Sloboda u lavirintu algoritma

Predstavnici Instagrama i Twittera su za brisanje objava u kojima se spominju moguće deložacije Palestinaca iz istočnog Jeruzalema okrivili tehničke greške, ali grupe za zaštitu podataka strahuju da su na djelu diskriminatorni algoritmi i traže više transparentnosti.

Palestinci koji žive u naselju Sheikh Jarrah, koje prisvajaju jevrejski doseljenici, okrenuli su se društvenim mrežama kako bi protestovali dok se suočavaju sa deložacijama, ali nekima od njih su od prošle sedmice do danas uklonjeni objavljeni postovi, fotografije ili video snimci ili su im blokirani profili.

Do ove situacije je došlo nakon što je jedan dugogodišnji sudski spor u vezi deložacija u naselju Sheikh Jarrah rasplamsao napetosti u Jeruzalemu gdje su se u ponedjeljak stotine Palestinaca sukobile s izraelskom policijom.

Do ponedjeljka je 7amleh, neprofitna organizacija koja se fokusira na društvene mreže, zaprimila više od 200 žalbi na izbrisane postove i suspendirane profile u vezi s dešavanjima u naselju Sheikh Jarrah.

“Na Instagramu je to uglavnom bilo uklanjanja sadržaja, čak su iz arhive brisani ranije objavljeni storyiji. Na Twitteru se u većini slučajeva radilo o suspendiranju profila”, rekla je Mona Shtaya, savjetnica za zagovaranje prava pri 7amlehu.

Predstavnici Instagrama i Twittera su izjavili da su njihovi “automatizirani sistemi greškom suspendirali profile” i da je problem riješen, te da su sadržaji vraćeni.

Predstavnici Instagrama su svojoj izjavi rekli da je prošlosedmično automatsko ažuriranje sistema dovelo do toga da izgleda kao da su potpuno nestali sadržaji koje su podijelili brojni korisnici, a radi se o sadržajima koji se odnose na naselje Sheikh Jarrah, Kolumbiju, kao i američke i kanadske autohtone narode.

“Žao nam je što se ovo dogodilo. Obraćamo se posebno korisnicima u Kolumbiji, istočnom Jeruzalemu i autohtonim narodima iz Amerike i Kanade koji su smatrali da se ovdje radi o namjernom gušenju njihovih stavova i njihovih priča – to nam uopće nije bila namjera”, izjavili su predstavnici Instagrama.

Pozivi na pojašnjenje

Ali, predstavnici 7amleha, Access Now i drugih grupa za digitalna prava su u svojoj zajedničkoj izjavi pozvali Twitter i Instagram da koriste “transparentne i koherentne politike moderiranja” i da budu otvoreniji kada se desi uklanjanje sadržaja.

Marwa Fatafta, politička savjetnica za Bliski Istok i Sjevernu Afriku pri organizaciji Access Now, izjavila je da je tokom vikenda došlo do kontinuiranog ograničavanja sadržaja koje su objavljivali korisnici Twittera i Instagrama.

“Pitanje nije riješeno. Zahtijevamo pojašnjenje u vezi ove cenzure, a tehničke greške u sistemu više se ne mogu prihvatiti kao izgovor”, izjavila je u ponedjeljak Fondaciji Thomson Reuters.

Jedna od korisnica čiji su sadržaji izbrisani je Hind Khoudary, 25-godišnja palestinska novinarka koja radi u Turskoj. Ona je prošlog četvrtka primijetila da se neki postovi o Sheikh Jarrahu iz njenih arhiva na Instagramu više ne učitavaju na njenom profilu.

“Restartovala sam telefon i wi-fi, ali svih tih sadržaja i dalje nije bilo na mom profilu, a Instagram je bio vrlo spor”, izjavila je Khoudary.

Neki od njenih postova vraćeni su do petka popodne, ali neki, još iz aprila, pa čak i novije objave, od subote, još uvijek se nisu prikazivale, što se moglo vidjeti i po screenshotovima s njenog telefona koje je dostavila Fondaciji Thomson Reuters.

Neki korisnici su od Instagrama dobili poruke kojima ih se obavještava o “kršenju standarda platforme”.

Shtaya je izjavila da 7amleh još uvijek upućuje žalbe zbog sadržaja koji se više ne prikazuju.

“Sadržaji su već trebali biti vraćeni, ali žalbe još uvijek pristižu”, izjavila je.

Grupe za zaštitu podataka rekle su da je tehnička greška otkrila opasnosti koje prijete zbog korištenja automatskog algoritma za uklanjanje objava kojima se prikazuje neki oblik nasilja ili objava čiji je sadržaj neprikladan iz drugih razloga.

“Sve više se forsira umjerenost, a to je zaista tupo oruđe”, izjavila je Jillian York, direktorica za slobodu izražavanja na međunarodnom planu pri Electronic Frontier Foundation.

“Ove kompanije ne obraćaju dovoljno pažnje na društveni kontekst poput Palestine, gdje je u osnovi ostvaruju manju zaradu, pa ulažu puno više napora kako bi imali efikasnije moderiranje i automatizaciju sadržaja na većim tržištima”, izjavila je.

Prema njenim riječima, posljedica takvog pristupa je da sadržaji koji ne krše standarde Instagrama, Facebooka ili Twittera ipak mogu biti izbrisani putem automatiziranih alata.

Fatafta je rekla da je brisanje postova o Sheikh Jarrahu pokazalo zašto je korištenje algoritama za moderiranje sadržaja “užasna ideja”.

“Ova situacija naglašava potrebu da tehnološke kompanije budu transparentne u vezi sa sistemima koje koriste i da osiguraju da ne dolazi do kršenja ljudska prava na tako diskriminatoran i proizvoljan način”, izjavila je.

izvor: The Haaretz

#prevodi

Šta ne razumijemo o fašizmu
O toleranciji bolesti
Problem s filantropijom
Novi globalni ekonomski lider
Turska u sukobu sa svima
Cohenov duh u eri Trumpa
Carver: Strah 
Sartre i čudo rođenja
Zagonetna veza korone i sna
Antibiblioteka Umberta Eca
Borges, Márquez, Cortázar
Klein: Nona Flora
Žene koje su promijenile nauku
Zaid: Budućnost knjige
Daft Punk prije epiloga
Vincentovo pismo Theu
Sandomir: Flory, Flory…
Potop i klimatska katastrofa
Roth: Zombi demokratija
Kako pomoći Ujgurima
Afganistan – istine i laži
Bolničke covid statistike
Fotograf za besmrtnost
#MeToo kod Medicija
Gurnah: Pisanje i mjesto
Snowden: Sve je super!
Online ili offline fanatici?
Butler: Rat je reket
Izazovi Edwarda O. Wilsona
Laviana: Zavesti urednika
Luque: Možemo biti optimisti
Vera Rubin i tamna materija
Simic: Svijetla strana Balkana
Klosterman: Devedesete