Katastrofa je i zvanično počela

Klimatska katastrofa i mediji u globalnoj akciji

Kad je prošle godine nastupio globalni prekid u odvijanju uobičajenih aktivnosti, pokazalo se da je od toga najviše koristi imala naša planeta. Kad se prestalo s putovanjima, štetne emisije su tokom 2020. godine smanjenje za 10%. No, nismo zadržali taj trend – s ponovnim pokretanjem ekonomskih aktivnosti za očekivati je da će tokom sljedećih mjeseci emisija ugljendioksida premašiti vrijednosti koje je dosegla prije pandemije, osim ukoliko zemlje širom svijeta ne poduzmu hitne mjere.

Nalazimo se u katastrofalnoj situaciji koja traži hitno djelovanje. Kalifornija je na rubu suše, zbog čega jačaju strahovi od novog vala razornih megapožara u drugoj polovini ove godine. Zahvaljujući porastu temperature, tropska područja naše planete bi uskoro mogla postati područja u kojima je život nemoguć. No, istraživanja koja je nedavno proveo Guardian pokazala su da samo mali broj vodećih zemalja izdvaja sredstva kako bi se osigurala budućnost s niskim udjelom emisija ugljendioksida.

Guardian je prije dvije godine najavio da će se koristiti drugačijom terminologijom kada se bude bavio temama koje se tiču zaštite okoliša, te da će izraze poput “klimatskih promjena” zamijeniti izrazima koji bolje oslikavaju stanje, poput “klimatska katastrofa koju treba hitno rješavati”. Danas su nam se pridružile druge kolege iz svijeta medija, organizacije koje su svjesne da već živimo u vremenu globalne klimatske katastrofe i da će se bez poduzimanja hitnih mjera situacija pogoršati na načine koji su nam trenutno nezamislivi.

Ove organizacije su dio inicijative Covering Climate Now, koju su 2019. godine pokrenuli Journalism Review i Nation s Guardianom kao vodećim partnerom, kako bi se poduzele hitne aktivnosti usljed potrebe da se više izvještava o klimi. Inicijativi Covering Climate Now pridružilo se više od 400 različitih medija širom svijeta s gledateljstvom i čitateljstvom od preko dvije milijarde ljudi.

Do Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, Guardian, CCN i naši medijski partneri odlučili su staviti klimatsku krizu u prvi plan, donoseći priče o “življenju u vremenu klimatske katastrofe”. Namjera je da naše članke na ovu temu stavimo na raspolaganje našim partnerima – neki od njih imaju reportere koji godinama predano izvještavaju i pišu o klimi – kako bi ih mogli objaviti u svojim medijima. S naše strane planirali smo da na web stranici Guardiana prenesemo odabranu kolekciju članaka i priloga o klimi koje su objavili naši partneri. Ti članci su dostupni ovdje.

Jedan broj medijskih kuća se početkom sedmice udružio kako bi istakao nešto što je već dugo vremena jasno: klimatska katastrofa je već počela. U niže navedenom tekstu je naša izjava. Pozivamo naše kolege iz svih medija da nam se pridruže.

Naša planeta gori. Vrijeme je da cjelokupno novinarstvo prihvati činjenicu da je klimatska katastrofa već počela i da su potrebne hitne mjere.

Ova izjava se zasniva na nauci, a ne na politici bilo koje vrste.

Na hiljade naučnika – uključujući i Jamesa Hansena, naučnika iz NASA-e koji je na ovaj problem javnosti ukazao 1988. godine, te Davida Kinga i Hansa Schellnhubera, bivše savjetnike za naučna pitanja pri vladi Velike Britanije odnosno Njemačke – izjavilo je da se čovječanstvo suočava s “klimatskom katastrofom koja zahtijeva hitno djelovanje”.

Zašto “katastrofa” i zašto “hitno djelovanje”? Zato što su riječi bitne. Ako želimo sačuvati planetu na kojoj je i dalje moguće živjeti, čovječanstvo mora odmah djelovati. Ukoliko ne smanjimo količine ugljendioksida u atmosferi stalno ćemo imati nevjerovatno visoke temperature, oluje i topljenje leda, što je zabilježeno u i 2020. godini, i to će postati normalna pojava zbog čega bi veliki dio Zemlje mogao postati neuslovan za život, upozoreno je nedavno u članku koji je objavio časopis Scientific American.

Odgovor medija na pandemiju covida-19 je u tom smislu koristan model. Vođeni naučnim tvrdnjama, novinari su pandemiju prozvali katastrofom koja traži hitne mjere, bilježeći njene porazne posljedice, prozivajući one koji šire dezinformacije i obavještavajući javnost kako se zaštititi (naprimjer, nošenjem maski).

Potrebna nam je ista vrsta požrtvovanosti i kada je u pitanju izvještavanje o klimatskim problemima. Kao partneri u okviru inicijative Covering Climate Now, globalnog konzorcijuma medijskih kuća, u periodu koji prethodi obilježavanju Dana planete Zemlje, 22. aprila, naše izvještavanje će se bazirati na temi “Živimo u vrijeme klimatske katastrofe”. Pozivamo novinare širom svijeta da nam se pridruže.

Potpisnici: Covering Climate Now, Scientific American, Columbia Journalism Review, The Nation, The Guardian, Noticias Telemundo, Al Jazeera, Asahi Shimbun i La Repubblica.

#prevodi

Šta ne razumijemo o fašizmu
O toleranciji bolesti
Problem s filantropijom
Novi globalni ekonomski lider
Turska u sukobu sa svima
Cohenov duh u eri Trumpa
Carver: Strah 
Sartre i čudo rođenja
Zagonetna veza korone i sna
Antibiblioteka Umberta Eca
Borges, Márquez, Cortázar
Klein: Nona Flora
Žene koje su promijenile nauku
Zaid: Budućnost knjige
Daft Punk prije epiloga
Vincentovo pismo Theu
Sandomir: Flory, Flory…
Potop i klimatska katastrofa
Roth: Zombi demokratija
Kako pomoći Ujgurima
Afganistan – istine i laži
Bolničke covid statistike
Fotograf za besmrtnost
#MeToo kod Medicija
Gurnah: Pisanje i mjesto
Snowden: Sve je super!
Online ili offline fanatici?
Butler: Rat je reket
Izazovi Edwarda O. Wilsona
Laviana: Zavesti urednika
Luque: Možemo biti optimisti
Vera Rubin i tamna materija
Simic: Svijetla strana Balkana
Klosterman: Devedesete