Glineni zoo

Djecimetar

Jasna prijateljima ne daruje skupe stvari, ali oni vole njezine rođendanske darove, iako svima poklanja samo ono što ju je njezin djed kipar naučio napraviti vlastitim rukama – figurice od gline. Djed joj iz šetnje prirodom donese glinu, pa vješti prstići iz nezgrapna grumena zemlje istisnu mačku, psa, ovcu, konja, zebru, žirafu, slona, lava, pticu…

Zvuči jednostavno i lako – uzmeš komad zemlje i od nje umijesiš što god poželiš. No, nije to baš tako jednostavno kao što se čini. Treba znati obrađivati glinu – očistiti je od kamenčića, pripremiti je za oblikovanje, pretvoriti ju u željeni oblik, figuricu sušiti na odgovarajućoj temperaturi… I, uz sve to, imati dara, vještine i ljubavi za stvaranje i darivanje.

Jasnini su prsti uvijek blatnjavi i to nikomu ne smeta jer svi znaju koliko truda uloži u izradu darova za rođendane.

A što prijatelji daruju maloj umjetnici? Zamole roditelje da Jasni kupe najbolji pribor za crtanje jer ona i na papiru oživljuje prirodu, a za dvanaesti rođendan su joj u školi priredili predivno iznenađenje.

Zamolili su nastavnicu likovnog da im pomogne napraviti izložbu njihovih rođendanskih darova.

Tog 18. travnja Jasnini prijatelji došli su u školu pola sata ranije kako bi usred učionice VI.a spojili klupe pa na njih poredali glinene figurice koje su donijeli od kuće, dok je nastavnica sve uljepšala svojim papirnatim drvećem i cvijećem veselih boja.

Mala izložba je na jedno mjesto okupila mnoge životinje koje u prirodi bježe jedne od drugih – ovca i vuk, pas i mačka, kokoš i lisica, zebra i lav, slon i krokodil…

– Pravi glineni zoo – radosno uzviknuše Jasnini prijatelji.

Kad je slavljenica stigla, rasplakala se od sreće.

– Ovo mi je najljepši rođendan ikada! – zahvalila je prijateljima koji su joj obećali da će njezine glinene životinje na kraju nastave odnijeti svojim kućama i čuvati ih zauvijek.

Djecimetar

Slon nevaljalac
Životni problemi…
Cvijeće i pčele
Uspavanka
Domovina i država
Ruka ruku neka mije
Muke jednog tinejdžera
Ježeva kućica
Strašan lav
Mala i velika slova
Male i velike životinje
Mala i velika ljudska bića
Male i velike stvari
Priroda i društvo
Selo i grad
Dan i noć
Glup i pametan
Država i domovina
Bolest i zdravlje
Priča o dobrom dječaku
Prehlađena pjesma
Vjetrov prijatelj
Rujan
Kako živi Antuntun
Neke stvari
Listopad
Vitez od banana
Tužna pesma
Zmaj: Srda