foto: Deutsche Bank

Dobra vijest za tržište umjetnina i savremene umjetnike

Deutsche Bank planira prodati 200 djela moderne umjetnosti iz svoje korporativne kolekcije da bi se fokusirao na kupovinu djela savremene umjetnosti i umjetnosti u nastajanju.

Prodaja će se organizirati na nekoliko aukcija u naredne tri godine, posredstvom aukcijske kuće Christie's u Londonu i Parizu, te minhenske aukcijske kuće Ketterer Kunst. Prva prodaja je planirana za 22. oktobar, u Parizu. Predstavnici banke kažu kako očekuju da prodaja osigura profit koji se kreće “oko nižeg dvoznamenkastog milionskog iznosa”, a ta sredstva namjeravaju iskoristiti za kupovinu savremenijih umjetničkih djela.

Friedhelm Hütte, šef odjela za umjetnost i kulturu Deutsche Bank, kaže da je njihov cilj fokusiranje na “nove umjetničke talente”. Hütte kaže da je ovaj potez ujedno i dio napora da se pruži podrška umjetnicima i galerijama, “što je u ovom trenutku posebno važno”. Ova godina, koju su obilježili lockdown i otkazani sajmovi umjetnosti, dovela je umjetnike koji tek grade karijeru i trgovce umjetninama u posebno neugodan položaj.

Predstavnici Banke koji kupuju umjetnička djela za njenu kolekciju nedavno su kupovali umjetnička djela na Međunarodnom sajmu savremene umjetnosti Frieze u Londonu, a kupili su djela kanadske umjetnice Kapwani Kiwanga, američke umjetnice Erin O’Keefe, portugalske umjetnice Gabriele Albergaria i iranskog umjetnika Nime Nabavija, a svi ovi umjetnici rođeni su šezdesetih i sedamdesetih godina.

Predmeti i djela iz kolekcije koji će biti na prodaju tokom predstojećih aukcija uključuju i djela koja se više direktno ne uklapaju u novi profil kolekcije, koja se od 1997. godine počela više fokusirati na savremenu umjetnost. Kako bi nastavila u tom smjeru, Banka namjerava staviti na prodaju slike i skulpture koje su nastale u periodu od završetka Drugog svjetskog rata do sedamdesetih, kao i crteže i grafike s početka 20. stoljeća. Mnoga od djela predviđena za prodaju kupljena su prije nego što su u kolekciji počeli dominirati umjetnički radovi na papiru i fotografije.

Robert Ketterer, vlasnik aukcijske kuće iz Minhena, koja će u decembru organizirati prodaju poslijeratnih modernističkih djela, kaže da je ova najava “dobra vijest za gladno tržište umjetnina”. Kaže i da je “uvjeren da banka nije mogla odabrati bolje vrijeme za prodaju”. Za razliku od drugih aukcijskih kuća, ovaj njemački aukcionar je ove godine zabilježio rast od 5%, a tokom ljeta je zaradio 29,5 miliona dolara putem četiri direktne prodaje za koje nije organizirana aukcija.

U kolekciji Deutsche Bank nalazi se preko 55.000 umjetničkih djela. Tokom 2018. godine Banka je otvorila Palais Populaire u Berlinu – izložbeni prostor u bivšoj palači na bulevaru Unter den Linden.

#prevodi

Šta ne razumijemo o fašizmu
O toleranciji bolesti
Problem s filantropijom
Novi globalni ekonomski lider
Turska u sukobu sa svima
Cohenov duh u eri Trumpa
Carver: Strah 
Sartre i čudo rođenja
Zagonetna veza korone i sna
Antibiblioteka Umberta Eca
Borges, Márquez, Cortázar
Klein: Nona Flora
Žene koje su promijenile nauku
Zaid: Budućnost knjige
Daft Punk prije epiloga
Vincentovo pismo Theu
Sandomir: Flory, Flory…
Potop i klimatska katastrofa
Roth: Zombi demokratija
Kako pomoći Ujgurima
Afganistan – istine i laži
Bolničke covid statistike
Fotograf za besmrtnost
#MeToo kod Medicija
Gurnah: Pisanje i mjesto
Snowden: Sve je super!
Online ili offline fanatici?
Butler: Rat je reket
Izazovi Edwarda O. Wilsona
Laviana: Zavesti urednika
Luque: Možemo biti optimisti
Vera Rubin i tamna materija
Simic: Svijetla strana Balkana
Klosterman: Devedesete