za naredni red, kako bi dobili dokaz da su rođeni, ne stariji od 6 (slovima: šest) mjeseci.

Nakon dobijanja uvjerenja o rođenju, posjetitelji uzimaju novi broj, za novi red, kako bi ovjerili fotokopiju uvjerenja za svaki slučaj, prije čega moraju posjetiti još jednom fotokopirnicu, jedini objekat sa kopir-aparatom u zgradi, štand dezigniran i za prodaju takse. Napomena: posjetitelji neće biti obaviješteni da postoje različite takse, tako da mogu očekivati još jedan zaplet. Ova tura se završava kafom sa aparata u parku ispred zgrade, nakon čega ide ručak u najbližoj buregdžinici i slobodno poslijepodne. Možemo preporučiti posjetu znamenitom centru Skenderija, također u autentičnom zdanju iz 80-ih godina prošlog stoljeća, sa prodavnicom kompjuterske opreme i nekoliko pedikersko-manikirskih salona.

Preporučićemo i turu “Rodni list u opštini rođenja”, gdje će posjetitelji putovati u različite gradove Bosne i Hercegovine i tamo imati organizovan doživljaj vađenja uvjerenja o rođenju u lokalnoj administraciji, svakoj posebnoj na svoj način, međuentitetskoj, interkantonalnoj, u raznim opštinama i općinama diljem raznovrsne BiH. Dočekaće ih širok dijapazon nerazumljivih i šarolikih formulara i vjerovatno neugodna komunikacija sa nezainteresovanim službenicima, a usput će u vožnji razgledati predjele prekrasne zemlje.

Za kraj može i tura “Proces” u opštinskom sudu, monumentalnoj građevini visokih stropova gdje mogu pogledati u turobne oči građana sa kaznama i prekršajima za vratom ili uživati u dinamičnoj komunikaciji sa službenicima. I tamo ih čekaju peripetije slične gore navedenim, ali u mnogo upečatljivijem ambijentu Kafkine estetike. Posjetitelji će iz prve ruke dobiti doživljaj sićušnog građanina naspram visokog, oštrog i modernog ali ipak drevnog sudstva.

Kao bonus, napravićemo ture “Prijava izgubljenih ličnih dokumenata” ili “Novi pasoš” koje bi tokom ljetnih mjeseci bile ekstravagantna senzacija, čak i za lokalce, iskušenja u redu za pasoš su uvijek nepredvidivo iskustvo.

Planiram da ove ture razradim u projekat i predam na sljedeći konkurs za razvoj turizma. Sve ideje i prijedlozi su dobrodošli u inbox.

Obrazloženje projekta: ovaj projekat bi doprinio iskustvu upoznavanja jednog unikatnog sistema, jednostavnog ali domišljatog, dizajniranog da zagorčava živote svojih korisnika. Turisti bi produbili vlastiti osjećaj odanosti i poslušnosti, patriotizma prema vlastitim državama, a upoznali bi samu srž mentaliteta, kulture, pa tako i tradicije Bosne i Hercegovine, zbog čega ovaj projekat ima širi značaj.

Ljeto ide, eto para.

Nedim Zlatar

Zlatar: Somun ili samun?
Zlatar: Recepti iz prošlosti
Zlatar: Poremećaji
Zlatar: Knjigama do predaka
Zlatar: Muhamedova strana
Zlatar: Odjeci budućnosti
Zlatar: Od Age do Džoa
Zlatar: Na Putu
Zlatar: Prašina opsade
Zlatar: Miris duše
Zlatar: Srce
Zlatar: Ljudi bez zemlje
Zlatar: Paris, Texas, Sarajevo
Zlatar: Mentalno zdravlje
Zlatar: Hiljadu brda
Zlatar: Bubnjevi rata
Zlatar: Crne rupe
Zlatar: Sazrio kašalj
Zlatar: Pismo Zlaji
Zlatar: Kad sam bio mali
Zlatar: Umjetnost odustajanja
Zlatar: Žitelj zatočeništva
Zlatar: Zabluda nedjelje
Zlatar: Prvi bubanj
Zlatar: Nostalgija
Zlatar: Talac u Berlinu
Zlatar: Afrika, drugi put
Zlatar: Na rijeci
Zlatar: Zvuk tišine
Zlatar: Babo
Zlatar: Sedmina
Zlatar: April
Zlatar: Za Bajram
Zlatar: Posveta
Zlatar: Damir i bicikl
Zlatar: Padaju maske