Ferida Duraković, foto Jasmin Brutus/NOMAD

RegionElle – U inat stereotipima!

Od 8. marta, nova rubrika na portalu slobode NOMAD.

Osmog marta portal slobode NOMAD otvara novu rubriku – RegionElle. Urednica je bosanskohercegovačka spisateljica Ferida Duraković, koja je objavila brojne knjige poezije, proze, književnosti za djecu, ali i prevoda s engleskog jezika. Njena poezija prevedena je na desetke svjetskih jezika, a dobitnica je i međunarodnih književnih nagrada poput nagrade Vasyl Stus Freedom-to-Write, koju dodjeljuje PEN New England, USA.

Ferida Duraković i NOMAD će za svoje čitatelje otvoriti cijeli jedan veliki i važan svijet spisateljica raznih generacija. “One se rijetko susreću, ali znaju jedna za drugu, različitih su prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i estetika, raznih nacionalnih i političkih izbora, nadamo se ujedinjene u solidarnosti, koja će spasiti svijet, kao što ga je jednom spasila: na to nas podsjeća Osmi mart, čijim izvornim idejama treba da se vratimo”, kazala je urednica rubrike RegionElle, koja će svake nedjelje predstaviti po jednu spisateljicu iz regije, čiji će radovi biti ilustrirani fotografijama Zadranke Adrijane Vidić.

Započinjemo 8. marta i donosimo zapise Adise Bašić, spisateljice iz Bosne i Hercegovine, nastavit ćemo radovima Anje Golob iz Slovenije, potom Andrijane Kos Lajtman iz Hrvatske, i tako redom… O njima i za njih govorit će redovi koje su ispisale. Bez biografija i suvišnih detalja. Navest ćemo samo godinu rođenja spisateljica – u inat stereotipu o damama i godinama! – a sve ostalo, sjajno, čitatelji će naći u njihovim knjigama.

RegionElle

RegionElle: Adisa Bašić
RegionElle: Anja Golob
RegionElle: Darija Žilić
RegionElle: Lidija Deduš
RegionElle: Monika Herceg
RegionElle: Naida Mujkić
RegionElle: Olja Runjić
RegionElle: Radmila Karlaš
RegionElle: Romana Brolih
RegionElle: Selma Asotić
RegionElle: Senka Marić
RegionElle: Staša Aras
RegionElle: Šejla Šehabović
RegionElle: Tena Lončarević
RegionElle: Tijana Rakočević
RegionElle: Vladana Perlić
RegionElle: Marija Dragnić
RegionElle: Maša Živković
RegionElle: Marta Džaja
RegionElle: Ivančica Đerić
RegionElle: Vanja Šunjić
RegionElle: Fadila Arnautović
RegionElle: Emina Žuna
RegionElle: Suzana Lovrić 
RegionElle: Snežana Bukal

Fotograf za besmrtnost
Latifić: Treba i s parama znati
Duraković: Mačka dubrovačka
Bauer: Ivica Budalica