Corbett: Jedini pobjednici afganistanskog rata

Dok politički jastrebovi koji dvije decenije lažu o američkoj invaziji i okupaciji Afganistana i dalje potpiruju fantastične priče usred talibanskog preuzimanja vlasti i američkog povlačenja iz Kabula, kritičari su u utorak podsjetili javnost širom svijeta ko je imao najviše koristi od ovog “beskrajnog rata.”

“Ostaviti američke snage u rovovima Afganistana bio je komplesan vojno-industrijski poslovni plan za dvadeset i kusur godina”, kaže grupa Građanin iz Washingtona.

“Politički jastrebovi i oni koji su imali poslovne ugovore s američkim vojnim snagama iskoristili su potrebe afganistanskog naroda za vlastito bogaćenje”, dodaju predstavnici ove grupe. “Nije nikada bilo važnije stati u kraj ratnom profiterstvu.”

U tweetu objavljenom u utorak ujutro, grupa Građanin podvukla je iznos povrata ostvarenog tokom proteklih 20 godina na dionicama firmi koje djeluju u oblasti odbrane, kao što je pokazala “šokantna analiza” Intercepta, tvrdeći pri tome da je “ova vojno-industrijska sprega iz afganistanskog rata izvukla upravo ono što je željela.”

Jon Schwarz iz Intercepta analizirao je povrat ostvaren na dionicama pet najvećih firmi koje imaju ugovore s vojnim sektorom, a to su Boeing, Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman i General Dynamics.

Schwarz je ustanovio da jedno ulaganje u iznosu od 10.000 američkih dolara, koje je bilo ravnomjerno raspoređeno na ovih pet firmi na dan kad je 2001. godine tadašnji američki predsjednik George W. Bush potpisao naredbu nakon koje je uslijedila američka invazija Afganistana, ove sedmice vrijedi 97.295 američkih dolara, što je iznos u koji nije uračunata inflacija, porezi ili druge naknade.

Prema analizama Intercepta:

Ovo je daleko veći povrat nego ono što je bilo moguće ostvariti na ukupnom tržištu dionica tokom istog vremenskog perioda. Dakle, 10.000 američkih dolara uloženih u S&P500 index fond na dan 18. septembra 2001. godine, danas vrijedi 61.613 američkih dolara.

To znači da su su dionice firmi koje rade u oblasti odbrane ostvarile 58% bolje rezultate na ukupnom tržištu dionica tokom rata u Afganistanu.

“Ove cifre nam pokazuju da je pogrešan zaključak kako je talibansko zauzimanje Afganistana nakon američkog povlačenja dokaz da je ratu Afganistanu bio neuspješan”, dodao je Schwarz. “Naprotiv, iz perspektive nekih od najmoćnijih ljudi u SAD-u, ovaj rat je možda bio izuzetan uspjeh. Treba naglasiti i da se u upravnim odborima svih pet firmi koje posluju s američkim vojnim sektorom nalaze penzionisani oficiri najvišeg ranga.”

“Ratno profiterstvo nije ništa novo”, kaže novinarka Dina Sayedahmed u svom komentaru na ovakve izvještaje, “ali ove cifre su šokantne.”

Politička komentatorica i voditeljica podcasta Krystal Ball iskoristila je Schwarzove podatke da se suprotstavi ključnom argumentu koji se naširoko koristi za opravdanje gotovo dvadestogodišnjeg rata.

“Zapravo se sve ovo radilo zbog ljudi” je tweet koji je objavila kao komentar na povrat koji su na svojim dionicama osigurale firme radeći za vojni sektor. “Svi oni koji su uvjereni da smo u Afganistanu bili kako bismo pomogli ženama i djevojkama ili lažu ili su budale.”

Jack Mirkinson napisao je u ponedjeljak za Discourse Blog da “razmišljanja o tome šta bi talibani mogli nametnuti ženama i djevojkama definitivno slamaju srce, ali nemojmo vjerovati u fantaziju da su SAD bile u Afganistanu kako bi podržale žene ili izgradile demokraciju, ili jačale afganistanske institucije, ili vjerovati u bilo koje druge tvrdnje kojima se pribjegava kad god neko ima hrabrosti da govori o štetnosti beskrajnog rata i okupacije Afganistana.”

“Nismo otišli u Afganistan kako bismo podržali afganistanski narod, niti smo ostali u Afganistanu kako bismo podržali afganistanski narod”, dodao je. “Zapanjujuće je, s obzirom na ono što znamo o ‘čudovištima’ koja su SAD stalno podupirala po cijelom svijetu, da i dalje postoji mit da ćemo mi učiniti sve iz naše ljubavi prema ljudskim pravima. Ušli smo u Afganistan i tamo ostali iz istog razloga: američko carstvo je sila koja neprekidno mora biti u pokretu.”

Kao što smo pisali u srijedu, dok su talibani ponovo preuzimali kontrolu, protivnici afganistanskog rata tvrdili su da je diplomatija jedini put do dugoročnog mira, a Azadeh Shahshahani iz Projekta Jug naglasio je da su “korist od američkog rata protiv Afganistana imali isključivo ratni profiteri – političari i poslovne korporacije, dok je za to vrijeme uništen život ogromnog broja ljudi.”

Odgovarajući na Shahshahanijev tweet o tome ko je imao najviše koristi od dvije decenije krvoprolića, Zack Kopplin iz Projekta Odgovornosti vlasti napisao je: “Dodajte na taj spisak i vojne generale koji su također ratni profiteri.”

#prevodi

Šta ne razumijemo o fašizmu
O toleranciji bolesti
Problem s filantropijom
Novi globalni ekonomski lider
Turska u sukobu sa svima
Cohenov duh u eri Trumpa
Carver: Strah 
Sartre i čudo rođenja
Zagonetna veza korone i sna
Antibiblioteka Umberta Eca
Borges, Márquez, Cortázar
Klein: Nona Flora
Žene koje su promijenile nauku
Zaid: Budućnost knjige
Daft Punk prije epiloga
Vincentovo pismo Theu
Sandomir: Flory, Flory…
Potop i klimatska katastrofa
Roth: Zombi demokratija
Kako pomoći Ujgurima
Afganistan – istine i laži
Bolničke covid statistike
Fotograf za besmrtnost
#MeToo kod Medicija
Gurnah: Pisanje i mjesto
Snowden: Sve je super!
Online ili offline fanatici?
Butler: Rat je reket
Izazovi Edwarda O. Wilsona
Laviana: Zavesti urednika
Luque: Možemo biti optimisti
Vera Rubin i tamna materija
Simic: Svijetla strana Balkana
Klosterman: Devedesete