foto: Dženat Dreković/NOMAD

Rodić: Hell's Kitchen

U sumorno jutro probudio sam se loš, zreo za magnetne rezonance. Jaka grka kafa nije mi pomogla. Kući me strah zidova, klecavih koljena krenem niz ulicu, laprdam nesuvisle riječi. Zajeban fleš se dogodio kada sam ugledao prelijepu djevojku s poderanom vunenom kapom na glavi. Hodala je ulicom u gumenim čizmama s naslagama blata, farmerke su bile isflekane i zakrpljene, vjerovatno joj je u prljavoj proljetnoj jakni bilo prehladno. Htio sam da je zovnem na čaj u café da se zagrije, poslije da odemo na burek, u zadnji čas sam povukao ručnu, zakočio, nisam imao petlju da joj se obratim. Danima me grize što je nisam upoznao, konstatovao sam da sam endemska vrsta idiota. Da sam bio pri šutu, martinke bih joj kupio. Na ovoj cičoj zimi hodam samo s jednom rukavicom, drugu ne mogu da nađem u prenakrcanom plakaru.

Kucam ovu stranicu, pisaći stroj damfa na mašinsko ulje. Na stolu je pakovanje kroasana, rolna papirnih ubrusa, u loncu se krčka krompir za pire. Sve što od bogatstva imam može u fildžan stati, heklam na kauču od nervoze, čekam da me krasotica zovne na večeru. Amerikancu iz Alabame utušio sam roman za cenera, kupio majci caffetin i tri pakovanja motanih cigareta. Živim monoton dosadan penzionerski život, statista sam u niskobudžetnom falš filmu. Nisam socijalno biće. U djetinjstvu sam se igrao sam, valjao blato, rigidno šutljiv čekao pored šporeta da se osuše oprane hlače.

Školu pamtim po zlu. U petom razredu osnovne nastavnik geografije iščupao mi je zuluf bez moje krivice, sedam dana su me boljeli pršljenovi u vratu od drmanja. Locirao sam pedagoge kao monstrume, najcrnje zločince. U Gimnaziji sam bio odsutan, hiberniran, presing školskog programa me ubio. Odista me nije zanimalo razmnožavanje kišne gliste, Fočanski propisi, eksploatacija kedrovine u Kongu, poezija A.B. Šimića, Silvija S. Kranjčevića, priče Laze Lazarevića. Bio je to strahovit udar na moj jadni mozak. U trećem razredu htio sam napustiti školu, maturski ispit položio sam na guzove. Da je kojim slučajem u školski program instalirana vjeronauka, zgradu gimnazije bih zapalio. Zgrada izgleda zastrašujuće, podsjeća na centralu NKVD-a. U Kotoru na faksu probudio sam se iz mentalne smrti, 100% bio funkcionalan, konačno sam se bavio poslom koji me interesovao.

San mi je da ševim koku drota u uniformi s pendrekom i motorolom. San mi je da joj kupim ljubičasti korzet i da hoblam do besvijesti. To ne bi bio užitak, bio bi to vrisak u svitanje.

Živim u kvartu u kojem stanuje ljudski otpad, živim u Paklenoj kuhinji, kroz oberliht ulazi smrad ljudskog zla i pokvarenosti. Jedem lošu hranu, pušim krdžu za kamenoloma, živim život ko šugav pas, lična karta autsajdera. Instant juha, instant radost, instant sloboda. Dosta zajebancije. Ozbiljno se bavim besmislenim stvarima.

Frajer u busu duva u mene. Smrdi mu iz usta. (Gljivično oboljenje čeljusti.) Triger za ludilo. Izlazim iz busa da pljunem u kantu za smeće da ne bih umro. Kakva kaka od pasijeg dana. Inferno.

Vuk Rodić

Rodić: Razorni smisao
Rodić: Osuđenik
Rodić: Lovac
Rodić: Vijađ
Rodić: Šaman
Rodić: Rat
Rodić: Prizma
Rodić: Coffee to go
Rodić: Sizif
Rodić: Iluzija
Rodić: Pustoš
Rodić: Subverzija
Rodić: Mizantrop
Rodić: Igra
Rodić: Depresija
Rodić: Kastrirani um
Rodić: Reminiscencija
Rodić: Svadba
Rodić: Ekser
Rodić: Ples
Rodić: Agonija
Rodić: Ogledalo
Rodić: Semafor
Rodić: Obelisk
Rodić: Kalauz
Rodić: Dvije pjesme
Rodić: Još dvije pjesme
Rodić: Nedjelja
Rodić: Festival
Rodić: Pandemonijum
Rodić: Ludak
Rodić: Amarkord
Rodić: Rendezvouz
Rodić: Blitzkrieg
Rodić: Dresura
Rodić: Konzerva sardine
Rodić: Sindrom
Rodić: Pomračenje
Rodić: Azil
Rodić: Fobija
Rodić: Uragan
Rodić: Apoteoza praznine
Rodić: Univerzitet
Rodić: San
Rodić: Glad
Rodić: Mrtve vode
Rodić: Start
Rodić: Antimaterija
Rodić: Mozaik
Rodić: Sehara
Rodić: Handpan
Rodić: Demon
Rodić: Harizma
Rodić: Taxi
Rodić: Strah
Rodić: Imperija
Rodić: Feniks
Rodić: Alcatraz
Rodić: Romansa
Rodić: Predah
Rodić: S.O.S.
Rodić: Običan dan
Rodić: Demobilisani dezerter
Rodić: Prah tišine
Rodić: PTSP
Rodić: Strašila
Rodić: Infantilni genij
Rodić: Kazneni odred
Rodić: Samomrzitelj
Rodić: Karambol
Rodić: Kazaljke
Rodić: Vertigo
Rodić: Pinokio
Rodić: Apatrid
Rodić: Bijeg
Rodić: Muha
Rodić: Šaza