Domovina i država

Djecimetar

E baš su ovi odrasli naporni. Sve pričaju nekim teškim jezikom, tako da mi malci ništa ne razumijemo. Dobro što nas ne zanimaju vijesti i ostale politike, ali oni nam zaboravljaju objasniti neke teške riječi, tek da malo shvatimo o čemu se radi, jer to sve ima veze i sa nama malcima. Nismo mi mačiji kašalj. Neću ja da meni i ostaloj djeci odrasli ostave nejasne i nesređene stvari u kući i oko kuće. Hoću da znam šta neke riječi znače. Na primjer, Država.

Država je jedan prostor u kojem su sabrani na jedno mjesto svi ljudi koji pripadaju toj i toj državi. Naša država zove se Bosna i Hercegovina. Neko državu zove domovinom, neko ne.

Mislim da domovinom državu zovu oni koji vole prostor u kojem žive sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima, drugarima i još drugim poznatim i nepoznatim državljanima. Razlika između države i domovine je to što državu moraš slušati jer ona određuje zakone, a domovinu voliš jer ti je draga i drago ti je da živiš baš tu, u toj državi, pa je od milja zoveš domovinom.

Država određuje šta smo po zakonu dužni raditi a šta ne smijemo raditi, a domovina samo želi da je volimo onoliko koliko smo po srcu voljni da je volimo. Države se dijele na male, srednje i velike, na bogate i siromašne. Državi je važno da je velika, a domovini je važno da je voliš. Državu ne moraš voljeti, a domovina te nekako mami da je maziš! Našoj državi Bosni i Hercegovini potrebno je da je djeca smatraju svojom domovinom. Jer kad država hoće da je vole, onda se mora potruditi da postane domovina. Ako nekoj djeci država ne postane domovina, to jest draga srcu, onda ta djeca odustanu i odu iz svoje države u drugu državu, koja im postane draža od one iz koje dolaze. To je velika šteta jer onda odlaze iz države pametna djeca, pa država ostane usamljena i nikako ne može da se pretvori u domovinu, što je vječni san svih pravih država – da nekome postane domovina.

Ima mnogo djece iz Bosne i Hercegovine kojima je ova država domovina, ali još ne mogu da žive u njoj, pa žive u drugim, tuđim državama. Bosna i Hercegovina sanja da joj se vrate oni koji je vole i da se samo za njih pretvori u domovinu. Hajde da navijamo za to i da radimo na tome. Ispunimo san državi Bosni i Hercegovini i pretvorimo je u domovinu za sve nas. To nije stvar odraslih, oni su davno uprskali. To je naša stvar. Ne dajmo da nam uzmu domovinu, ona je naša! Nekome je Amerika domovina i to poštujem. Ali što bi Amerikanci imali više domovine i ljubavi za svoju domovinu nego što ja imam za svoju?

Natjerajmo državu da nam vrati domovinu!

Djecimetar

Slon nevaljalac
Životni problemi…
Cvijeće i pčele
Uspavanka
Ruka ruku neka mije
Muke jednog tinejdžera
Ježeva kućica
Strašan lav
Mala i velika slova
Male i velike životinje
Mala i velika ljudska bića
Male i velike stvari
Priroda i društvo
Selo i grad
Dan i noć
Glup i pametan
Država i domovina
Bolest i zdravlje
Priča o dobrom dječaku
Prehlađena pjesma
Vjetrov prijatelj
Rujan
Kako živi Antuntun
Neke stvari
Listopad
Vitez od banana
Glineni zoo
Tužna pesma
Zmaj: Srda

Zmaj: Srda
Henri Matisse: 150 godina