Tangermann: Svijet bez Facebooka

Provjera činjenica: Da li je Facebook pao zato što su ukradeni podaci 1,5 milijardi njegovih korisnika?

Osim ako ne živite u dubokoj društvenoj izolaciji i tu koristite internet, vjerovatno ste primijetili da Facebook, zajedno s nekoliko drugih aplikacija nije radio.

Ono, zaista je pao.

Uprkos tome što smo ostali bez jednog od najvećih izvora dezinformacija, ironično je da su se ljudi odmah okupili na alternativnim platformama poput Twittera kako bi saznali razlog zašto je najveća društvena mreža na svijetu “nestala sa scene, a nije na godišnjem” – a onda se na kraju i na Twitteru dijelio veliki broj dezinformacija.

Na Twitteru su, naprimjer, mnogi vlasnici sumnjivih profila počeli tvrditi da se “podaci preko 1,5 milijarde korisnika Facebooka” “prodaju na popularnom forumu koji se bavi hakiranjem”, citirajući tekst s web stranice pod nazivom Privacy Affairs – firme koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, a ima sjedište u Rumuniji.

“Ovo predstavlja do sada najveći i najznačajniji prenos podataka s Facebooka”, pisala je firma Privacy Affiars u svom članku, pozivajući se na korisnika “s jednog poznatog hakerskog foruma” koji je objavio informaciju o hakiranju velikog broja informacija.

Tajming ovog tweeta nije mogao biti bolji, s obzirom na kolaps Facebooka u tom trenutku – uprkos činjenici da postovi na tom forumu datiraju od 22. septembra.

Tweetovi kojima se prenosila ova tvrdnja dobili su desetine hiljada lajkova i korisnici su ih dijelili dalje, uključujući i nekoliko verifikovanih Twitter profila koje prati značajan broj korisnika ove mreže.

No, čini se nevjerovatnim da je ovo navodno hakiranje podataka – i autentičnost ove tvrdnje – imalo ikakve veze s padom Facebooka. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost se slažu da je daleko vjerovatnije da je pad bio uzrokovan ljudskom greškom, a ne hakerskim napadom.

Nekoliko članova tima za sigurnost Facebooka također je izjavilo za New York Times da je malo vjerovatno da je njihove probleme uzrokovao cyber napad.

“Pad je mogao biti rezultat neke interne ili sistemske promjene, ili ažuriranja sistema koje je završilo kako ne treba”, kazao je novinar Brian Krebs u svom tweetu. ”U ovom trenutku razlozi zbog kojih se ovo desilo se svode isključivo na spekulacije. Samo Facebook kontroliše svoje DNS zapise.”

U posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko slučajeva koji idu u prilog ovoj teoriji.
Pad Facebooka desio se dan nakon što je Frances Haugen, bivša zaposlenica Facebooka i zviždačica koja stoji iza curenja velike količine dokumenata pod nazivom Facebook Files, dala izuzetno gledan intervju za CBS.

Čini se da curenje dokumenata o Facebooku nema nikakve veze s pomenutim navodnim hakiranjem podataka Facebookovih korisnika.

Još uvijek se ne zna tačno šta je uzrok pada Facebooka i mnogih njegovih aplikacija, a ne čudi da trenutno kruže raznorazne glasine.

Pad Facebooka zasigurno ostavlja ogromnu prazninu u internetskom prometu širom zapadnog svijeta. Isto vrijedi i za pogrešne informacije. Možda ovako izgleda svijet bez Facebooka?

#prevodi

Šta ne razumijemo o fašizmu
O toleranciji bolesti
Problem s filantropijom
Novi globalni ekonomski lider
Turska u sukobu sa svima
Cohenov duh u eri Trumpa
Carver: Strah 
Sartre i čudo rođenja
Zagonetna veza korone i sna
Antibiblioteka Umberta Eca
Borges, Márquez, Cortázar
Klein: Nona Flora
Žene koje su promijenile nauku
Zaid: Budućnost knjige
Daft Punk prije epiloga
Vincentovo pismo Theu
Sandomir: Flory, Flory…
Potop i klimatska katastrofa
Roth: Zombi demokratija
Kako pomoći Ujgurima
Afganistan – istine i laži
Bolničke covid statistike
Fotograf za besmrtnost
#MeToo kod Medicija
Gurnah: Pisanje i mjesto
Snowden: Sve je super!
Online ili offline fanatici?
Butler: Rat je reket
Izazovi Edwarda O. Wilsona
Laviana: Zavesti urednika
Luque: Možemo biti optimisti
Vera Rubin i tamna materija
Simic: Svijetla strana Balkana
Klosterman: Devedesete